Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:30 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru puterea credintei

ro

13 Sep, 2007 00:00 2073 Marime text
1189624913.jpg

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a intrat in cursa pentru functia de patriarh, dupa care s-a retras, facand jocul lui Daniel * Sfantul Sinod i-a desemnat drept candidati pe IPS Daniel, Bartolomeu si Ioan de la Covasna

Membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au inceput, ieri dimineata, sedinta extraordinara in care au desemnat trei candidati pentru scaunul patriarhal, ramas vacant dupa decesul Patriarhului Teoctist, pe 30 iulie. Ceremonialul a debutat cu oficierea Liturghiei, dupa care membrii Sfantului Sinod, toti imbracati in negru, au iesit din Palatul Patriarhal si au intrat in catedrala, unde s-a oficiat un Te Deum, de la 9.30. Pana aproape de ora 10.00, in biserica se adunasera si aproximativ trei sute de credinciosi. Sedinta Sfantului Sinod, care a inceput la ora 10.00, a fost condusa de Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, ca fiind cel mai vechi in hirotonie, dar si pentru ca a acceptat sa prezideze sedinta, si nu se afla printre candidatii la scaunul patriarhal. Au fost declarati absenti, pe motiv de boala, doi membri din totalul de 49, respectiv Eftimie, episcopul Romanului, si Ioachim, episcopul Husilor.

Surprize, surprize

Dupa respectarea procedurilor de votare. Sfantul Sinod i-a desemnat, in urma a trei tururi de scrutin drept candidati pe Inalt Prea Sfintitii Daniel, Bartolomeu si pe Ioan de la Covasna si Harghita. Desi se spune despre Teofan ca s-a retras din cursa, surse din cadrul Patriarhiei spun ca acesta ar fi primit doar un vot, deci pe al sau. Aceleasi surse mai spun ca IPS Laurentiu Strezea, Mitropolitului Ardealului, s-a retras din cursa, numele sau fiind taiat de pe lista, dupa care a iesit din sala spunand niste vorbe nu tocmai ortodoxe. Daniel a fost desemnat dupa primul tur de scrutin, drept prim candidat, Bartolomeu, in urma celui de-al doilea tur de scrutin, iar IPS Ioan Salajanu, candidatul surpriza, dupa al treilea tur de scrutin. Trebuie spus ca arhiepiscopul Tomisului a candidat pentru functia de arhiepiscop, dupa care s-a retras, probabil in favoarea lui Daniel, despre care se vorbeste ca l-ar ajuta cu votanti pentru a primi dupa inscaunarea noului patriarh, un scaun de mitropolit. La Patriarhie au fost luate masuri speciale de securitate, la Liturghie si la Te Deum fiind interzis accesul jurnalistilor si al credinciosilor, reprezentantii Patriarhiei motivand ca informatiile vor fi date prin biroul de presa. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, locotenentul Marius Militaru, pe dealul Patriarhiei, pe durata sedintei Sfantului Sinod, au asigurat ordinea publica aproximativ o suta de jandarmi. La ora inchiderii editiei, nu se public numele noului patriarh.

Scris de: {autor}Emilian Andrei{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii