Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 04 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA, poluatorul lacurilor

ro

06 Sep, 2004 00:00 2277 Marime text

Eco Dobrogea va sesiza organismele nationale si internationale referitor la incalcarea legislatiei de mediu

O asociatie de mediu va sesiza organismele interne si internationale cu privire la poluarea din culpa a lacului Corbu, de catre RAJA Constanta * Regia nu a continuat investitiile de impermeabilizare a malurilor Haldei de namol Luminita, astfel ca apele pluviale antreneaza deseurile toxice depozitate aici in panza freatica si in apele lacului Corbu * Potrivit Legii 310/2004, poluarea din culpa este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenda intre 300 si 500 de milioane de lei * Halda este un veritabil batal de gunoaie, in care masinile gigantice ale regiei deverseaza deseuri cu un grad sporit de nitrati, metale grele si alte componente chimice care nu pot fi neutralizate in statiile de epurare * RAJA a poluat pana in vara acestui an si apele lacului Techirghiol, prin vanele de la Eforie Sud, insa efectele nefaste asupra mediului au fost sistate la interventia organelor de control, sesizate de asociatiile de mediu

Garda Civica, organism nonguvernamental afiliat asociatiei Eco Dobrogea, va sesiza autoritatile nationale si internationale de mediu referitor la incalcarea Conventiei de la Aarhus (1998) si a prevederilor Legii 310 din 28 iunie 2004 de catre RAJA Constanta. Potrivit unui document remis redactiei noastre, Garda Civica acuza regia citata de management defectuos al mediului, considerand-o, din acest punct de vedere, unul dintre cei mai mari poluatori din judetul Constanta. Potrivit reprezentantului Garzii Civice, inginer Iuksel Omer, marile lacuri dobrogene - Techirghiol, Siutghiol si Corbu - sufera un dezastru ecologic agresiv, in forma continuata, pe fondul protectiei politice de care se bucura cei care si-au dat concursul la crearea acestei stari de fapt. Unul dintre responsabilii citati de Garda Civica este RAJA Constanta, care pana in vara acestui an a poluat cu reziduuri toxice menajere lacul Techirghiol, prin vanele de la Eforie Sud. Impactul negativ asupra apelor lacului a fost sistat la interventia expresa a reprezentantilor organelor de control sesizate in aceasta privinta de mai multe organizatii de mediu. Situatia lacului Corbu, insa, a ramas critica, data fiind importanta relativ scazuta acordata acestuia, desi consumatorii de peste, care nu cunosc indeajuns de bine poluarea de care se face vinovata regia asupra apelor lacului Corbu, continua sa finanteze RAJA Constanta, prin facturile lunare pe care le suporta. "Masochismul" acestui segment de populatie este unul de circumstanta, dat fiind faptul ca regia nu a luat niciodata o pozitie publica fata de gradul ridicat de risc privind poluarea mediului pe care il prezinta Halda de namol Luminita. Amplasata intre lacurile Tasaul si Corbu (fost Gargalac), Halda este un veritabil batal de gunoaie, in care masinile gigantice ale regiei deverseaza deseuri cu un grad sporit de nitrati, metale grele si alte componente chimice care nu pot fi neutralizate in statiile de epurare. Desi, in mod aparent, regia respecta normele privind depozitarea in bataluri a acestor reziduuri toxice, malurile surpate, impermeabilizarea inceputa firav si neterminata, precum si deteriorarea de ansamblu a haldei reprezinta semnale de alarma, care cu greu pot fi eludate, referitor la gradul crescut de risc privind poluarea mediului inconjurator de catre RAJA. Mai mult, ploile abundente din perioada 26-31 august a.c., au antrenat noxele din batalul regiei in panza freatica, iar de aici in apele lacului Corbu, peste nivelul critic de poluare.

Potrivit Legii 310, managerii RAJA risca amenzi usturatoare sau chiar cativa ani de inchisoare

Potrivit Legii 310 care completeaza si modifica Legea Apelor 107/1996, publicata in Monitorul Oficial in data de 28 iunie a.c. si intrata in vigoare in data de 28 august, poluarea din culpa a apelor se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenzi intre 300 si 500 de milioane de lei. Considerand ca necontinuarea lucrarilor de impermeabilizare a malurilor Haldei de namol de la Luminita reprezinta cauza poluarii din culpa a apelor lacului Corbu, Garda Civica va sesiza organismele abilitate sa aplice prevederile legii citate anterior. "Avand in vedere agravarea continuata a calitatii mediului in zonele de activitate ale RAJA - fenomen care denota lipsa componentei ecologice obligatorii in managementul regiei - am gandit ca, in numele contribuabililor, sa initiem procedura de actionare legala, conform drepturilor conferite societatii civile de prevederile Constitutiei referitoare la accesul la justitie si de prevederile Conventiei de la Aarhus privind dreptul la un mediu sanatos. Vom sesiza organismele interne si internationale de mediu cu privire la efectele nocive in domeniul mediului, pentru care regia se afla in culpa", se arata in documentul Garzii Civice. Cotidianul "ZIUA de Constanta" a mai prezentat si cu alte ocazii situatia de la Luminita, insistand asupra faptului ca RAJA si societatile Lafarge Romcim si Dobromin si-au dat concursul la transformarea zonei intr-un veritabil dezastru ecologic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii