Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu exista niciun risc de contaminare radiologica a populatiei

ro

22 Feb, 2008 00:00 1612 Marime text
1203627116.jpg

La initiativa Inspectoratului Teritorial al Situatiilor de Urgenta a fost organizata, la sediul Primariei Navodari, o dezbatere pe tema riscului de contaminare radiologica la care se supune populatia navodareana. Aceasta este rezultatul aparitiei in presa ultimelor zile a concluziilor Consiliului National pentru Controlul Activitatii Nucleare.

La intrevedere au participat reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, ai unor organizatii ecologice, ai Inspectoratului de Situatii de Urgenta si ai Autoritatii de Sanatate Publica. Scopul a fost prezentarea efectelor nocive pe care le au haldele de fosfogips de pe marginea orasului Navodari si rasfrangerea acestora asupra populatiei. Reprezentantul ISU, Basca Octavian, a adus in discutie masurile de protectie pe care agentul economic ar trebui sa le impuna in sfera perimetrului batalului. Acestea au fost prevazute in extrasul Ordinului inspectorului general din sedinta din 7.11.2007 si specifica limitarile accesului populatiei neautorizate in zona. Riscul ar putea fi diminuat prin efectuarea unor lucrari de ameliorare a solului, prin inierbare si protectie pentru limitarea angrenarii particulelor de fosfogips de curentii de aer. De asemenea, Basca a adus in discutie prevederile legii Protectiei Civile, unde, la articolul 55, se stipuleaza clar ca activitatea de avertizare a populatiei civile asupra riscului de poluare si contaminare a zonelor limitrofe ii revine operatorului economic - Marway Fertilehim SA.

"Nu voi finanta acest studiu"

Reprezentantul Garzii de Mediu, Eugenia Balaceanu, a precizat ca GM nu are competente pe risc radiologic. Au fost insa efectuate analize de catre Sucursala de Cercetare Nucleara Pitesti, in urma carora i-a fost recomandat operatorului economic sa se adreseze CNCAN-ului pentru a emite un punct de vedere si a stabili masurile exacte care trebuie luate pentru securizarea zonei si pentru protectia mediului si populatiei. In urma acestei solicitari, CNCAN a preluat probe de doua ori si a dispus operatorului economic sa efectueze o analiza de securitate radiologica pana in 15 aprilie, sa asigure paza batalelor 1 si 2 si sa puna panouri de avertizare. Pe langa acestea, investitorul Roberto Vicentelli a mai propus si alte masuri de protectie, considerate de cei prezenti de domeniul perioadei medievale: construirea unui sant care va imprejmui zona. Indicatiile nu au fost insa respectate in totalitate pana acum. S-au postat panouri de avertizare a populatiei, s-a asigurat paza, insa pentru finantarea studiului, investitorul italian nu vrea sa aloce cei 50.000 de euro. Indignarea acestuia vine de la faptul ca, in momentul cand a luat afacerea, in 1999, nu i-a fost precizat ca acolo a fost o groapa de fosfogips. "Eu nu am stiut ca achizitionez fosfogips. Acum toata lumea vorbeste ca eu produc fosfogips. Noi nu producem fosfogips, noi producem superfosfatul simplu, si nu ingrasaminte cu fosfogips", a mai adaugat italianul. De asemenea, a mai precizat ca suma ar trebui platita de poluator - adica Fondul de Mediu al Statului Roman, pentru ca acesta a primit activele -, nu de actualul valorificator. "Nu am adaugat nici un gram de fosfogips pe aceste batale, dimpotriva, le-am pastrat. Aceste batale raman acolo", a precizat Manuela Marinescu, directorul executiv al firmei. Mirela Calboreanu, sef laborator ASPJ, a venit cu un element important: "Batalele 1 si 2 sunt rezultatul activitatii fostei societati de stat si indica un continut radioactiv ridicat pe izotopii de uraniu si radiu. Astfel ca roca folosita pentru fabricarea acidului fosforic de Marway Fertilehim SA are un continut ridicat de radiu si uraniu. Doar in acest perimetru exista risc". Seful laboratorului a mai adaugat ca au fost luate probe de sol, de vegetatie si apa de pe suprafete aflate la 10 metri de limita societatii, iar acestea nu au indicat un continut radioactive - "probele radioactive sunt la nivelul fondului natural de radiatii". In conditiile expuse de toti cei prezenti la intrunire, s-a ajuns la concluzia ca nu exista niciun risc de contaminare a populatiei navodarene. Se asteapta rezultatele studiului pentru impunerea altor masuri de precautie, in cazul in care acestea ar fi necesare.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii