Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Aici sunt banii dumneavoastră“ Cui a dat contracte Direcţia de Sport şi Tineret Constanţa în 2011 (II) (document)

ro

10 Oct, 2016 00:00 5238 Marime text


Transparenţa publică nu ar trebui, sub nicio formă, să rămână la stadiul unei lozinci îmbrăţişate cu drag de politicieni doar sub costumul de slogan de campanie, ci ar trebui să devină o realitate. Tocmai de aceea, ZIUA de Constanţa vă prezintă, la obiect, activitatea pe plan economic a diferitelor direcţii şi instituţii finanţate din bani publici, astfel încât constănţenii să aibă acces neîngrădit la informaţii legate de ce se întâmplă cu banii lor şi cine sunt beneficiarii contractelor cu statul. Facem precizarea că listele privind licitaţiile şi contractele cu atribuire directă despre care vom vorbi sunt cele puse la dispoziţie de fiecare instituţie în parte, aşa cum ne-au fost transmise, iar eventuale neconcordanţe ori inadvertenţe nu ne aparţin.
 
În acest sens, una dintre primele instituţii ce intră sub lupa transparentizării este Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) Constanţa, instituţie condusă în prezent de Claudiu Daniel Teliceanu şi care în anul 2011 nu a organizat nicio licitaţie publică, potrivit informaţiilor pe care ni le-au transmis, ci toate contractele de achiziţii publice au fost încheiate prin cumpărare directă. Potrivit răspunsurilor oficiale primite de la reprezentanţii DJST Constanţa, în anul 2011 au fost încheiate prin cumpărare directă opt contracte pentru alimente, cinci pentru diverse lucrări, cinci pentru articole sportive, cinci contracte au fost încheiate prin „venituri proprii ANST (n.r. Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret)“, au avut o „subvenţie ANST“, şi şapte achiziţii directe.

Lucrări şi alte servicii

Direcţia a atribuit contractul de „reparaţii curente-instalaţii“ către SC Instalaţii SA Constanţa, pe o durată de patru luni, în schimbul sumei de 66.622,72 de lei. Conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului, societatea a fost înfiinţată în 1991 şi are ca activitate principală „lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat“. Cu un capital social de 109.925 de lei, compania îi are ca acţionari pe Doina Munteanu, cu 3,42%, Dănuţ Cojocea, cu 12,09%, Iulian Christu, cu 8,66%, şi Mircea Zărnescu, ce deţine 3,82%. Restul de 71,97% din firmă se împart între alţi cinci „acţionari persoane fizice“. Administratorul SC Instalaţii SA este craioveanul Daniel Sorin Duduleanu.
 
SC Malcons Com SRL este o altă firmă beneficiară a contractelor directe atribuite de DJST. În luna mai 2011, firma şi direcţia s-au înţeles ca, în schimbul sumei de 74.887,32 de lei, prima să realizeze lucrări de „reparaţii curente-igienizare“, pe o durată de 40 de zile. Înfiinţată în 1994, firma se ocupă în principal cu „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“, are un capital social subscris de 21.670 de lei, iar asociat unic şi totodată administrator este constănţeanca Liliana Manole.
 
În acelaşi an, DJST a achitat suma de 62.235,29 de lei, în urma unui contract cu o durată de 15 zile, dat prin atribuire directă către SC Wert Bau SRL, pentru „RK - faţade Săli de sport“. Societatea a mai obţinut şi un al doilea contract de la DJST, în acelaşi an, pentru „RK - Complex Tomis“, lucrare pentru care s-au înţeles la suma de 77.763,27, urmând să fie gata în 57 de zile. Registrul Comerţului ne spune că firma a fost înfiinţată în 1996, are un capital social subscris de 200 de lei şi se ocupă de „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Asociat unic şi administrator este constănţeanul Florea Stancu.

Echipament şi dotări sportive

Cu lucrările de proiectare pentru DJST s-a ocupat SC ElectroPREST SRL, în urma contractului încheiat în noiembrie 2011 pe o durată de 15 zile şi o sumă de 34.149,83 de lei. Societatea băcăuană a fost înfiinţată în 1996 şi se ocupă de lucrări de instalaţii electrice. Asociat unic este Petru Iştoc, în timp ce de administrarea firmei se ocupă Cornel Popovici, ambii din Bacău.
 
La finele anului 2011, Direcţia pentru Sport a achiziţionat geci de iarnă de la Extenso Development, în schimbul sumei de 17.999 de lei. Datele de la Registrul Comerţului ne arată că firma este din Zalău şi a fost înfiinţată în 2010, obiectul principal de activitate fiind „comerţul cu ridicata al îmbărcămintei şi al încălţămintei“. Capitalul social subscris este de 200 de lei, iar asociat unic şi administrator, totodată, este Oana Sârb, din Zalău.
 
De la SC Sport Arena SRL, DJST a cumpărat „set ceasuri de baschet“, în valoare de 7.100 de lei. Potrivit informaţiilor oficiale, bazele societăţii au fost puse în 2003, capitalul social subscris este de 24.500 de lei, iar asociaţii sunt bucureşteanul Radu Negroiu, cu 15%, Vlad Corneliu Constantinescu, Mihnea Samoilă, Andrei Pavel şi Radu Cezar Cojocariu, toţi din Bucureşti şi toţi cu 14%, dar şi constănţeanul Radu Petre, cu 29%, cel din urmă fiind şi administrator. Activitatea principală este reprezentată de „lucrări de construcţie a altor proiecte inginereşti“.
 
Foarte interesant, în timp ce DJST Constanţa ne-a mai transmis oficial că în acelaşi an a mai atribuit şi contractul cu numărul 243/06.10.2011 către Vest Sport SRL, în valoare de 51.125 de lei, pentru „articole sportive gimnastică“, informaţiile publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ne arată că, de fapt, vorbim de mai multe contracte atribuite aceleiaşi companii în aceeaşi perioadă, a căror valoare totală însumează 33.627. Astfel, în SEAP apar patru contracte diferite, atribuite toate în aceeaşi zi, pe 10.10.2011, DJST achiziţionând de la Vest Sport „saltea gimnastică aterizare“, pentru suma de 5.725 de lei, „bara de rezervă pentru paralele inegale / bară orizontală“ - 2.016 lei, încă o „saltea gimnastică aterizare“, tot 5.725 de lei, şi o „minitrambulină dublă“ - 20.161 de lei. În ceea ce priveşte societatea câştigătoare, este de menţionat că, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, aceasta se află în prezent în faliment, fiind sub incidenţa Legii nr. 85/2006. Firma a fost înfiinţată în 2004, în Cluj, activitatea principală fiind reprezentată de „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare“.

 
Cu un capital social subscris de 200 de lei, asociaţii sunt Gabriel Silagyi, din Turda, cu 33,33%, Septimiu Cristian Medrea, din Aiud, cu 33,33%, şi Gheorghe Lucian Baciu, din Cluj-Napoca, ce deţine 33,34%. Persoane împuternicite să se ocupe în prezent de societate sunt reprezentanţii Amit Consult SPRL - lichidatorul judiciar, ce se ocupă de conducerea integrală a companiei.
 
Firmei bucureştene SC Hummel Fashion DJST i-a atribuit două contracte, ambele pentru articole vestimentare, primul fiind de 10.997,56 de lei, iar cel de-al doilea, în valoare de 11.700,70 de lei. Potrivit SEAP, Direcţia ar fi atribuit cinci contracte către Hummel Fashion, în valoare totală de 211 lei, printre lucrurile achiziţionate numărându-se „bermude“, „umbrelă de plajă personalizată“, „şapcă personalizată“, „tricou polo“ şi „tricou bumbac personalizat“. Conform datelor oficiale, Hummel Fashion se află în prezent în faliment, fiind sub incidenţa Legii nr. 85/2014. Firma a fost înfiinţată în 2007 şi are un capital social subscris de 200 de lei. Asociatul unic este Adrian Dumitrache, din Bucureşti, iar lichidatorul judiciar este Best Insolvency SPRL (fosta BGNM Expert Consulting SPRL). Activitatea principală a societăţii este reprezentată de „comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi al încălţămintei“.

„Venituri proprii ANST“

Tot în 2011, DJST a avut atribuiri directe de contracte în baza „veniturilor proprii ANST“. Este vorba despre cinci astfel de înţelegeri, cu o durată de 15 zile. Primul furnizor este Artimex Sport, firmă ce a semnat contractul pe data de 14 decembrie 2011 pentru „porţi handbal“, pentru suma de 5.645,16 lei. Potrivit datelor oficiale, firma din Cluj a fost înfiinţată în 1992 şi are un capital social subscris de 11.000 de lei, asociatul unic şi, totodată, administratorul firmei fiind hunedoreanul Florin Tautu. Activitatea principală a firmei este „comerţul cu ridicata nespecializat“, iar printre menţiunile care privesc societatea este de spus că, pe data de 26.06.2014, „s-a instituit sechestrul asupra unui număr de 550 de părţi sociale aparţinând debitorului Tautu Florin“.
 
O altă firmă ce a bătut palma cu DJST Constanţa este Mondo Tehnicus, de la care Direcţia de Sport a achiziţionat „schelă oţel“, în schimbul sumei de 5.605,55 de lei. Datele puse la dispoziţie de Registrul Comerţului ne arată că bazele societăţii au fost puse în 1993, la Constanţa, în prezent capitalul social subscris al acesteia fiind de 500 de lei. Acţiunile sunt împărţite între Niculae şi Florica Ion, primul având 40% din firmă, iar cea de-a doua, 20%, respectiv Bogdan şi Răzvan Ion, fiecare având 20%. Administratorul Mondo Tehnicus este Niculae Ion, iar activitatea principală a societăţii este „comerţul cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit, în magazine specializate“.
 

De la Horeca Expert DJST a achiziţionat aspiratoare profesionale în valoare de 12.899,98 de lei. Înfiinţată în 2002, firma constănţeană are un capital social subscris de 10.000 de lei, acţionar majoritar fiind Aurora Economu, cu 90%, iar restul de 10% revenindu-i lui Dumitrache Economu. Cei doi sunt şi administratorii firmei, obiectul principal de activitate fiind „restaurante“.
 
SC Cirus Plast SRL a furnizat DJST Constanţa o „barcă cu vâsle“, în schimbul sumei de 3.580,65 de lei. Înfiinţată în 1994, la Constanţa, firma are un capital social subscris de 500 de lei, acţionar majoritar, cu 90%, şi administrator fiind doljeanul Rodion-Irinel Tîrziu, iar Octav Tîrziu deţinând restul de 10%. Obiectul principal de activitate este „fabricarea fibrelor din sticlă“.
 
În 2011, şi Suszi SRL a beneficiat de o înţelegere semnată cu Direcţia de Tineret. Potrivit datelor puse la dispoziţie de instituţia publică, prin contractul din luna noiembrie, firma s-a angajat să furnizeze „barcă + motor barcă“, în termen de 15 zile, în schimbul sumei de 10.572,58 de lei. Datele de la Registrul Comerţului ne arată că firma a fost înfiinţată în anul 1991, la Constanţa, iar în prezent are ca obiect principal de activitate „comerţul cu ridicata nespecializat“. Cu un capital social subscris de 80.200 de lei, firma îi are ca asociaţi pe Suszana Sen Ogrinji, din Vaslui, cu 20%, dar şi pe Petru Ogrinji, tot din Vaslui, cu 80%, ultimul fiind şi administrator. Printre clienţii Suszi SRL se numără Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, alături de mai multe inspectorate de acest gen din ţară, Ministerul Apărării - prin diferite unităţi militare, mai ales din Constanţa, Garda de Coastă, Federaţia Română de Yachting, Hidroelectrica SA, dar şi mai multe cluburi sportive.
 
Va urma.
 
P.S. În ediţiile viitoare vă vom prezenta şi celelalte achiziţii făcute de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret în anul 2011.                                                     
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii