Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerea "Morga"

ro

17 Oct, 2007 00:00 1839 Marime text
1192563472.jpg

Surse din cadrul Spitalului Clinic Judetean Constanta au dezvaluit faptul ca in urma cu aproximativ doua luni, administratorii Cimitirului Central si al celui Municipal au fost interesati sa puna mana pe morga unitatii sanitare.

Acest lucru nu a fost negat de niciunul dintre cei implicati. Tiberiu Tofolean, seful SCJU a declarat ca, intr-adevar, Dumitru Draghici si Constantin Craciun, cei doi administratori, au fost foarte interesati de Serviciul de anatomo-patologie, cat si de cel de prosectura. Managerul judeteanului a mai afirmat ca cei doi nu au fost singurii care si-au aratat interesul in acest sens. "Ministerul Sanatatii nu a dat liber la descentralizarea acestor servicii. Intentia a existat, insa nu exista o baza legala pentru asa ceva", a explicat dr. Tiberiu Tofolean. Pe de alta parte, unul dintre cei care au vrut sa se faca sefi la morga, Dumitru Draghici, administratorul Cimitirului Central, reclama ca cea care s-a pus in calea incheierii intelegerii a fost sefa serviciului de anatomo-patologie, dr. Mariana Aschie. "Da, am fost interesati, este adevarat. Nu am mai reusit sa realizam ceva pentru ca nu am fi avut mana libera, sa facem ce vrem acolo. As fi fost dispus sa investesc 350.000 de euro, insa madam Aschie vrea sa beneficieze ea de toate facilitatile. Vrea sa faca ce vrea acolo, iar eu si Craciun nu am fi fost de acord cu asa ceva. Daca bagam un ban, trebuia sa fie treaba noastra", spune administratorul Centralului. In ceea ce priveste faptul ca, din punct de vedere legal, nu ar fi putut "pune mana" pe morga fara un ordin dat de Ministerul Sanatatii si fara o licitatie publica, Draghici considera ca "nu trebuia sa aprobe MS descentralizarea serviciului pentru ca ar fi fost doar o colaborare. Eu bagam banul si faceam tot".

Contracte de un milion de euro

Pe de alta parte, dr. Mariana Aschie a fost foarte revoltata de spusele lui Dumitru Draghici. "Dansul este un gropar si ar trebui sa nu faca afirmatii de acest gen. Acest serviciu face parte din Spitalul Judetean. Ei spuneau ca vin aici si fac nu stiu ce, din moment ce eu am contracte de cercetare de un milion de euro. Nici un serviciu din tara asta nu beneficiaza de asa ceva. El vrea cai verzi pe pereti si confunda serviciul nostru cu unul care se ocupa de activitati funerare", a rabufnit doctorita Aschie. Sursele din cadrul SCJU, care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin de fapt ca, cei doi administratori de cimitir vor morga pentru ca de acolo le vine "materia prima". De asemenea, se vehiculeaza faptul ca nici conducerea spitalului nu ar fi straina de acest lucru, pentru ca, de foarte mult timp nu s-a facut nici o modernizare la Serviciul de prosectura, tocmai pentru a se putea motiva "descentralizarea" facuta sub semnul colaborarii. Se pare ca, in timpul caniculei din aceasta vara, angajatii de la morga nu au beneficiat nici macar de un aparat de aer conditionat. Pana la urma, acesta a fost achizitionat, insa nu a putut functiona pentru ca nu s-a gasit nici un electrician care sa poata face o priza.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii