Apel la transparenţă Cum s-au pompat în 2015 fonduri nerambursabile de la Primăria Constanţa în „consolidarea tronului reginei Tomiris“ (documente)
Apel la transparenţă: Cum s-au pompat în 2015 fonduri nerambursabile de la Primăria Constanţa în „consolidarea
17 Jun, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
7350
Marime text
Transparenţa publică nu ar trebui, sub nicio formă, să rămână la stadiul unei lozinci îmbrăţişate de politicieni doar sub costumul de slogan de campanie, ci ar trebui să devină o realitate. Tocmai de aceea, ZIUA de Constanţa vă prezintă, la obiect, activitatea pe plan economic a diferitelor direcţii şi instituţii finanţate din bani publici, astfel încât constănţenii să aibă acces neîngrădit la informaţii legate de ce se întâmplă cu banii lor şi cine sunt beneficiarii contractelor cu statul. Facem precizarea că listele privind licitaţiile şi contractele cu atribuire directă despre care vom vorbi sunt cele puse la dispoziţie de fiecare instituţie în parte, aşa cum ne-au fost transmise, iar eventuale neconcordanţe ori inadvertenţe nu ne aparţin.
Continuăm să vă prezentăm contractele din fonduri nerambursabile încheiate de Primăria Constanţa în anul 2015. Astăzi, vă prezentăm contractul nerambursabil pentru susţinerea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015.
Primăria Municipiului Constanţa publica, în luna iunie a anului 2015, un anunţ de participare la procedura de selecţie pentru susţinerea din fonduri financiare nerambursabile a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Aşa cum se menţiona în anunţ, municipalitatea „îşi propune să acorde fonduri financiare nerambursabile în anul 2015 din bugetul propriu al municipiului Constanţa, aprobat prin HCL nr. 2/2015 pentru susţinerea proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale“. Una dintre acţiunile la care se face referire în anunţ este Festivalul Antic Tomis, ediţia 2015.
Atribuirea contractului de acordare a fondurilor financiare nerambursabile necesare organizării evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015 urma să se realizeze pe baza principiului „cel mai mare punctaj obţinut“ în limita bugetului aprobat, punctaj realizat ca urmare a aplicării mai multor criterii. Este vorba despre „preţul cel mai scăzut“, în sensul că, aşa cum se explică în anunţ, contau valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate pentru realizarea proiectului: 50 de puncte pentru cea de pe locul 1; 30 de puncte pentru cea de pe locul 2; 10 puncte pentru cea de pe locul 3; 0 puncte pentru celelalte oferte; „raportul (procentajul) realizat între valoarea contribuţiei proprii şi valoarea (suma) solicitată: 25 de puncte pentru un raport de peste 20% inclusiv; 15 puncte pentru un raport de 15% şi până la 20%, 5 puncte pentru un raport cuprins între 10% şi 15%, precum şi „experienţa în organizarea unor evenimente asemănătoare“: pentru o experienţă minimă de 3 ani inclusiv - 25 de puncte, pentru o experienţă cuprinsă de la 1 an şi până la 3 ani - 15 puncte, pentru o experienţă de până la 1 an - 5 puncte.
Potrivit anunţului de participare la procedura de selecţie, ofertele puteau fi depuse până pe data de 29 iulie, ora 12.00, urmând ca acestea să fie deschise pe 30 iulie, ora 12.00, în prezenţa membrilor comisiei de selecţie a ofertelor. În 2014, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, al cărei preşedinte era Corina Martin, câştiga licitaţia privind organizarea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2014.
Ediţia din 2015 era deja a patra a festivalului, iar din acel moment, evenimentul a început să-şi atragă o serie de critici serioase, din cauza Corinei Martin, cea care o întruchipa Tomiris, regina masageţilor (popor iranian din Asia Centrală) şi care devine deja „eroina“ festivalului, cu toate că specialiştii şi istoricii considerau apariţia acesteia în festival „o bătaie de joc, un deserviciu adus poporului român, o stupizenie care a intrat în capul unora“.
Festivalul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.
Ca şi în 2014, au primit de la Primăria Constanţa aproximativ 100.000 de lei. Restul banilor au provenit din sponsorizări. 80% din bugetul festivalului s-a cheltuit pentru cazarea şi masa celor 180 de participanţi. Tomiris, regina masageţilor, a purtat o rochie verde la ediţia din 2015.
Dar ce au văzut constănţenii şi turiştii în cele trei zile ale Festivalului Antic Tomis 2015?
28 august - Parcul Tăbăcărie - 9.00 - 12.00 - amenajare tabără antică; ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; teatru de păpuşi cu tematică antică; demonstraţii militare, reconstituirea luptei între daci şi romani.
28 august - centrul vechi al oraşului Constanţa -parada antică militară şi civilă pe traseul Parcul Arheologic Constanţa - Prefectura Constanţa - bulevardul Tomis - Statuia Lupoaicei - Piaţa Ovidiu; ceremonial de deschidere în Piaţa Ovidiu; retragere spre tabăra din parcul Tăbăcărie.
29 august - parcul Tăbăcărie -ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; teatru de păpuşi cu tematică antică; ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, ritualuri antice de nuntă şi de iniţiere în arta vindecării.
29 august - staţiunea Mamaia - parada antică pe traseul Piaţeta Cazino - Promenadă - Piaţeta Perla; teatru antic în piaţeta Perla - „Antigona“, de Sofocle.
30 august, parcul Tăbăcărie - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; ceremonia de închidere; ateliere de reconstituire istorică, muzică şi dans antic, ritualuri antice de nuntă şi funerare; teatru antic.
Comisia de evaluare, constituită prin dispoziţia viceprimarului, pe atunci, Decebal Făgădău, formată din Liviu Pătraşcu - preşedinte, Liviu Manolache - membru, Doina Păuleanu - membru, Diana Dardac - membru şi Călin Hanţiu - membru, a procedat la deschiderea ofertelor în data de 30.07.2015. Ca urmare a analizei documentaţiei depuse, comisia a constatat următoarele: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării avea o propunere financiară de 110.775 de lei cu TVA - valoarea estimată a proiectului şi suma de 99.697 de lei cu TVA - valoarea finanţării solicitate; aportul propriu era de 11.078 de lei cu TVA, reprezentând 11,11% din valoarea totală a finanţării solicitate. Asociaţia Terra Dacica Aeterna, ca un făcut, a prezentat documentaţia incompletă. Printr-o adresă, i-au fost solicitate documentele lipsă necesare clarificării, însă asociaţia înştiinţează la rândul său Primăria că renunţă la completarea documentaţiei, motiv pentru care este descalificată, iar câştigătoare este Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu 80 de puncte.
Într-un final, ca urmare a prezentării propunerilor tehnice, comisia de evaluare recomandă ofertanţilor ca, în desfăşurarea activităţilor, să pună accent pe istoria Dobrogei!
Din raportul financiar sintetic al evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015, aflăm care au fost colaboratorii acestui spectacol pe bani, în majoritatea lor, publici: C&A Connection SRL, care a asigurat premiile pentru participanţi, Muzică şi Film SRL - pentru sonorizare tabără festival, Arasound SRL - închiriere generator electric, Romconstruct SRL - baloturi paie, Mont Blanc Pictures SRL - realizare film festival, Zip Escort SRL - pază tabără, Asociaţia România - Dacia Casa Noastră - organizare ateliere tabără, Asociaţia Terra Dacica Aeterna - organizare ateliere tabără, Licor SRL - costum antic Tomiris, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie - transportul reenactorilor, PFA Cîmpean Roxana Mirela - transportul reenactorilor, Group Claudiu 2004 SRL şi Complex Turistic Dobrogea pentru cazarea reenactorilor, iar Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării a primit şi ea 2.000 de lei din buget pentru cheltuieli cu personalul.
Scopul declarat al asociaţiei este „dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltare a turismului dobrogean“, aceasta „constituindu-se într-un parteneriat public - privat“. Din conducerea asociaţiei încă apar ca făcând parte Corina Martin, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ion Dănuţ Jugănaru, Ciprian Popescu, Nicolae Nemirschi, Andrei Iulian Trandafir şi Nicolae Moroianu. Precizăm că noul preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării este Cristian Bărhălescu.
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza pe larg raportul financiar sintetic final al festivalului, raportul procesului de atribuire şi procesul-verbal de selecţie a ofertelor.
Continuăm să vă prezentăm contractele din fonduri nerambursabile încheiate de Primăria Constanţa în anul 2015. Astăzi, vă prezentăm contractul nerambursabil pentru susţinerea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015.
Primăria Municipiului Constanţa publica, în luna iunie a anului 2015, un anunţ de participare la procedura de selecţie pentru susţinerea din fonduri financiare nerambursabile a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Aşa cum se menţiona în anunţ, municipalitatea „îşi propune să acorde fonduri financiare nerambursabile în anul 2015 din bugetul propriu al municipiului Constanţa, aprobat prin HCL nr. 2/2015 pentru susţinerea proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale“. Una dintre acţiunile la care se face referire în anunţ este Festivalul Antic Tomis, ediţia 2015.
Atribuirea contractului de acordare a fondurilor financiare nerambursabile necesare organizării evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015 urma să se realizeze pe baza principiului „cel mai mare punctaj obţinut“ în limita bugetului aprobat, punctaj realizat ca urmare a aplicării mai multor criterii. Este vorba despre „preţul cel mai scăzut“, în sensul că, aşa cum se explică în anunţ, contau valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate pentru realizarea proiectului: 50 de puncte pentru cea de pe locul 1; 30 de puncte pentru cea de pe locul 2; 10 puncte pentru cea de pe locul 3; 0 puncte pentru celelalte oferte; „raportul (procentajul) realizat între valoarea contribuţiei proprii şi valoarea (suma) solicitată: 25 de puncte pentru un raport de peste 20% inclusiv; 15 puncte pentru un raport de 15% şi până la 20%, 5 puncte pentru un raport cuprins între 10% şi 15%, precum şi „experienţa în organizarea unor evenimente asemănătoare“: pentru o experienţă minimă de 3 ani inclusiv - 25 de puncte, pentru o experienţă cuprinsă de la 1 an şi până la 3 ani - 15 puncte, pentru o experienţă de până la 1 an - 5 puncte.
Potrivit anunţului de participare la procedura de selecţie, ofertele puteau fi depuse până pe data de 29 iulie, ora 12.00, urmând ca acestea să fie deschise pe 30 iulie, ora 12.00, în prezenţa membrilor comisiei de selecţie a ofertelor. În 2014, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, al cărei preşedinte era Corina Martin, câştiga licitaţia privind organizarea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2014.
Ediţia din 2015 era deja a patra a festivalului, iar din acel moment, evenimentul a început să-şi atragă o serie de critici serioase, din cauza Corinei Martin, cea care o întruchipa Tomiris, regina masageţilor (popor iranian din Asia Centrală) şi care devine deja „eroina“ festivalului, cu toate că specialiştii şi istoricii considerau apariţia acesteia în festival „o bătaie de joc, un deserviciu adus poporului român, o stupizenie care a intrat în capul unora“.
Dosarul financiar al Festivalului Antic Tomis 2015
În anul 2015, Festivalul Antic Tomis 2015, aflat la cea de-a patra ediţie, avea să se desfăşoare în perioada 28 - 30 august, în parcul Tăbăcărie. Ca şi anul trecut, evenimentul urma să beneficieze de finanţare din fonduri financiare nerambursabile acordate de Primăria Constanţa. La eveniment se anunţa participarea a 180 de daci, romani, nimfe şi celţi - voluntari din cele cinci asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Garda Apulum (Alba Iulia), Danais, Nimfele Dace (Zalău) şi Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria).Festivalul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.
Ca şi în 2014, au primit de la Primăria Constanţa aproximativ 100.000 de lei. Restul banilor au provenit din sponsorizări. 80% din bugetul festivalului s-a cheltuit pentru cazarea şi masa celor 180 de participanţi. Tomiris, regina masageţilor, a purtat o rochie verde la ediţia din 2015.
Dar ce au văzut constănţenii şi turiştii în cele trei zile ale Festivalului Antic Tomis 2015?
28 august - Parcul Tăbăcărie - 9.00 - 12.00 - amenajare tabără antică; ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; teatru de păpuşi cu tematică antică; demonstraţii militare, reconstituirea luptei între daci şi romani.
28 august - centrul vechi al oraşului Constanţa -parada antică militară şi civilă pe traseul Parcul Arheologic Constanţa - Prefectura Constanţa - bulevardul Tomis - Statuia Lupoaicei - Piaţa Ovidiu; ceremonial de deschidere în Piaţa Ovidiu; retragere spre tabăra din parcul Tăbăcărie.
29 august - parcul Tăbăcărie -ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; teatru de păpuşi cu tematică antică; ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, ritualuri antice de nuntă şi de iniţiere în arta vindecării.
29 august - staţiunea Mamaia - parada antică pe traseul Piaţeta Cazino - Promenadă - Piaţeta Perla; teatru antic în piaţeta Perla - „Antigona“, de Sofocle.
30 august, parcul Tăbăcărie - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; ceremonia de închidere; ateliere de reconstituire istorică, muzică şi dans antic, ritualuri antice de nuntă şi funerare; teatru antic.
Două asociaţii au vrut să organizeze Festivalul Antic Tomis 2015
Potrivit procesului-verbal şi raportului procedurii de atribuire privind rezultatul selecţiei de oferte pentru încheierea contractului de finanţare din fonduri nerambursabile pentru susţinerea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015, au solicitat documentaţia necesară participării la procedura de selecţie şi atribuire a fondurilor nerambursabile: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării şi Asociaţia Terra Dacica Aeterna. Ambele asociaţii au depus oferte în vederea finanţării.Comisia de evaluare, constituită prin dispoziţia viceprimarului, pe atunci, Decebal Făgădău, formată din Liviu Pătraşcu - preşedinte, Liviu Manolache - membru, Doina Păuleanu - membru, Diana Dardac - membru şi Călin Hanţiu - membru, a procedat la deschiderea ofertelor în data de 30.07.2015. Ca urmare a analizei documentaţiei depuse, comisia a constatat următoarele: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării avea o propunere financiară de 110.775 de lei cu TVA - valoarea estimată a proiectului şi suma de 99.697 de lei cu TVA - valoarea finanţării solicitate; aportul propriu era de 11.078 de lei cu TVA, reprezentând 11,11% din valoarea totală a finanţării solicitate. Asociaţia Terra Dacica Aeterna, ca un făcut, a prezentat documentaţia incompletă. Printr-o adresă, i-au fost solicitate documentele lipsă necesare clarificării, însă asociaţia înştiinţează la rândul său Primăria că renunţă la completarea documentaţiei, motiv pentru care este descalificată, iar câştigătoare este Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu 80 de puncte.
Într-un final, ca urmare a prezentării propunerilor tehnice, comisia de evaluare recomandă ofertanţilor ca, în desfăşurarea activităţilor, să pună accent pe istoria Dobrogei!
Din raportul financiar sintetic al evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015, aflăm care au fost colaboratorii acestui spectacol pe bani, în majoritatea lor, publici: C&A Connection SRL, care a asigurat premiile pentru participanţi, Muzică şi Film SRL - pentru sonorizare tabără festival, Arasound SRL - închiriere generator electric, Romconstruct SRL - baloturi paie, Mont Blanc Pictures SRL - realizare film festival, Zip Escort SRL - pază tabără, Asociaţia România - Dacia Casa Noastră - organizare ateliere tabără, Asociaţia Terra Dacica Aeterna - organizare ateliere tabără, Licor SRL - costum antic Tomiris, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie - transportul reenactorilor, PFA Cîmpean Roxana Mirela - transportul reenactorilor, Group Claudiu 2004 SRL şi Complex Turistic Dobrogea pentru cazarea reenactorilor, iar Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării a primit şi ea 2.000 de lei din buget pentru cheltuieli cu personalul.
Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării în 2015!
La nivelul anului 2015, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării era condusă de Corina Martin, în calitate de preşedinte. Asociaţia a fost înfiinţată în luna mai a anului 2007. Conform datelor din „buletin“, adică din Registrul Asociaţiilor, fondatorii asociaţiei erau: Judeţul Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, Municipiul Constanţa, prin Nicolae Nemirschi, Municipiul Mangalia, prin Paul Botaş, Agenţia Pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, prin Tania Popescu, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, prin Corina Martin, Asociaţia Patronală Mamaia, prin Andrei Iulian Trandafir, Asociaţia Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră, prin Nicolae Moroianu, Romania Convention Bureau, prin Corina Martin, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Dănuţ Jugănaru, şi Danubius Travel Agency SRL (TUI Romania), prin Ciprian Popescu.Scopul declarat al asociaţiei este „dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltare a turismului dobrogean“, aceasta „constituindu-se într-un parteneriat public - privat“. Din conducerea asociaţiei încă apar ca făcând parte Corina Martin, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ion Dănuţ Jugănaru, Ciprian Popescu, Nicolae Nemirschi, Andrei Iulian Trandafir şi Nicolae Moroianu. Precizăm că noul preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării este Cristian Bărhălescu.
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza pe larg raportul financiar sintetic final al festivalului, raportul procesului de atribuire şi procesul-verbal de selecţie a ofertelor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii