Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocuri din Mangalia pot ramane in bezna

ro

18 Dec, 2008 23:04 3919 Marime text

jumate_proprietari_jumate_chiriasi.jpgSute de familii de la IAS Mangalia trăiesc cu spaima întreruperii furnizării energiei electrice

Una dintre zonele cele mai năpăstuite ale Mangaliei, IAS Fruviileg, „trăieşte", de ani buni, o dramă cumplită: aceea de a sta sub spectrul întreruperii energiei electrice şi a apei potabile. Cinci sute de suflete, oameni care s-au stabilit aici în urmă cu zeci de ani, venind din toate colţurile ţării, se luptă cu sistemul de mai bine de cinci ani.

Centrul Mangaliei: iluminat feeric de sărbători, mii de ornamente de Crăciun, figurine şi pomi de iarnă. Pe scurt, o adevărată atmosferă de sărbătoare. IAS Fruviileg: zonă aflată la doi paşi de centrul Neptunului, lângă oraşul „european" Mangalia, la care ajungi pe un drum lăturalnic, neiluminat şi desfundat. Câteva sute de familii locuiesc aici pe o suprafaţă foarte mare de teren, în pâlcuri concentrate de blocuri, foste locuinţe de serviciu. Oamenii de aici au venit la Mangalia în timpul anilor '80, când ferma, viile şi livezile din zonă erau unele dintre cele mai prospere din România. Au venit, au muncit, s-au îndrăgostit de Mangalia şi au rămas definitiv. Au avut copii, apoi nepoţi. Locuiesc cu toţii aici, unii au reuşit să plece „la oraş", dar cei mai mulţi îşi continuă viaţa în IAS. Îşi aduc aminte de vremurile „dinainte", cum în fiecare an văruiau blocul în care stăteau, aleile, cum puneau flori şi aveau grijă de curtea din faţa locuinţelor. Acum blocurile sunt gata să se dărâme, gunoiul a luat locul straturilor cu flori, centralele termice sunt pustii şi dărăpănate, iar în grajduri fluieră vântul.

Proprietari şi chiriaşi

După Revoluţie, s-a luat decizia ca aceia ce doresc îşi pot cumpăra apartamentele de serviciu. Şi nu puţini au fost cei ce au decis să rămână la IAS, pentru că aici era toată viaţa lor. Şi-au cumpărat locuinţele. Cei ce nu au reuşit au rămas în chirie. „Proprietarii" au reuşit să se strângă într-o asociaţie şi şi-au promovat mult mai bine drepturile. S-au bătut cu autorităţile în momentul în care li s-a întrerupt apa sau curentul electric. „Chiriaşii" stau în câte o cameră, cu baia „pe hol", la comun. Pereţii scorojiţi, scrijeliţi, mirosul fetid de mucegai şi mizerie, gunoiul strâns până în albastrul cerului, peisaj de secolul al XVIII-lea într-o Mangalie ce se vrea europeană. Chiriaşii au avut cel mai mult de suferit în timp, însă au fost ajutaţi foarte mult de ceilalţi, care ştiau cât de greu este să trăieşti la lumina lămpii sau fără apă curentă.
La IAS, blocurile nu au decât un etaj, cu câteva camere pe stânga şi pe dreapta. Proprietarii şi-au mai încropit gospodării, în timp ce chiriaşii stau într-o mizerie cruntă. Zeci de copii, mulţi de pe care curg zdrenţele, aleargă prin noroiul gros, mocirlos. Mulţi nu merg la şcoală, pentru că nu au cu ce să se îmbrace. Se joacă printre rufele terne, puse la uscat. Aşteaptă serile în care părinţii îi pot duce în centru, acolo unde luminile de Crăciun strălucesc ca în poveste. La ei în casă, lumina de la becul chior, galben, se poate stinge oricând...

alt_bloc_de_chiriasi.jpgSe întrerupe curentul la începutul lui 2009?

În martie, anul acesta, primăria făcea primul pas ca oamenii de aici să nu mai stea sub spectrul întunericului. Fostul edil lua decizia de a suporta toate lucrările de racordare individuală a oamenilor de la IAS - câteva miliarde de lei vechi, drept „ajutor de urgenţă" pentru cele câteva sute de familii: „Deja documentaţia era gata, aveam avizul Electrica. Se începuse până şi montarea stâlpilor. Din vară însă, linişte... Nimeni nu ne-a mai spus nimic, nici măcar o promisiune de mai bine, ştim doar că este posibil ca, de la începutul anului viitor, ENEL să ne taie lumina, pentru că ne expiră contractele provizorii pe care le avem cu societatea", ne spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari de la IAS Fruviileg Mangalia, Rodica Movilă.
Ea este şi cea care a alergat, mai bine de doi ani, să ajute oamenii să se poată racorda individual la energia electrică: „A fost un du-te-vino cumplit", îşi aminteşte aceasta. „La început ni s-a cerut să ne constituim în asociaţie. Am făcut-o la notariat. Apoi, ne-au cerut să facem dosare pentru fiecare locuinţă în parte. Ne-am conformat. Eram trimişi înapoi, de la Eforie, la fiecare mică neregulă din vreun dosar".



Generozitate imparţială

Reprezentanţii ENEL Dobrogea ne-au declarat că, în prezent, consumatorii de la IAS Fruviileg Mangalia beneficiază de energie electrică în baza unor contracte cu caracter provizoriu, ce expiră pe 8 ianuarie 2009, pentru că nu există documente de proprietate a imobilelor respective. „În plus, postul de transformare din care sunt alimentate imobilele aparţin Fruviileg, nefiind în gestiunea Enel Distribuţie Dobrogea. SPADPP Mangalia a depus documentaţia în vederea obţinerii Avizului Tehnic de Racordare în data de 14.11.2008. Documentaţia a fost returnată, datorită faptului că era incompletă, lipsind actul de proprietate asupra imobilului. Cererea de aviz a SPADPP Mangalia include montarea a două posturi de transformare noi, precum şi a 216 contoare individuale. Realizarea acestor racordări individuale s-ar putea face doar prin suportarea cheltuielilor de către clienţi. Până la emiterea unui nou aviz de racordare, contractele de furnizare vor fi prelungite, în funcţie de perioada necesară realizării lucrărilor de racordare, conform avizului emis".
Cu multe dintre punctele atinse de reprezentanţii ENEL, preşedintele asociaţiei de la IAS nu este de acord: „Postul de transformare este, în prezent, al ENEL, fiind cedat de fostul director Dobrescu. Iar noi nu aveam cum să ne constituim în asociaţie de proprietari, dacă nu eram... proprietari. La constituire am făcut dovada, la notariat, că suntem proprietari pe locuinţele noastre", conchide Rodica Movilă, care aşteaptă acum, alături de oamenii de la IAS, o salvare, de oriunde ar veni aceasta.
Probabil, mânaţi de spiritul creştinesc al Crăciunului, care i-a determinat până acum să voteze grabnic „ghiozdane", transport gratuit, alte pomeni inutile, aleşii locali îşi vor arăta „generozitatea" şi faţă de aceste familii, folosite numai în campanii electorale, şi le vor acorda banii necesari racordării la curent electric.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii