Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comert ilegal de cereale prin firme fantoma

ro

02 Jul, 2005 00:00 2868 Marime text

Lovituri financiare date statului de mafia moldoveneasca

Societatea comerciala Cereal En Gros 2003 SRL Constanta, infiintata de doi cetateni din Republica Moldova, a obtinut venituri substantiale din afacerile cu cereale fara a le declara statului * Administratorul societatii este urmarit de politie pentru ca acesta sa nu treaca granita, mai ales dupa ce s-a constatat ca numele acestuia figureaza si in cadrul altor afaceri cu firme fantoma

In urma primirii unei adresei oficiale din partea Garzii Financiare Dambovita in vederea verificarii societatii comerciale Cereal En Gros 2003 SRL cu sediul declarat in Constanta, strada Razboieni, echipa de comisari a Garzii Financiare din Constanta a constatat ca societatea nu a functionat niciodata in sediul declarat. Mai mult, unul dintre proprietarii de la acea adresa a declarat ca nu a incheiat nici un contract de inchiriere cu administratorul SC Cereal En Gros 2003 SRL. In urma cercetarilor efectuate la Tribunalul Constanta pentru aflarea unor date suplimentare despre societate, s-a descoperit ca sediul social al agentului economic expirase de pe data de 12 decembrie 2004. Totodata, comisarii au aflat faptul ca administratorul societatii este si unul din asociatii acesteia, pe nume Valeriu Peicov. Conform copiilor contractelor de inchiriere pentru sediul social, a rezultat ca administratorul societatii, Valeriu Peicov, a inchiriat spatiul de la un alt proprietar al imobilului declarat din Constanta. Reprezentantii Administratiei Finantelor Publice Constanta au declarat ca societatea verificata nu a depus niciodata declaratii privind obligatiile de plata la bugetul de stat si nu este inregistrata cu puncte de lucru declarate, astfel ca nu figureaza cu obligatii de plata (debite) la bugetul de stat, conform fisei de platitor la data de 31 mai 2005. Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice, aceasta societate nu figureaza in baza de date cu nici un act privind ridicarea documentelor cu regim special, desi Garda Financiara Dambovita a transmis copii xerox a 76 facturi fiscale si 92 chitante emise de SC Cereal En Gros 2003 SRL Constanta catre SC Sim Agro Cereal SRL Targoviste. Si cel de-al doilea proprietar al imobilului situat la acea adresa a declarat ca nu il cunoaste pe Valeriu Peicov si ca nu i-a inchiriat acestuia nici o camera desi, pe 26 aprilie 2005, O.R.C. de pe langa Tribunalul Constanta a transmis, in copie xerox, contractul de inchiriere inregistrat la Administratia Finantelor Publice, contract ce a stat la baza declararii sediului social al SC Cereal En Gros 2003 SRL din strada Razboieni. In urma celor constatate, Garda Financiara a solicitat IJP Constanta sa se verifice daca cei doi asociati ai societatii, respectiv Valeriu Peicov si Tudor Danalachi, cetateni ai Republicii Moldova, sunt in Romania, iar in cazul in care sunt, sa se ia masuri pentru ca acestia sa nu paraseasca teritoriul tarii noastre.

Documente si formulare fiscale obtinute cu usurinta

Garda Financiara Constanta a transmis o adresa catre distribuitorul autorizat de formulare cu regim special SC Inform Lykos SA Bucuresti, in vederea aflarii datelor de identificare ale delegatului, care a ridicat documente fiscale, precum si a centrelor de la care au fost efectuate livrarile. Potrivit raspunsului SC Inform Lykos SA, delegatul care a ridicat formularele cu regim special personalizate se numeste Georgica Gache, acestea fiind ridicate din punctul de preluare comenzi situat in cadrul magazinului Diverta din Constanta. De asemenea, prin aceeasi adresa, au fost comunicate seriile si numerele facturilor fiscale si ale chitantelor ridicate de SC Cereal En Gros 2003 SRL, iar din compararea cu facturile fiscale si chitantele emise de societatea verificata catre SC Sim Agro Cereal SRL Targoviste a rezultat ca acestea apartin regimului special al SC Cereal En Gros 2003 SRL. In urma demersurilor Politiei, Georgica Gache s-a prezentat la sediul Garzii Financiare, justificand modul in care a ridicat documente fiscale personalizate pentru SC Cereal En Gros 2003 SRL. Din concluziile Garzii Financiare, societatea reprezentata scriptic de Valeriu Peicov, administrator si asociat la SC Cereal En Gros 2003 SRL, nu a organizat si tinut evidenta financiar-contabila conform prevederilor legale, nu a depus declaratiile lunare si nici bilantul anual si nu a evidentiat veniturile obtinute din livrarile de produse agricole, acestea ajungand la valoarea de peste 121 miliarde de lei. Dosarul societatii SC Cereal En Gros 2003 SRL Constanta a fost inaintat organelor de cercetare penala, respectiv Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, urmand ca Valeriu Peicov si Tudor Danalachi sa fie trasi la raspundere pentru faptele lor. Directia Generala a Finantelor Publice va continua cercetarile in vederea stabilirii obligatiilor fiscale in intregime datorate.

Faptele si actorii sunt aceiasi, cifrele prejudiciului sunt mai mici

Controlul operativ si prin sondaj efectuat la societatea comerciala Cereal Comtrans SRL a scos la iveala faptul ca aceasta firma are declarat sediul exact la aceeasi adresa ca si SC Cereal En Gros 2003 SRL, ramura de activitate fiind bazata in special pe comertul cu produse agricole. In urma deplasarii la sediul declarat s-a constatat ca aceasta nu a functionat niciodata acolo, proprietarii de la aceasta adresa declarand din nou ca nu a existat nici un contract de inchiriere cu administratia firmei. Societatea a emis documente fiscale in perioada august 2004 - martie 2005, 62 de facturi fiscale si 81 chitante, urmare a tranzactiilor comerciale cu cereale si oleaginoase. Veniturile neinregistrate in aceasta perioada au depasit suma de 53 miliarde de lei. Numele lui Valeriu Peicov apare si in cazul altui control efectuat de Garda Financiara in cadrul SC Argus SA Constanta. Aici s-a constatat faptul ca in perioada 07 - 13 septembrie 2004, SC PFD Invest Star SRL, societate la care Peicov figureaza in calitate de administrator si asociat, a livrat catre aceasta floarea - soarelui in cantitate fizica totala de 1304 tone, cu valoarea totala de peste 10 miliarde de lei, din care TVA depaseste suma de 1,6 miliarde de lei. In urma verificarilor, s-a constatat ca SC PFD Invest Star SRL nu functioneaza la sediul social declarat si ca aceasta nu a depus declaratii pentru obligatii de plata la Administratia Finantelor Publice, drept pentru care i s-a intocmit sesizarea penala. Prejudiciul estimat in urma operatiunilor economice efectuate este de peste 815 milioane de lei. Faptuitorii celor prezentate au fost declarati Miron Vitalie, cetatean moldovean, administrator si asociat, si Valeriu Peicov, cetatean moldovean, administrator si asociat. In baza celor constatate s-a intocmit completarea la sesizarea penala din 10 februarie 2005, intocmita pentru un prejudiciu in suma de peste sapte miliarde de lei. Pentru inregistrarea prejudiciului adus bugetului de stat, actul intocmit a urmat acelasi traseu, catre Directia Generala a Finantelor Publice Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 07 Jun, 2010 14:07 daca la gradinita nr.2 Pucioasa Diaconescu Valentina face comert ilegal cu produse diferite ce masuri luati? aceasta in loc sa vada de grupa de copii se ocupa cu vanzari ilicite,detergenti,haine,pantofi,cafea si dulciuri fara sa elibereze si bon fixal si in timpul programujlui