Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moartea lui Iordache, dominanta anului 2007

ro

07 Jan, 2008 00:00 4286 Marime text
1199650116.jpg

Nici arestarea comisarului sef Ioan Bucur, nici chemarea lui Radu Stefan Mazare la DNA nu au starnit atat interes ca decesul, controversat si azi, al cunoscutului om de afaceri

Anul care s-a incheiat nu se poate spune ca a fost unul linistit, chiar daca nu au fost inregistrate catastrofe sau cine stie ce tragedii care sa zguduie Dobrogea. A avut, insa, pe parcursul sau, unele elemente de unicitate.

Arestarea interlopilor

Patru dintre capii interlopilor din Constanta au fost retinuti, la inceputul lunii aprilie, de politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor care, impreuna cu procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel au decapitat una din cele mai mari retele de mafioti din Constanta. Dupa luni de munca, judiciaristii au facut curatenie in oras. Au cazut, fratii Traian si Mihaita Vasea, zis Mitu, Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel si Victor Serban, zis Gogu, ultimii doi fiind principalii pioni ai gruparii conduse de fratii Vasea. Piesa cu piesa, politistii si procurorii au cladit acuzatiile si au reusit sa ii ridice pentru absolut toate scandalurile pe care le-au provocat de cativa ani incoace. Primul retinut de politisti a fost Cristel, fiind acuzat de tentativa de omor comisa asupra lui Stila Sarafu in noaptea de 17 noiembrie 2006. Atunci, in bowling-ul din Tomis Nord, Cristel, Traian si Mitu Vasea, Victor Serban si Usein Sali, l-au prins pe Stila Sarafu si l-au batut cu bate si bastoane telescopice. Victima a cazut pe pardoseala, dar cei cinci au continuat sa-l loveasca. In incercarea de a se apara, Sarafu a parat loviturile cu mainile, motiv pentru care ambele i-au fost fracturate. Dupa ce a terminat cu Sarafu, Cristel i-a batut pe Ionut Vanchelici si Bogdan Vera, cei doi prieteni ai acestuia. De aici treaba a fost destul de simpla, acuzatiile curgand cu duiumul asupra intregii grupari.

Moartea domnului Petrica

Cel de-al doilea mare eveniment al anului 2007 a fost moartea, in noaptea de 6 iulie, destul de suspecta si azi, a omului de afaceri Petre Iordache, cunoscut mai ales drept Petrica Iordache, fostul patron al discotecii No Problem si al firmei Reno Franci. El a fost gasit pe plaja Modern, cu capul prins sub apa, intre niste blocuri de beton, care aveau drept scop protejarea malului impotriva eroziunii. Pe pietrele uriase de forma cubica se puteau observa urme de alunecare. Curios insa este ca nu existau niciun fel de urme care sa arate ca s-ar fi zbatut ca sa iasa din inclestarea pietrelor, dand impresia ca ar fi cazut acolo si ar fi asteptat linistit sa moara. Si mai curioasa este versiunea legistilor care spun ca Iordache s-ar fi oprit din plimbare tocmai acolo ca sa se spele pe fata. Aceasta, tocmai pentru a creste si mai mult suspiciunea asupra mortii sale, pentru ca apa dintre pietrele de acolo este extrem de murdara si nimeni nu si-ar spala nici cizmele, cu atat mai putin fata. Este bine stiut ca omul de afaceri plecase sa faca jogging, in jurul orelor 20.00. Iordache locuia in zona, exact in spatele hotelului Ibis, pe strada Mihail Kogalniceanu. Orele au trecut insa, fara ca el sa dea vreun semn de viata. Membrii familiei au pornit sa-l caute si l-au gasit mort pe dig. Zona a fost izolata de un dispozitiv format din jandarmi, fiind demarate cercetarile. S-a luat in calcul si ideea de crima, care pe tot parcursul anchetei nu a fost demonstrat, verdictul final fiind moarte accidentala.

Patru oameni din Ghindaresti, morti in Ungaria

Tragedia s-a petrecut la 18 iulie. Oamenii plecasera la munca in Cehia. De la televizor, o femeie a aflat, intr-un tarziu, ca isi pierduse in accident atat sotul, cat si doi frati. Socul a fost cu atat mai mare, cu cat niciuna dintre autoritati nu s-a invrednicit sa anunte localnicii. Pur si simplu, au aflat de moartea celor dragi din presa. Cei ale caror rude se pare totusi ca au supravietuit, erau nelinistiti pentru ca nu reusisera sa ia legatura cu ranitii, care nu raspundeau la telefoanele mobile. Primarul Vasile Gavrila preciza ca aproximativ 40% din localnici muncesc in strainatate, deoarece, dupa Revolutie, locurile de munca au disparut si oamenii nu au cum sa-si intretina familiile.

Tucan, omul lui Nicusor

Liberalul Jean Paul Tucan face parte din Consiliul de Administratie al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, subordonata Consiliului Judetean. Este cel putin interesant cum CJC, institutie patronata de social-democratul Nicusor Constantinescu, a primit printre ai sai pe actualul vicepresedinte al organizatiei orasenesti a Partidului National Liberal din Navodari. Consilierii judeteni au adoptat, pe 23 iulie anul curent, un proiect de hotarare cel putin interesant. Textul se referea la modificarea si completarea Consiliului de Administratie al RAJDP Constanta, cu trei membri noi. Articolul 1 din Hotararea nr. 175/2007 aproba componenta Consiliului de Administratie al regiei, formata din noua membri, in timp ce punctul urmator consfintea incetarea calitatii de membru in CA a lui Ibram Aidan. "Se completeaza Consiliul de Administratie al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta prin numirea urmatorilor membri: Marin Negoita, Catalin Aurelian Pilca si Jean Paul Tucan", spune printre altele hotararea CJC. Mai trebuie aratat ca Nicusor Constantinescu, sustinea in expunerea de motive a proiectului de hotarare ca "avand in vedere complexitatea activitatii desfasurata de Regia Autonoma Judeteana, consideram ca propunerea privind suplimentarea cu doi membri a CA va duce la imbunatatirea activitatii institutiei".

Mazare la DNA

Unul dintre socurile anului care s-a incheiat acum o saptamana a fost chemarea la DNA a lui Nicusor Constantinescu si a lui Radu Mazare la 7 august. Potrivit Biroului de presa al DNA, Constantinescu s-a infatisat in calitate de invinuit, pentru a i se aduce la cunostinta un act procedural referitor la schimbarea incadrarii juridice si de extindere a cercetarilor intr-un dosar in care s-a inceput urmarirea penala inca din data de 8 decembrie 2006. Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a calcat si el pe urmele lui Nicusor Constantinescu, urmat de Ramona Dospinescu - sef Directie Patrimoniu, Constantin Racu - directorul Directiei administratie publica locala, Gheorghe Marica - fost membru in Comisia de aplicare a Legii 10/2001 si actual director tehnic in Primaria Constanta. La DNA, au fost invitati juristi din primarie, dar si alte persoane care au avut legaturi cu dosarele inregistrate si solutionate pe Legea 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Arestarea lui Bucur

La 6 septembrie, dupa opt ore de audieri, Ioan Bucur a fost prezentat, cu propunere de arestare, Curtii de Apel Bucuresti. Potrivit comunicatelor de presa emise de DNA si DGA Constanta, Bucur a luat mita de la subalternul sau, comisarul Adrian Feraru, de la Biroul de Siguranta Publica din cadrul Politiei Port. Cercetat prealabil in urma scandalului in care a fost implicat, Feraru i-ar fi solicitat lui Bucur sa-si foloseasca influenta pentru a-i obtine o sanctiune mai usoara. Bucur a fost de acord, dar i-a cerut, in schimb, o mie de euro. Pentru a fi mai convingator, Bucur i-a spus lui Feraru chiar si ce sanctiune va primi, amanarea promovarii in grad timp de un an. Numai ca Feraru a mers direct la DGA si si-a denuntat seful. Bucur a luat banii, i-a bagat in borseta iar, peste cateva minute, s-a trezit cu DGA-ul peste el. Cazul este aproape fara precedent in istoria Politiei Romane.

Revolta lui Mitroi si Mitrana

Primarii comunelor Valu lui Traian si 23 August, Florin Mitroi, respectiv Mugurel Mitrana au protestat public, la mijlocul lunii decembrie, fata de campania electorala a lui Mos Craciun Nicusor Constantinescu. Ei s-a revoltat fata de mediatizarea excesiva a acordarii unor cadouri copiilor din comunele judetului pe bani de la Consiliul Judetean. Cei doi primari au fost de acord ca darurile sa fie impartite prin scoli, de cadrele didactice si fara presa. Numai ca potrivit declaratiilor celor doi primari, aceasta nu a fost pe placul lui Constantinescu si, in felul acesta, copiii nu au mai primit nimic. Intr-un comunicat semnat de Florin Mitroi, seful administratiei din Valu lui Traian, se mentiona ca aparitia televizata a presedintelui CJC a fost inoportuna. Stilul adoptat de Constantinescu "este lipsit de concizie, populist si, fara indoiala, ireverentios ce se rasfrange asupra drepturilor conferite de lege autoritatilor publice locale, de a gestiona treburile de interes public in teritoriu". Primarul comunei 23 August, Mugurel Mitrana, l-a acuzat pe seful CJC ca a dat o tenta politica actiunii. "Sa nu se oboseasca pentru ca e bolnav si greoi. Trei ani la rand am avut probleme din cauza inundatiilor si nu a dat nici macar un telefon pentru a se interesa", a mentionat edilul.

De la Mazare, 32 miliarde de lei

Pe 18 decembrie, firma italiana Fin Co Ge Ro a castigat procesul intentat lui Radu Stefan Mazare. Dupa sapte ani, Tribunalul i-a dat castig de cauza firmei italiene Fin Co Ge Ro Spa, aflata in litigiu atat cu primarul municipiului Constanta, cat si cu persoana Mazare, in dosarul numarul 17/118/2001. Povestea a inceput pe 23 aprilie 2000, cand primaria, in fruntea careia se afla Gheorghe Mihaesi, organizeaza doua licitatii publice internationale pentru concesionarea unor terenuri in vederea amenajarii la standarde occidentale a traseului de plaja - coasta la faleza din dreptul strazii Mihai Eminescu si la faleza din nord a statiunii Mamaia. Licitatiile sunt castigate de firma italiana Fin Co Ge Ro Spa, iar pe 15 iunie in acelasi an sunt semnate contractele de concesiune intre Primarie si societatea respectiva. Primaria urma sa asigure infrastructura zonelor nou amenajate, in valoare de aproximativ opt milioane de dolari, iar Fin Co Ge Ro trebuia sa se ocupe de constructiile propriu-zise, investitia ridicandu-se la peste 72 milioane de dolari. Toate garantiile au fost depuse de catre Fin Co Ge Ro, iar, in iulie 2000, firma a solicitat primariei eliberarea certificatului de urbanism. Stupoare insa: noul primar, Radu Stefan Mazare, a refuzat acordarea acestora, pe motiv ca nu stie despre ce este vorba. Acesta a fost punctul de pornire pentru zeci de memorii si solicitari ale instantei intocmite de reprezentantii societatii. Asa se face ca, dupa mai bine de sapte ani de la semnarea contractului cu primaria, Tribunalul a admis in parte actiunea principala si pe cele conexe ale reclamantilor, obligand primarul sa emita autorizatia de constructie, potrivit judecatorului Razvan Anghel, purtator de cuvant al Tribunalului. Totodata, paratii au fost obligati la plata despagubirilor pentru reactualizarea cladirilor, in valoare de 3.148.138 de lei. Contactata telefonic, Felicia Ovanesian, avocata firmei Fin Co Ge Ro, a refuzat sa dea declaratii despre acest subiect.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii