Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cursa de pe Siutghiol, "umflata" de organizatori

ro

03 Sep, 2007 00:00 2233 Marime text
1188759663.jpg

Cifrele de audienta, anuntate inainte de inceperea competitiei, erau de aproximativ 100.000 de spectatori si 500 de milioane de telespectatori

Inca o data am dovedit ca lucrurile se fac de mantuiala. Nu se poate sa te ridici cu pretentii de organizator, sa te lauzi ca ai luat masuri extraordinare si, cu toate acestea, sa nu fii in stare sa draghezi fundul lacului asa cum trebuie. In editia din 31 august in articolul "Cursa cu pericole" atrageam atentia asupra riscurilor la care sunt supusi pilotii. Si nu era vorba despre cele normale pe care si le-au asumat in momentul in care au decis sa concureze in astfel de competitii. Era vorba de riscurile la care ii supun organizatorii. Pentru ca, de la firma care a organizat concursul si pana la cea care a taiat stuful de pe lac, totul a fost facut de oameni din anturajul edilului, e normal ca lucrurile sa se intample asa. Bugetul mult trambitatei intreceri a fost anuntat de primarul Radu Mazare ca fiind de doua milioane de euro. Ei s-au impartit, probabil, frateste intre societati. Din acesta o parte a luat si societatea Business Research SRL, care s-a ocupat de amenajarea lacului. Marti noapte, au fost probleme la dragare. Una dintre drage a dat peste un bloc de beton care i-a blocat elinda. Toata lumea a intrat in alerta si s-au cautat fel si fel de solutii pentru a debloca utilajul. Problema mare nu era draga blocata, ci riscul de nu putea curata lacul asa cum trebuie. Bolizii implicati in aceasta competitie prind o viteza de peste 250 de kilometri la ora. La eveniment trebuiau sa participe, potrivit estimarilor organizatorilor, 100.000 de spectatori si in jur de 500 de milioane de telespectatori. Cifrele reale au fost mai mici.

Lucru romanesc

Una din firmele care a prins o felie din "cascavalul" Class 1 Romanian Grad Prix este si Business Research SRL, in care sunt asociati Iolanda si Antoniu Beiouglu. El a lucrat acum cativa ani la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta si a fost intr-o perioada chiar partener de afaceri la Sorena, cu fostul director al Administratiei Canalelor Navigabile, Gheorghe Nicolau. Societatea lui Beioglu are ca obiect declarat "activitati de consultanta pentru afaceri si management". Firma este infiintata in anul 2003, insa in anul de debut nu a avut activitate, iar in 2004 si 2005, a mers pe profit. Din 2006, nu se mai stie nimic de activitatea firmei, bilantul contabil nefiind depus la Registrul Comertului. Banii pentru amenajarea lacului au intrat in cont asa cum se face treaba in Romania. Toata lumea a afirmat ca organizatorii s-au descurcat de minune. Singurul care va pleca cu un gust amar va fi seicul. Norocul organizatorilor a fost poate tocmai ca a fost vorba de el si, cum este un nobil, iar pentru familia lui banii nu sunt o problema, a trecut usor peste incident. Organizatorii spera ca, de acum inainte, timp de sase ani, cursa va deveni o obisnuinta la Constanta. Intre timp, poate si dragajul lacului se face asa cum trebuie si nu vor mai exista incidente. Este curios daca si anii viitori organizarea se face tot in aceeasi formula. Ideea generala a fost una pur romaneasca, mult tam tam, desfasurare de forte, multi nervi din partea turistilor, care nu au gustat intrecerea sportiva si, la final, organizatorii care si-au asumat meritele.

Scris de: {autor}Adrian FURDULEA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii