Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:41 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Shapir „asfalteaza" blocurile din cartierul pentru tineri

ro

24 Aug, 2009 02:23 6776 Marime text
cap_1.jpgCei de la Metal Intertrade au fost excluşi din cauza faptului că nu au respectat termenele de execuţie stabilite la început

După Almacons, societate care a fost înlocuită cu israelienii de la BAC SRL, încă o firmă a fost dată la o parte din proiectul de construire a locuinţelor ieftine pentru tineri, de pe Baba Novac.

Este vorba despre Metal Intertrade, care lucra în asociere cu Alcor Construct. Blocurile consorţiului vor fi continuate de Shapir Structures SRL. Numele este unul foarte cunoscut, mai ales că putem să vedem utilajele inscripţionate cu denumirea societăţii cam peste tot în oraş. Shapir este tot o firmă cu acţionariat israelian, ca şi BAC SRL. Se ocupă cu ranforsare şi reparare a tramei stradale. Cu alte cuvinte, o firmă care deja încasează sume importante de la municipalitate şi pentru care primarul Radu Mazăre s-a zbătut luna trecută. Ne aducem aminte de „războiul" biletelor la ordin şi de declaraţiile bătăuşe ale edilului Constanţei. Modul în care Radu Mazăre a luptat pentru eliminarea OUG 75/2009 a putut fi observat cu uşurinţă. Şi-a motivat aprigul „atac" împotriva stopării emiterii de bilete la ordin de către primării şi consilii judeţene prin faptul că Ordonanţa de Urgenţă ar pune beţe în roate multor proiecte importante ale municipalităţilor. „Bătălia" a avut loc pe 20 iulie a.c. În stilu-i caracteristic, Mazăre se plângea atunci că, prin această Ordonanţă, i s-a luat „aerul". În fapt, şeful administraţiei publice locale se bătea pentru banii Shapir-ului. La aceeaşi dată importantă, 20 iulie, primarul Radu Mazăre, care se războia cu ordonanţele prin Capitală, semna şi expunerea de motive nr. 109270.

cartier_locuinte_pentru_tineri__024.jpgPrimăria garantează... fără număr

Actul stă la baza unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, care va fi supus votului în şedinţa de mâine. Proiectul vizează „completarea şi modificarea Hotărârii nr. 17/25.01.2008 privind programul de ranforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectarea a 25 km linie dublă de tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor instituţiilor de învăţământ şi cultură din municipiul Constanţa". HCLM-ul este susţinut şi de un referat întocmit de SCIL Confort Urban datat..., evident, 20 iulie. În fapt, hotărârea supusă votului în şedinţa de mâine prevede că, „pe parcursul executării lucrărilor, este permisă majorarea sau micşorarea plăţilor directe din certificatele provizorii de plată lunară, fără a afecta suma creditată a contractului" ce vizează refacerea tramei stradale. Documentaţia prezentată consilierilor locali mai arată că pentru producţia executată în perioada mai 2009 - decembrie 2009, în valoare estimată de maxim 12.500.000 de euro, inclusiv TVA, autoritatea contractantă, SCIL Confort Urban, îi va plăti antreprenorului, Shapir Structures 1991 LTD, prin SC Shapir Structures SRL, suma creditată egală din valoarea fiecărui certificat provizoriu de plată, plus TVA, şi a costului cofinanţării prin intermediul unor bilete la ordin cu o perioadă scadentă de 42 de luni. Societatea este băgată în seamă în câteva proiecte de hotărâre şi în şedinţa Consiliului Local care va avea loc pe 28 august. Spre exemplu, una dintre Hotărâri vizează garanţia locală şi aceleaşi bilete la ordin. „În baza contractului de lucrări 8710/10.12.2008, încheiat între SCIL Confort Urban SRL Constanţa şi SC Shapir Structures SRL Bucureşti, Primăria Municipiului Constanţa se angajează să garanteze plata biletelor la ordin emise de SC Confort Urban SRL pentru partea creditată şi dobândă (...). Limita maximă până la care municipiul Constanţa se poate angaja în calitate de garant, (...) pentru producţia executată în perioada mai - decembrie 2009, cu scadenţa la plată în anul 2013, este de 9.000.000 euro, inclusiv dobânzi".

Cei 98 de temerari

Tot în şedinţa care va avea loc pe 28 august se va vota şi retragerea dreptului de folosinţă a Metal Intertrade a celor două loturi de teren din cartierul de locuinţe pentru tineri şi trecerea lor către SC Shapir Structures SRL. Surse din cadrul primăriei spun că cei de la Metal Intertrade au fost excluşi din cauza faptului că nu au respectat termenele de execuţie stabilite la început. Nu ştim foarte clar dacă cei de la Shapir, colaborator de tradiţie al primăriei constănţene ştiu în ce afacere s-au băgat. Asta pentru că, din câte se cunoaşte, numai 98 de tineri au plătit avansul pentru apartamente în noul cartier. Cu alte cuvinte, chiar dacă primarul Mazăre se laudă că există mulţi doritori, aceştia nu se arată încă. În proiectul „marca Mazăre" sunt implicate firmele Eucass, ARGOS, ABC Val, COMCM, SC BAC SRL, Imvest şi, mai nou, SC Shapir Structures SRL.

{mos_ri:Metal Intertrade,Alcor Construct}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii