Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tristetea balerinului cel fara de salariu

ro

14 Aug, 2008 00:00 1423 Marime text
1218639408.jpg

Pentru ca alesii locali au "uitat" sa aloce, in sedinta din iunie, fonduri pentru plata salariilor artistilor de la Teatrul de Opera si Balet "Oleg Danovski", institutia nu mai are, la acest moment, sumele necesare remuneratiilor

Pe langa faptul ca artistii isi desfasoara repetitiile in conditii greu de suportat si pe remuneratii lunare minime, luna trecuta acestia si-au primit doar 20% din salariul aferent muncii prestate. Vinovat este Consiliul Local Constanta, prin Directia de Cultura, care nu a alocat fonduri pentru drepturile salariale decat pentru primele sase luni ale anului. Apreciem valorile numai atunci cand parasesc tara sau sunt remarcate de prestigiosi artisti ai lumii culturale mondiale. Nu stim sa le oferim un trai decent, fara grija zilei de maine. Cei abilitati in acest sens lasa arta, cultura, hrana sufletului, in fond, aproape pe ultimele locuri, atunci cand vine vorba de rectificari bugetare ori alocari de fonduri pentru sporuri. Pe langa calitatile deosebite, balerinii proaspat angajati ori artistii cu state vechi pe scena baletului sunt, cu totii, in fond, oameni normali, care, insa, trebuie sa adopte un regim de viata cu mult imbunatatit fata de cel al omului de rand.

300 de angajati au primit pe iulie doar 20-30% din salariu

Conform aprecierilor liderului de sindicat al companiei de balet, Monica Chereches, institutia de cultura este singura care nu a primit fonduri pentru plata salariilor aferente lunii iulie: "Speram ca alocarea sa fie inclusa pe ordinea sedintei de azi (ieri). Fiind institutie bugetara, salariile trebuie atribuite din fondurile alocate de la Consiliul Judetean". Pentru a oferi totusi tuturor angajatilor macar o suma minima din salariul aferent lunii iulie, institutia a dat din bugetul propriu remuneratii cuprinse intre 20% si 30% din totalul pe care ar fi trebuit sa-l primeasca. "La fiecare s-a calculat in functie de banii pe care i-a avut institutia, ca sa nu ramana totusi fara niciun venit pe luna respectiva", a declarat reprezentantul intereselor artistilor. Referitor la situatia cu care se confrunta artistii, contactata telefonic, persoana responsabila cu asigurarea si respectarea tuturor drepturilor artistilor, Nicolae Peride, in calitatea sa de presedinte al Comisiei de Cultura de la nivelul CJC-ului, a parut a nu avea cunostinte despre problemele financiare pe care acestia le intampina. "Aaaa, da... am avut discutii in acest sens, dar nu oficiale. Ar trebui sa se aloce fonduri pentru salarii... Urmeaza, probabil, in sedinta de Consiliu Judetean de azi (n.r. ieri)", a adaugat acesta. Vizibil departe de a fi preocupat de soarta artei din orasul de la malul marii, Peride a mentionat ca va incerca sa includa proiectul de hotarare pe ordinea suplimentara. Si ne intrebam acum, oarecum retoric, daca se stia ca nu mai exista fonduri, atunci de ce nu a fost inclusa pe ordinea de zi principala?! Caci pentru o institutie de rangul acesteia, recunoscuta pentru prestatiile artistice exceptionale, atat in tara, cat si peste hotare, preocuparea pentru asigurarea traiului cotidian ar trebui sa fie ultima grija a celor care promoveaza arta. In fond, propria bunastare este mai presus decat tot ceea ce reprezinta cel de langa tine.

Vorbe in vant

Chiar daca se lauda ca va discuta, inainte de sedinta, cu cei in masura sa ajute la rezolvarea problemei, Peride nu a facut nicio referire la acest aspect, de-a lungul intrunirii. Semn ca, pe langa lipsa totala de interes asupra vietii artistilor, mai si minte. De altfel, surse neoficiale ne-au declarat ca principalul vinovat pentru situatia actuala in care se afla cultura de la malul marii este chiar cel care ar trebui sa se ocupe de promovarea ei.

Nepasare la nivel inalt

Monica Chereches, prim-balerina a teatrului si lider de sindicat al artistilor, a evidentiat, cu dezamagire, ca cei care ar trebui sa fie interesati de oferirea unui trai cat mai bun artistilor, de fiecare data cand au fost invitati la spectacole, n-au avut curiozitatea sa-si faca simtita prezenta, nici macar la aprecierea produsului finit: "N-au venit niciodata sa stea macar zece minute, sa vada ce munca depun toti balerinii institutiei, sa vada ca remuneratia pe care o primesc nu e decat o mica parte din ceea ce ar trebui sa primeasca". In privinta cunostintelor pe care Cristian Zgabercea, director in cadrul Directiei de Cultura din cadrul CJC, le are vizavi de acest aspect, Chereches a declarat ca este singurul care stie cu adevarat despre ceea ce se intampla: "Fiecare are cate un sef, atat se poate face".

Spectacolele de la Cazino, voluntariat si sarcina de serviciu

Chiar daca primarul tomitan, Radu Mazare, s-a laudat, in contextul scandalului cu reinstalarea barierei in Mamaia, ca banii proveniti din taxa aferenta tranzitarii statiunii vor fi folositi pentru a plati artistii care vor evolua pe scena amenajata in preajma Cazinoului din Mamaia, reprezentanta intereselor artistilor a mentionat ca, pentru prestatiile de pe perioada estivala, ei nu primesc niciun ban: "Noi suntem doar pe salariu, nu primim nimic. Primaria plateste CJC-ului o anumita suma, iar acesta ne da noua salariile. Atat". Despre facilitati acordate de autoritatea locala, in semn de respect pentru cei care se sacrifica sa munceasca voluntar, fara vreo pretentie financiara, nici nu poate fi vorba. "Doar un autocar ni se pune la dispozitie. Nici macar nu avem un grup sanitar, e absolut inuman", a precizat Chereches.

Salariul de artist, egal cu o pensie minima

Chiar si atunci cand sunt acordate salariile din fondurile de la CJC, sumele abia daca ajung pentru hrana. Avand in vedere faptul ca remuneratia primita de un incepator nu depaseste salariul minim pe economie, este lesne de observat ca arta este total neinteresanta pentru autoritatile abilitate. In ciuda faptului ca balerinii sunt cuprinsi intr-o grupa speciala de munca si ar trebui sa beneficieze de sporuri pentru conditii grele de munca, in prezent, acestia nu au nici pe departe un regim preferential. Cat despre sumele primite, acestea sunt mai mult decat insuficiente, mai ales ca multi dintre ei nu sunt din municipiu. "Parintii ii sustin, altfel nu s-ar descurca. Si pensionarii beneficiaza de facilitati mai mari decat artistii, de transport", a declarat balerina. Profesia pe care si-au ales-o nu permite gasirea unui al doilea job, pentru ca altfel nu ar mai putea face fata antrenamentelor de a doua zi. Mai mult, aceasta categorie nu beneficiaza de vreo reducere la momentul in care se confrunta cu probleme medicale. "De ce in celelalte centre din tara se pot acorda sporurile prevazute de lege, de 15% din salariu, ori salariile de merit, si la noi nu?!", a conchis, dezamagita, Monica Chereches.

Scris de: {autor}Claudia CANDET {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii