Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:04 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lafarge Romcim, vinovata de criminalitate ecologica

ro

23 Aug, 2004 00:00 3411 Marime text

Localitatea Luminita a devenit o veritabila Rosia Montana a Dobrogei

Satul Luminita, din comuna Corbu, a devenit o veritabila Rosia Montana a Dobrogei, datorita exploatatiei de calcar a societatii Lafarge Romcim Medgidia * Norii de praf, noxele de la masinile mamut ale societatii de la Medgidia si poluarea fonica omoara, incet dar sigur, toata suflarea umana de pe raza localitatii * Portretul robot al locuitorului din Luminita este urmatorul: constitutie astenica, chip brazdat de riduri, par grizonat, bolnav de ulcer si plamani * Lafarge a cumparat tacerea locuitorilor din Luminita cu doar cativa saci de ciment de caciula * Grupul francez pune in practica metehne romanesti ancestrale, incalcand constant prevederile legislatiei de mediu * Desi a amenajat un drum separat intre exploatatie, portul de barje si terminalul de cale ferata, masinile firmei continua sa ridice nori de praf de calcar, iar periodic folosesc si drumul din vatra satului * Intreaga afacere nu ar fi fost posibila, daca fostul primar al comunei Corbu, Ion Morosanu, nu ar fi facilitat preluarea vechiului islaz de pe trupul de mosie al satului Luminita de catre grupul francez * In prealabil, punctul de lucru al SC Dobromin SA redusese ritmul de lucru al exploatatiei sale din zona, creand artificial impresia neatractivitatii economice a zonei

Localitatea Luminita a ajuns, datorita carierei de calcar a grupului Lafarge Romcim, o veritabila Rosia Montana a Dobrogei. Norii de calcar, starniti de masinile gigant ale grupului francez, omoara, incet dar sigur, intreaga suflare umana din acest satuc uitat de lume. Oamenii locului sunt astenici si bolnavi de plamani, iar casele lor se resimt in urma cutremurelor declansate de exploziile cu dinamita de la cariera Lafarge. Un veritabil cadru suprarealist se dezvaluie privirii, atunci cand intri in zona fostului sat de pescari. La o aruncatura de bat se afla Lacul Tasaul, iar la alta Lacul Corbu, fost Gargalac. Desi cadrul natural ar fi fost propice dezvoltarii turismului rural, intreaga zona a ajuns, dupa anul 1975, o intindere acoperita de praf de calcar. La deschiderea primelor exploatatii miniere, oficialitatile comuniste ar fi planuit stramutarea satului Luminita, insa intregul proiect a esuat. La acea vreme, s-a preferat ca intreaga suflare umana din Luminita sa fie incadrata in munca la Miniera Dobrogea, urmand ca intreprinderea sa le repartizeze angajatilor apartamente de serviciu in orasul Navodari. O vreme, planul chiar a functionat, insa satul nu a fost ras de pe fata pamantului. Primii ani de democratie au adus o usurare a situatiei locuitorilor din Luminita, in sensul ca Miniera Dobrogea, reorganizata si rebotezata "Dobromin SA" a slabit ritmul de exploatare a calcarului din zona. Interese politice obscure, au facut ca praful de calcar romanesc sa fie declarat de proasta calitate, in raport cu cel importat din statele fostei Yugoslavii. Pe semne ca un comision a fost hotarator in aceasta privinta, insa pentru locuitorii dintre cele doua lacuri intreaga situatie a fost de bun augur.

Fostul primar Morosanu a facilitat preluarea unui islaz de catre Lafarge Romcim

Reversul medaliei s-a aratat in momentul in care, pe fondul lipsei de atractivitate artificiala a zonei, grupul francez care a achizitionat fabrica de ciment de la Medgidia a deschis in zona o noua exploatatie miniera de calcar. Primarul comunei Corbu din perioada 1996-2000, Ion Morosanu, a fost deosebit de receptiv la planurile francezilor, facilitand preluarea vechiului islaz din trupul de mosie al satului Luminita, de catre Lafarge Romcim Medgidia. In aceste conditii, zeci de hectare de teren au intrat in exploatarea grupului francez, care a dinamitat blocurile de calcar, formand un crater circular de cativa kilometri. Cum legislatia de mediu din Romania este relativ ambigua, Lafarge nu a acoperit cu pamant si nu a refacut vechile portiuni de spatiu verde, lasand totul descoperit in urma lor. Din acest motiv, de fiecare data cand bate vantul, din crater se ridica nori de calcar, care otravesc fantanile si vietile oamenilor. Mai mult, focurile de dinamita produc trepidatii, in urma carora casele localnicilor se resimt din temelii. Localnicii au reclamat de-a lungul timpului faptul ca viata lor a fost transformata intr-un calvar, astfel ca administratia Bobes (primarul comunei Corbu, in perioada 2000-2004) a initiat discutii amiabile cu grupul francez, in vederea ameliorarii conditiilor de viata ale localnicilor. Memoria locuitorilor pastreaza o secventa interesanta, potrivit careia conducerea Lafarge ar fi trimis in sat mai multi avocati, care au obtinut acordul scris al localnicilor pentru continuarea exploatarii minei de calcar. Grupul francez ar fi cumparat tacerea oamenilor cu doar cativa saci de ciment si cu promisiuni privind reducerea noxelor, norilor de praf si a poluarii fonice. Pana la un punct, Lafarge a manifestat o anume consecventa in raport cu promisiunile, in sensul ca a amenajat un drum separat pentru masinile lor mamut care transporta calcarul de la exploatatie la portul de barje si la terminalul de cale ferata din apropierea cladirilor administrative. Mai mult, pe marginea drumului, a fost trasa o conducta de apa, care permite udarea periodica, asa cum prevede legislatia de mediu in cazurile de acest fel. Cu toate acestea, localnicii reclama faptul ca masinile Lafarge starnesc in continuare nori de praf, iar in unele cazuri apeleaza la soseaua din centrul localitatii. Cat despre sacii de ciment primiti in schimbul tacerii, acestia s-au dovedit insuficienti fata de pagubele suferite de casele localnicilor.

Intre Lafarge si localnici exista un conflict de interese

Pentru a separa si mai mult apele fata de localnici, Lafarge Romcim l-a dat afara pe singurul locuitor al comunei care fusese angajat pe post de sofer. In mod evident, intre societate si fostul angajat existau raporturi care intra sub incidenta conflictului de interese. Insa starea conflictuala dintre societate si localnici este reclamata, in continuare, de cei din urma. Niculae Constantin, de pilda, spune ca Miniera Dobrogea nu a facut nici macar un sfert din raul pe care il provoaca satului Lafarge Romcim. "Din 75 pana in 98, am lucrat la Miniera Dobrogea (Dobromin SA -n.r.), iar societatea ne-a asigurat permanent echipament de protectie, ochelari, manusi si masti de praf. Calcarul rezultat din exploatarea miniera afecteaza foarte mult vazul, dar si plamanii. Probleme sunt si la Miniera, dar la Lafarge Romcim sunt si mai mari. La inceput transportau calcarul pe soseaua care trece prin mijlocul satului, iar acum in ultima perioada si-au facut un drum separat, pe care l-au ingradit. Cand bate vantul, cu tot gardul lor, satul se umple de praf. De aia sunt si asa multi oameni bolnavi aici, iar culturile agricole sunt vai de capul lor", spune acesta. Un alt localnic, Eugen Cazacu, reclama faptul ca Lafarge Romcim nu a facut nimic pentru ameliorarea conditiilor de viata ale localnicilor, dupa ce tot societatea a stricat vechiul echilibru ecologic al zonei. " Avem probleme mari cu apa si cu praful care vine de la masinile Lafarge Romcim. In plus, de la focurile de la cariera (dinamitarea straturilor de roca - n.r.), zidurile caselor sunt afectate foarte mult. Eu am un grajd care s-a prabusit, iar in casa mai multi pereti sunt fisurati de sus pana jos. Traim intr-un stres continuu, insa nu avem ce face. Zici ca e cutremur! Am facut mereu reclamatii la Primaria Corbu, insa fostul primar nu prea le-a luat in seama. Acum, daca am votat alt primar, speram sa ne rezolve problemele, ca asa nu se poate trai. Saptamana trecuta a venit in sat primarul Mirescu impreuna cu doi functionari si au vazut cu ochii lor grozavia de aici. Am inteles ca se vor lua masuri, ca macar sa ni se traga apa potabila prin conducta de la puturi din alte localitati.". "Masinile de la cariera Lafarge lucreaza si sambata, reclama o localnica, pe numele ei Anicuta Stoian. Fac un zgomot asurzitor, ca sa nu mai zic de trepidatii. Eu mi-am cimentuit casa in toamna trecuta, iar acum am fisuri pe fiecare perete. Cum locuiesc de mai putin timp in sat, neavand inca mutatie, mi-au dat doar patru saci de ciment, ca sa-mi repar casa, insa cantitatea nu este suficienta. N-am facut reclamatie, insa toti vecinii mei s-au plans la Primaria Corbu", spune Anicuta Stoian. S-ar parea ca singura rezolvare viabila a problemelor provocate de Lafarge in zona, ar fi daca locuitorii ar lua drumul altor sate, insa data fiind situatia casele lor nu suscita interesul nici unui cumparator. In aceste conditii, munca de-o viata a localnicilor nu face nici doi bani.

Garda Civica acuza Lafarge de criminalitate ecologica

Garda Civica, organizatie nonguvernamentala care activeaza pe domeniul protectiei mediului, acuza societatea Lafarge Romcim de criminalitate ecologica, pe considerentul ca firma ar trebui sa acorde mai multa atentie poluarii cu praf de calcar. "Praful de calcar se depune pe sol, formand o crusta solida, care confera in timp aspectul unei desertificari accentuate. Fireste ca aceasta crusta nu poate fi penetrata de nici o planta, astfel ca terenurile dintre lacurile Tasaul si Corbu, desi ar trebui sa fie o oaza de verdeata si de sanatate, vor dobandi in timp aspectul zonelor de desert din Nevada. Potrivit ultimelor idei din domeniul protectiei mediului, societatile care afecteaza echilibrul natural al unor zone, trebuie sa investeasca sume considerabile pentru refacerea ecosistemului. Mai mult, aceste firme au obligatia morala sa le asigure cetatenilor afectati intregul sprijin material, atunci cand datorita lor acestia sufera pagube materiale. Conducerea Lafarge Romcim ar trebui sa se aplece mai mult asupra conceptului de criminalitate ecologica, pentru ca sanatatea locuitorilor din Luminita este grav afectata de efectele secundare ale exploatarii calcarului din zona. Ceea ce mi se pare deosebit de grav este faptul ca societatea nu a nivelat zonele din exploatatie unde au finalizat extractia de calcar, in vederea refacerii spatiului verde, asa cum ar fi fost firesc. Este greu de acceptat ca, in secolul XXI, mai exista firme care sacrifica sanatatea umana in favoarea intereselor economice. Acest mod de a vedea economia este cel putin rudimentar, daca nu cumva de-a dreptul nociv", declara reprezentantul Garzii Civice, Omer Yuksel. Lafarge Romcim este lider de piata pentru producerea materialelor de constructii. Grupul francez este prezent in Romania din anul 1997, deruland operatiuni de piata prin Lafarge Romcim, Lafarge Agregate, Lafarge Arcom Gips. La nivel national, organizatiile de mediu au acuzat societatea de poluare a Dunarii, prin Canalul Dunare Marea Neagra. Lafarge are mai multe exploatatii miniere de calcar, pentru deschiderea acestora obtinand acordul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, in anul 2000, desi demersurile pentru inceperea exploatarii au o data anterioara, in aceasta categorie intrand si exploatatia miniera de la Luminita.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii