Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contract de peste 200.000 de lei Trei firme au depus oferte la Primăria Constanța pentru furnizarea de arbuşti (documente)

ro

11 Nov, 2014 00:00 4229 Marime text
Primăria Municipiului Constanța a achiziționat, în 2009, printre altele, arbuşti în valoare de peste 200.000 de lei. Furnizorul a fost, aşa cum probabil nu mai este niciun secret pentru nimeni, SC Pomacost SA, firmă care, de data aceasta însă, nu a mai fost singurul ofertant.

După cum reiese din procesul-verbal încheiat la deschiderea ofertelor, au depus oferte trei operatori economici, respectiv SC Silvabel SRL Botoşani, care s-a prezentat cu o ofertă financiară de 262.210 lei, SC Rabbit Prod SRL Agigea, cu o ofertă financiară de 226.580 de lei, şi SC Pomacost SA Constanța, care a venit cu o ofertă financiară de 202.407 lei. Obiectul contractului a fost „achiziție arbuşti pentru plantat“, procedura aleasă de autoritatea contractantă, respectiv Primăria Constanța, fiind cererea de ofertă. Estimat inițial la suma de 276.337,30 de lei, contractul a fost atribuit firmei Pomacost SA, pentru suma de 202.407 lei.
Evaluarea ofertelor a fost făcută de o comisie condusă de Doina Ghiondea, comisie care a mai avut în componență alți patru membri: Mihaela Furtună, Eugenia Munteanu, Gheorghe Coman şi Nicoleta Şerban.

În ceea ce priveşte firmele care au depus oferte, acestea nu sunt la prima tentativă de a obține un contract cu autoritățile constănțene, în acest caz, Primăria Constanța. SC Silvabel SRL din Botoşani figurează la Registrul Comerțului cu un singur asociat persoană fizică, în persoana lui Gheorghe Spetcu. La sfârşitul anului 2013, societatea a declarat o cifră de afaceri de 646.088 de lei, un profit net de 12.673 de lei şi cinci salariați. În anul 2008, firma a contestat un contract de furnizare arbuşti specii răşinoase şi foioase pentru plantat în vederea reabilitării spațiilor verzi în municipiul Constanța şi stațiunea Mamaia. Una dintre nemulțumirile firmei, care s-a adresat atât Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cât şi Curții de Apel Constanța, s-a legat de existența unei clauze în contract prin care se stipula că plata urma să se facă „în funcție de alocațiile bugetare viitoare“, cu alte cuvinte, Primăria făcea cumpărături cu gândul la „blana ursului din pădure“.

Cea de-a doua firmă, SC Rabbit Prod SRL, are sediul în Agigea şi figurează la Registrul Comerțului cu doi asociaţi persoane fizice, Pena Antoniewicz, fosta şefă a Direcţiei Trezorerie şi Contabilitate Publică Constanţa, şi Ioan Cristian Antoniewicz, acesta din urmă fiind implicat şi în Antoniewicz Cristian Ioan Întreprindere Individuală şi în SC Go 4 Agri SRL. Tot el a mai făcut parte şi din structura SC Tigitrans SRL, firmă care, în prezent, figurează la Registrul Comerțului ca fiind în reorganizare judiciară. La sfârşitul anului 2013, firma declarase o cifră de afaceri de 2.430.930 de lei, un profit net de 837.718 lei şi 28 de salariați. SC Rabbit Prod SRL este destul de des întâlnită în mediul achizițiilor publice constănțene, obținând numeroase contracte cu autorități publice locale, în decursul timpului.

Cea de-a treia şi cea care a şi câştigat contractul cu pricina este SC Pomacost SA. După cum arată datele de la Registrul Comerțului, SC Pomacost SA a fost înfiinţată şi administrată, până în anul 2010, de Basarab Popa, vărul primarului Radu Mazăre, cel care a trecut în nefiinţă în urmă cu două luni. În prezent, SC Pomacost SA este administrată de Pimen Alexandru Leca, acesta ocupându-se, la un moment dat, şi de SC Nisipuri SA, firmă în care a fost implicat şi primarul Constanţei. Trebuie menţionat şi faptul că numele societăţii Pomacost apare în celebrul Dosar al Retrocedărilor. Referitor la numele firmei Pomacost, se spune că „Po“ ar reprezenta începutul numelui Popa, „Ma“, primele litere ale numelui Mazăre, „Co“ ar veni de la Constantinescu şi „St“, de la Strutinsky. La sfârşitul anului 2013, SC Pomacost SA declarase o cifră de afaceri de 6.652.750 de lei, un profit net de 1.015.970 de lei şi 124 de salariaţi.
Procesul-verbal prezentat în ediția de astăzi face parte şi el din seria celor pe care redacția ZIUA de Constanța le-a obținut de la autoritățile contractante în urma acționării acestora în instanță, ca urmare a faptului că acestea nu au răspuns la adresele trimise în baza Legii 544/2001.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii