Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:19 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rudimentara explicaţie a lui Tusac la atentatul criminal împotriva sănătăţii populaţiei Preoţii din Mangalia spun că morţi ca-n iarna trecută n-au îngropat niciodată

ro

25 May, 2012 01:56 3748 Marime text
cimitir_mangalia_1.jpgCimitirul Eternitatea e plin de dă pe dinafară. Dar nu e rând pe care să nu fie coroane de flori proaspete, semn că pământul şi monumentele funerare închid în ele o durere curmată de curând.

Potrivit publicaţiei „Puterea. Ziar de Mangalia", numărul 14 din data de 17 mai anul acesta, pe prea multe cruci scrie 2011 şi 2012. Şi oamenii care trec pe alei, vizitându-şi blajinii, spun că aşa ceva n-au mai văzut: atâtea decese într-un interval atât de scurt! N-a văzut pământul acesta atâta durere, din vremea holerei. Şi preoţii din oraş spun că atâţia morţi ca-n iarna trecută n-au mai îngropat niciodată. În niciun an. Până şi pe gropari i-a speriat fenomenul. Pentru noi toţi vine o zi, însă parcă toate legile sociologice au fost călcate în picioare de puhoiul de treceri în eternitate.

Nu de frig au murit oamenii, ci de bolile agravate de frig

cimitir_mangalia_2.jpgDin punct de vedere oficial, nu s-a întâmplat nimic. Oamenii şi-au pierdut vieţile, în mod individual, fiecare cu moartea lui, unică şi absolută. Unul a murit de cancer, altul a făcut un stop cardiac sau o comoţie cerebrală. Dar parcă prea i-a secerat pe toţi de-odată. Şi-n pădure, când mor prea multe ciute, e semn că se petrece altceva decât un fenomen individual, unic şi absolut. Când la suprafaţa apei plutesc prea mulţi peşti, pescarii ştiu că există şi o cauză

comună: poate n-a fost destul oxigen, poate s-a deversat ceva la baltă, poate aglomeraţia urbană a acţionat ca un factor de stres. Dacă extrapolăm acest mod de a cântări lucrurile la fenomenul halucinant ce face obiectul sesizării noastre, atunci trebuie să

observam că singurul element colectiv care a acţionat la fel ca lipsa oxigenului din apă a fost absenţa căldurii din case. Nimeni n-a murit, oficial, de frig, dar gheaţa din calorifere, bătaia de joc, umilirea fără limite şi tot stresul generat au fost fatale pentru cei deja loviţi de boală şi necazuri. Amintiţi-vă că au fost şi temperaturi de -10 grade Celsius, iar derbedeii de la Callatis Therm n-au livrat căldură, atentând în mod criminal la sănătatea populaţiei. Nu de frig au murit oamenii, ci de bolile agravate de frig. Dacă întrebaţi un legist, acesta va spune că nu se poate stabili cu certitudine o legătură de cauzalitate între morţile ce depăşesc normalul statistic şi anormalitatea generată de conduita criminală a derbedeilor de la Callatis Therm. Dar alt element nou cu acţiune colectivă nu s-a petrecut în Mangalia. Avem cea mai scumpă piaţă agro-alimentară, unul din cele mai scăzute niveluri de trai din România, cel mai mare preţ de producţie a gigacaloriei din Europa (676 de lei), cele mai scumpe facturi de apa şi canalizare (deoarece amortizăm investiţii hoaţe şi plătim epurarea unor ploi

torenţiale care cad mai mult pe hârtie decât în realitate), cele mai înrobitoare costuri publice pentru salubrizare (deoarece în hârtiile noastre se matură milioane şi milioane de metri pătraţi de străzi). Dar toate aceste excese care ne omoară cu zile sunt deja o prezenţă mai veche, pe care am învăţat să o tolerăm. De aceea spunem că singurul exces inuman care ne-a decimat bătrânii şi bolnavii a fost lipsa căldurii.

Cine e răspunzător pentru atentatul criminal la sănătatea populaţiei? Ca să nu fim acuzaţi de intenţie electorală, redăm toate versiunile care s-au lansat până acum.

Parchetul spune ca Nikitas a şantajat autoritatea ca să-i dea mai mulţi bani

Potrivit publicaţiei amintite, cea mai cunoscută explicaţie a situaţiei este cea oficială, dată de Parchetul Tribunalului Constanţa, care l-a şi arestat, cu încuviinţarea instanţei, preţ de vreo doua zile, pe directorul general de la Callatis Therm, Nikitas Adrian Simion. Procurorii spun că acesta ar fi stopat livrarea agentului termic pentru a pune presiune publică pe factorii de decizie de la Primărie - în speţă pe primarii interimari care s-au succedat după eliberarea provizorie din funcţie a lui Claudiu Tusac - cu scopul de a stoarce mai mulţi bani din bugetul local. Procurorii l-au acuzat pe Nikitas de şantaj şi abuz în serviciu, însă momentan au extins urmărirea şi împotriva celuilalt administrator, Marius Zăgăneanu, motiv pentru care vinovaţii nu au compărut încă în faţa instanţei penale. Din păcate, versiunea Parchetului exclude, în mod neprofesionist, implicarea lui Claudiu Tusac şi a unei gaşti de liberali în întreaga afacere criminală, deşi toate documentele şi o multitudine de dovezi indirecte atestă cu vârf şi îndesat vinovăţiile politice directe în cauză. Dar la câte nenorociri a făcut Tusac şi a scăpat basma curată, încă una în plus, chiar nu mai contează.

Tusac spune că totul s-a întâmplat deoarece a fost el suspendat din funcţie

Tusac personal a venit cu o explicaţie a situaţiei. Versiunea lui, rudimentară şi simplificată până la câteva trăsături caricaturale, mai rău îl bagă în rahat şi-i bate cuie în tălpi, trădând prin ea însăşi implicarea Jupânului de la butoane în acest atentat criminal împotriva sănătăţii populaţiei. El spune că oamenii n-au avut căldură datorita luptei politice dintre domnia sa, pe de o parte, şi prefectul judeţului şi deputatul Iorguş, pe de altă parte. „N-au avut căldură că m-au suspendat din funcţie" - iată ce spune Tusac. Dar ce are Sula cu Prefectura? Şi pe ăla de la Craiova l-au suspendat din funcţie, dar acolo a fost căldură şi cimitirele nu s-au umplut să dea pe-afară. Alţi zeci de primari au fost suspendaţi, dar nicăieri nu s-a întâmplat drama umană de la Mangalia. Toate aceste evidenţe arată că nu există nicio legătură de cauzalitate între suspendare şi lipsa căldurii. Doar un imbecil ar putea susţine acest lucru. Însă, culmea sfidării, tot acest sofism scos pe gură de Tusac a fost transpus în fapte de Callatis Therm.

Derbedeii de la termoficare asta au făcut: au demonstrat cu faptele lor că fără Tusac la butoane nu avem căldură în calorifere. Ce să înţelegem? Că doar Tusac putea să pompeze agentul termic pe conductă sau că firma de termoficare a ascultat în tot acest timp doar de ordinele sale directe, oprind căldura cu preţul unor vieţi umane?

Candidatul PRM, Adrian Cârlescu, spune că banii de căldură au fost sifonaţi de Mafia lui Tusac

În publicaţia amintită se mai arată: „Dacă organele judiciare ale statului român, pe care le agasez de ani de zile cu sesizările, directe sau prin intermediul articolelor publicate, ar fi dovedit măcar cât negru sub unghie că le pasă de viaţa oamenilor din această ţară, nu s-ar fi ajuns aici. Eu, Adrian Cârlescu, jurnalist şi candidat al PRM la Primăria Mangalia, am publicat în anul 2010 mai multe articole referitoare la intenţia lui Claudiu Tusac de a pune mâna pe serviciul public de termoficare.

Atunci, în 2010, atrăgeam atenţia că Primăria nu achită subvenţiile şi că hărţuieşte compania de termoficare şi pe acţionarul ei majoritar cu scopul de a le pregăti debarcarea şi transferarea acestui serviciu către unul din greii nevăzuţi din această ţară. Nici o autoritate n-a verificat sesizarea mea, dar la începutul anului 2011, acţionarul majoritar s-a scârbit de toate necazurile cu Tusac şi a decis să vândă pachetul majoritar de la termoficare către o firmă care îşi desfăşura activitatea acasă la Claudiu Tusac, în hotelul din campingul de la Jupiter, şi era deţinută de finul acestuia.

Acesta din urmă este omul care îi administrează bogăţiile primarului, potrivit propriei declaraţii citate de Evenimentul Zilei la începutul acestui an. În perioada negocierilor, finul lui Tusac a cooptat în această afacere şi o gaşcă de liberali, astfel că sediul social al firmei s-a mutat acasă la consilierul judeţean PNL Adrian Bratu, iar administrator statutar a fost numit Marius Zăgăneanu, un simplu angajat de la CNAPMC, dar şi el membru cu state vechi în acelaşi partid. Pe 26 şi 27 ianuarie 2011, firma deţinută de finul lui Tusac a semnat două contracte cu Rompetrol: unul prin care a cumpărat acţiunile Callatis Therm, iar al doilea prin care a cumpărat dreptul de a încasa datoriile istorice ale fostului

acţionar, de pe combustibilul neachitat şi de pe dividendele neridicate. Oamenii lui Tusac s-au angajat să plătească 2.350.000 de dolari (dar nici până acum nu au plătit toţi banii), iar de a doua zi s-au văzut în situaţia de a putea oricând să bage în buzunar, în mod real, iar nu pe datorie, 2.950.000 de dolari (adică peste 91 de miliarde de lei vechi). Pe 27 ianuarie, finul lui Tusac şi-a numit oamenii în Consiliul de Administraţie de la Callatis Therm. Astfel, director general a fost numit Nikitas Adrian Simion, un puşti de 26 de ani, iar administrator Marius Zăgăneanu, muncitorul din portul Constanţa. Mai mult, în luna martie, Ciupercă a transferat în mod real părţile sociale de la C&C către cei doi directori de la Callatis, retrăgându-se cu numele din afacere. Nici într-o mie de ani, un puşti de 26 de ani şi un muncitor din port nu ar fi pus mâna pe o afacere de cinci milioane de dolari pe an, dacă la butoane n-ar fi fost jupânul Tusac. El i-a creat pe ăştia care ne-au ţinut în frig. Şi el este în spatele lor! În 2011, Tusac a achitat subvenţii de 159 de miliarde la Callatis Therm (în 2007, subvenţia ajungea la 40 de miliarde pe an). Banii ar fi ajuns cu vârf şi îndesat să încălzim şi vreo trei oraşe din Bulgaria, însă în momentul în care Tusac a fost suspendat, banii au fost traşi din firmă pe creanţe şi alte inginerii. Tusac a vrut să mai tragă încă 120 de miliarde, printr-un credit pe care voia să-l garanteze cu bugetul local, pentru Callatis Therm. Matrapazlâcul a fost stopat în ultima clipă de Ministerul de Finanţe".

(Material preluat integral din Puterea. Ziar de Mangalia)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii