Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dictatura Cojocaru a distrus "Munca"

ro

07 Jul, 2002 00:00 1323 Marime text

Intarata-i, drace!

Cojocaru ameninta salariatii acuzandu-i de tradare, in urma informatiilor aparute in presa * O parte a angajatilor sustin ca seful serviciului desfacere, impreuna cu inginerul Parvu si maistrul Muscan pun la cale alungarea lui Geambasu * "Parvanca" a fost instrainata * 117 milioane de lei praduiti in primavara anului 1999 la Brasov * Fabrica arde, iar "baba" Geambasu vrea salariul reactualizat in raport cu inflatia existenta * Dactilografa Iordache Maria a fost obligata sa semneze cererea de pensionare * Directorul si-a majorat salariul fara acordul actionarului majoritar - AVAB * Interviuri mincinoase

Asa cum va promiteam in finalul anchetei publicate zilele trecute in cotidianul nostru, revenim cu noi informatii in legatura cu situatia disperata in care se gasesc la aceasta ora angajatii SC "Munca" Ovidiu SA.

Panica in randul conducerii

Un telefon primit la redactie ne aduce la cunostinta faptul ca, in urma anchetei aparute in cotidianul nostru - "Munca in faliment", conducerea societatii a intrat intr-o panica de altfel explicabila, raportat la dezvaluirile reporterilor ZIUA de Constanta. Angajatul societatii, caruia din motive lesne de inteles ne rezervam dreptul sa nu-l divulgam, sustine ca urmare a articolului, joi, 4 iulie, in biroul sefului de serviciu Elena Cojocaru s-a petrecut un adevarat scandal, cu amenintari, tipete si acuze la adresa "tradatorilor", mai exact a muncitorilor care au avut discernamantul si curajul de a spune lucrurilor pe nume si au discutat cu reprezentantii presei. Aceeasi persoana ne-a informat ca, speriat de informatiile anchetei, directorul societatii, Theodor Geambasu, nu s-a prezentat la unitate in zilele de 4 si 5 iulie, preferand sa umble pe la diverse persoane pentru a-si asigura spatele. Precizam ca am incercat pentru a patra oara sa-l contactam pe acest domn director, insa demersul s-a dovedit zadarnic.

Se doreste inlaturarea lui Geambasu

Persoana care ne-a contactat sustine ca Elena Cojocaru, in complicitate cu Mioara Muscan, de profesie maistru, si "inginerul" Eugen Parvu planuiesc inlaturarea lui Geambasu si numirea lui Parvu in functia de director general. Interlocutorul sustine ca "acesta este visul doamnei Lili, pentru ca doar in acest mod va putea controla societatea dupa bunul plac". Mai multi salariati ai societatii ne-au declarat ca de mai multi ani exista o relatie in adevaratul sens al cuvantului intre Cojocaru si Parvu, motiv pentru care, la momentul in care Geambasu a incercat sa-l dea afara pe inginerul Parvu, desfiintandu-i practic postul (sef sector aprovizionare-desfacere), Lili a intervenit si l-a luat sub aripa protectoare, acesta avand in prezent functia de lucrator comercial, insa salariu de inginer. Doua angajate de la "Munca", respectiv Iordache Elena - dactilografa, si Popa Elena (fost sef birou personal-salarizare), sustin ca, intr-o vreme cand Geambasu era director comercial si "baga lemne in foc pe trilurile canarului personal" si coleg de birou cu Parvu si Cojocaru, actualul director ar fi mirosit atat relatia dintre cei doi, cat mai ales "afacerile" dubioase puse la cale (cum ar fi afacerea zaharul si uleiul, sejururile petrecute la Brasov pe banii unitatii, cand - chipurile - se ocupa de livrarea de marfa catre doua societati din localitatea de sub Tampa. Drept urmare, sistematic, Geambasu a incercat sa-si elimine adversarul, insa nu ar fi exclus ca cele sustinute de angajati sa fie reale, acest lucru urmand sa duca la inlaturarea directorului general, in favoarea cuplului Cojocaru - Parvu.

"Parvanca", o afacere de cuplu

Cele doua angajate mai sus-mentionate, care ne-au vizitat la redactie, ne-au inlesnit obtinerea de informatii in legatura cu magazinul care desface produse de la "Munca" SA, "magazin care se pare ca functioneaza pe strada Razboieni colt cu Unirii, spre mare, in curtea unei case, si se numeste "Parvanca", dupa numele fiicei lui Eugen Parvu, respectiv Parvu Anca". Aici - spun cele doua femei - sunt aduse produse din fabrica, nu se stie exact cum, fara ca marfa sa fie achitata catre societate. Se pare ca, la randul sau, Parvu ar fi inchiriat respectivul spatiu comercial. Angajatii sustin ca ar putea fi vorba de "chitante false si ca chiar directorul Geambasu are de castigat de pe urma magazinului". Mai mult decat atat, respectiva unitate comerciala se afla in apropierea locuintei lui Geambasu - strada Pescarilor nr. 42, bl. BM 17, ap. 2, parter.

Procesul de la Brasov

Asa cum mentionam mai sus, Elena Cojocaru, fosta preparatoare de conserve si laboranta, ajunsa peste noapte sefa serviciului desfacere, desi nu are studii de specialitate si nici macar studii in general pentru ocuparea acestui post, este implicata - alaturi de Parvu si un fost sofer al societatii, Nicolae Branovici (care a condus masina cu care s-a livrat marfa) - intr-un proces care se desfasoara la Brasov. Mai exact, Cojocaru, instalata in functie in locul Elenei Popa in 5 ianuarie 1999, a livrat in data de 8 februarie 1999 produse din fabrica spre doua societati din Brasov: SA "Adaly" SRL - marfa in valoare de 74 de milioane lei, si SC "Virlex" SRL - produse de peste 44,7 de milioane. Din suma totala de 117 milioane lei, respectivele societati nu au livrat catre "Munca" decat suma de trei milioane. Totodata, Cojocaru a aprovizionat, in 19 februarie, societatea "Altcom" SRL din Constanta, patronata de un arab, cu produse in valoare de 13 milioane de lei. Angajatii "Munca" spun ca Cojocaru va pierde procesul, pentru ca respectivele livrari s-au facut fara acte, acordandu-se de altfel multe reduceri. Banii aceia sunt ca si pierduti pentru societatea "Munca". "Afacerea" de la Brasov se leaga si de mult prea desele deplasari in tara ale Elenei Cojocaru, insotita ba de Parvu, ba de Branovici. Am fi dorit sa avem posibilitatea sa verificam si noi cateva macar din multitudinea ordinelor de deplasare, insa accesul ne-a fost refuzat de angajatii fideli ai directorului. Se pare insa, din informatiile angajatilor, ca cele mai multe deplasari s-au efectuat in Targu Jiu, Focsani, Urziceni si Bucuresti. Cu alta ocazie, va vom prezenta si afacerile incheiate de Cojocaru cu fabrica de zahar din localitatea Urziceni.

SC "Crisdor Eximp", o vaca buna de muls

In scrisoarea primita la redactie din partea membrilor de sindicat de la "Munca" se preciza faptul ca directorul Geambasu a livrat catre SC "Crisdor Eximp" din Bucuresti produse, reprezentand conserve si legume, in valoare de 6 miliarde, fara, insa, a solicita, in calitatea pe care o are, si plata acestui debit. Urmare a documentarii in teren, am aflat ca aceasta este o practica mai veche a directorului de la "Munca". Mai exact, acesta livreaza marfa catre societatea mai sus-mentionata, obligand managerul Crisdor, Dima Cornelia, sa achite in numele "Munca" SA diverse facturi. "Uneori, doamnei Dima i s-a cerut sa contribuie si la fondul de salarii", sustine fosta angajata Popa Elena. Din pacate, redactorii ZIUA nu au reusit s-o contacteze pe d-na Dima, pentru lamurirea situatiei.

Geambasu vrea 18 milioane salariu

Cu toate ca nu are nici o ocupatie, ramanand la stadiul de meloman (Geambasu apreciaza foarte tare trilurile de canar), directorul nu a ezitat sa acorde un interviu intr-un alt cotidian local, unde cu nerusinare prezenta situatia "infloritoare" a societatii "Munca". Astfel, Geambasu afirma ca societatea pe care o conduce se afla in plina campanie de industrializare a legumelor si a fructelor de sezon. In legatura cu acest aspect, salariatii sustin ca mazarea a fost industrializata desi era la maturitate, iar pentru ambalarea fasolei verzi nu exista borcane si capace. In privinta fructelor de sezon, sustin angajatii, "nici nu se poate pune problema, pentru ca nu avem zahar, borcane si nici materie prima". In mod normal, materia prima a societatii ar trebui sa provina din sectorul agricol Mosneni, care apartine de localitatea 23 August, unde se afla fermele societatii "Munca", pe o suprafata de aproximativ 1.000 ha. In privinta fructelor, chiar directorul recunoaste ca, "pentru fructe, lucrurile stau un pic mai dificil, in sensul ca materia prima trebuie achizitionata de la producatori". In ciuda acestor rezultate slabe, directorul nu a ezitat sa solicite, acum cateva saptamani, ca salariul lui sa fie reactualizat in raport cu inflatia, respectiv de la 15 la 18 milioane de lei. Daca ar fi sa ne intoarcem in trecut, trebuie sa precizam pentru cititorii nostri faptul ca, in sedinta din 28 noiembrie 2001, Geambasu a cerut marirea de salariu in cadrul Consiliului de Administratie, apoi pe 13 decembrie, in cadrul AGA, in lipsa actionarului majoritar al societatii - AVAB. Acum, directorul incearca pentru a doua oara sa pacaleasca AVAB, printr-un fax explicativ remis AVAB, prin care solicita marirea salariului in raport cu indicele inflationist. Geambasu spera ca prin aceste tertipuri, luna aceasta, odata cu convocarea AGA, isi va mai indesa in buzunar alte trei milioane. Va prezentam in facsimil o comunicare prezentata de Geambasu, in care se mentiona ca AGA ar fi hotarat majorarea salariului la 15 milioane, desi in AGA nu s-a discutat aceasta problema.

Elena Iordache a fost obligata sa semneze cererea de pensionare

In data de 8 noiembrie 2001, Iordache Elena, salariat la "Munca" SA, a fost obligata de directorul Geambasu sa faca o cerere prin care cerea aprobarea intocmirii dosarului de pensionare, incepand cu data de 01 ianuarie a.c. Apoi, printr-un act datat 26.11.2001, aceeasi Elena Iordache solicita anularea cererii prin care solicita intocmirea dosarului de pensionare, intrucat "cererea n-am intocmit-o de buna voie, asa cum prevede legea pensiilor si contractul colectiv de munca, ci sub presiune, intimidare si cu amenintarea ca desfiinteaza postul si ca ma trimite in somaj, ceea ce contravine legii". In aceasta ultima solicitare, femeia mentioneaza ca, in caz contrar, respectiv nerezolvarea problemei, Iordache isi rezerva dreptul de a actiona in instanta conducerea societatii, sub acuzatia de abuz in serviciu, si va solicita si daune morale.

In loc de o pensionare frumoasa, multe batai de cap

Simtindu-se efectiv indepartata din societatea unde a muncit 30 de ani, Elena Iordache a intocmit un referat pe care l-a adresat sindicatului si Consiliului de Administratie al societatii "Munca Ovidiu". In respectivul referat se mentioneaza urmatoarele: "Desi am o vechime de peste 38 de ani, din care aproximativ 30 de ani numai in cadrul "Munca", dupa parerea mea, cred ca eu am cea mai mare vechime din personalul TESA si cu salariul cel mai mic - eventual se poate verifica - si tinand cont de faptul ca toate lucrarile intocmite de compartimentele societatii sunt dactilografiate de subsemnata, salariul de baza a ramas la nivelul de 2.800.000 lei". Iordache spune ca, dupa depunerea dosarului de pensionare, la "insistentele" domnului director general Geambasu s-a procedat la majorarea salariilor persoanelor care ar urma sa preia sarcina dactilografierii si tehnoredactarii lucrarilor departamentelor, dupa pensionarea ei, acordandu-li-se scriptic aceasta sarcina inca din luna ianuarie 2002. Faptic, insa, Elena Iordache se ocupa si in prezent (de la 1 iulie, femeia a intrat in concediu de odihna) de dactilografierea lucrarilor, motiv pentru care ea il acuza pe director de incalcarea legii, pentru faptul ca plateste niste persoane cu atributii pentru care nu au calificare si, practic, nici nu executa respectivul job. Iordache sustine ca, in sedinta AGA din 9.11.2001, i s-a restructurat postul si - surpriza! - pe un post pe care inca il ocupa, pana la emiterea deciziei de pensionare anticipata, sunt platite inca doua persoane: Ioana Ibraim - secretara, Mariana Miu - salariata in cadrul biroului financiar-contabilitate, nepoata cenzorului Miu Dumitru.P.S.: In numarul viitor va vom prezenta povestea unei alte salariate date afara din societate, respectiv Elena Popa, care actualmente se judeca cu conducerea SC "Munca" SA, precum si alte amanunte din spatele usilor inchise. Din ultimele informatii primite la redactie, o comisie a Prefecturii va merge luni la societate, pentru un control in urma semnalelor date de materialele aparute in presa. Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii