În 2014, procurorii băteau pe la uşile societăţii Lukoil România SRL a pus mâna pe un contract cu CN APMC (documente)
În 2014, procurorii băteau pe la uşile societăţii: Lukoil România SRL a pus mâna pe un contract cu CN APMC
30 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3725
Marime text
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) atribuia, prin licitaţie deschisă, în iulie 2014, un contract privind „Furnizare carburanţi pe bază de card de credit (benzină fără plumb şi motorină euro diesel)”, din care 35.000 de litri - benzină fără plumb şi 149.000 de litri - motorină. Locul principal de livrare a fost incinta Portului Constanţa. Valoarea estimată a fost de 953.300 de lei.
Procedura a fost una specifică achiziţiilor publice. Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte:Mihaela Staetu, preşedinte cu drept de vot, şi membrii Maria Mergiu, Aurelian Liţă, Tănase Iulian Pepi, Dorel Manole, Cornelia Fir şi Dorina Constantin. În luna iunie 2014, au fost deschise plicurile cu ofertele celor interesaţi de licitaţie şi au constatat că îşi depuseseră documentele specifice societăţile OMV Petrom Marketing SRL Bucureşti, SC Rompetrol Downstream SRL Bucureşti şi SC Lukoil România SRL Bucureşti.
- SC Rompetrol Downstream SRL Bucureşti - 914.020 de lei (fără TVA)
- SC Lukoil România SRL Bucureşti - 901.830 de lei (fără TVA).
A urmat un proces de evaluare. Fiecărei firme i s-au cerut clarificări, însă doar două au răspuns solicitărilor. SC OMV Petrom Marketing SRL Bucureşti nu a dat curs. Ca atare, oferta lor a fost considerată, conform legilor în vigoare, neconformă. În urma evaluării documentelor depuse de celelalte două firme rămase în cursă, membrii comisiei au declarat ofertele lor acceptabile. A urmat evaluarea propunerilor tehnice, în cadrul căreia au fost solicitate noi clarificări. În urma reanalizării propunerilor tehnice şi a clarificărilor primite de la SC Lukoil România SRL Bucureşti, a reieşit că această firmă a răspuns la toate cerinţele solicitate. Şi societatea Rompetrol Downstream SRL Bucureşti a răspuns la toate cerinţele solicitate, cu excepţia acceptării clauzelor contractuale. Prin clarificarea transmisă, îşi păstrează în continuare obiecţiunile la proiectul de contract. Ca urmare a acestui fapt, comisia a reanalizat aceste propuneri de modificare şi a constatat că propunerea poate fi acceptată deoarece nu este dezavantajoasă. Ca atare, şi după această etapă, cele două firme au rămas în cursă.
- motorină Euro Diesel (149.000 de litri) - preţ de referinţă cu discount 4,77 - total 710.730 de lei. Astfel, pentru o cantitate de 184.000 de litri de carburant, preţul este de 901.830 de lei fără TVA.
- motorină Euro Diesel (149.000 de litri) - preţ de referinţă cu discount 4,88 - total - 727.120 de lei. Astfel, pentru o cantitate de 184.000 de litri de carburant, preţul este de 914.020 de lei fără TVA.
Luând în calcul valoarea estimată a contractului, ambele oferte erau admisibile. Aplicându-se însă criteriul de atribuire stabilit în documentaţia de atribuire „preţul cel mai scăzut”, comisia a declarat câştigătoare a contractului având ca obiect furnizarea a 184.000 de litri de carburant auto cu livrare pe bază de card de credit oferta depusă de SC Lukoil România SRL Bucureşti, cu o propunere financiară, fără TVA, de 901.830 de lei.
În secţiunea „Documente”, puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost acestea disponibile pe site-ul CN APMC, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună, precum şi anunţul de atribuire a contractului şi raportul procedurii de achiziţie.
Sediul firmei este în Bucureşti, Sectorul 1, şoseaua Nordului nr. 28-36. Firma are un capital social de 399.450.140 de lei.
- Dolar SUA: capital social - 143.010.000, integral vărsat.
Numărul părţilor sociale este 39.945.014, fiecare cu o valoare de 10 lei.
Firma are următorii asociaţi persoane juridice: Lukoil International GMBH, cu sediul în Viena, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,0000025034% / 0,0000025034%, şi Lukoil Europe Holdings B.V., cu sediul în Olanda, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9999974966% / 99,9999974966%. Administratorul firmei este Victor Jumbei. Obiectul de activitate este „comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate”.
În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 301 staţii de distribuţie şi nouă depozite de produse petroliere. Ruşii spun că au investit 400 de milioane de dolari în România, iar rafinăria de la Ploieşti a devenit cea mai complexă din toate unităţile pe care le are Lukoil în lume. Cu toate acestea, Petrotel nu a avut niciodată profit, deşi are cifre de afaceri de peste un miliard de euro în fiecare an, iar în ultimii ani au tot apărut speculaţii că rafinăria ar putea fi închisă. Asta şi pentru că, la doar câteva sute de kilometri de noi, în portul bulgar Burgas, Lukoil are o rafinărie de aproape trei ori mai mare, care va fi extinsă şi mai mult. Pe lângă rafinărie şi benzinării, Lukoil a început să caute şi petrol în zona românească a platoului continental al Mării Negre. Ruşii au concesionat 1.000 de kilometri pătraţi acum patru ani, dar abia luna trecută au anunţat că vor fora cu primele două sonde. O vor face până la sfârşitul acestui an, cu preţul a 200 de milioane de dolari.
Cifra de afaceri netă a companiei Lukoil România in anul 2012 a depăşit valoarea de 6.030 de milioane lei, în creştere cu peste 15% faţă de anul 2011, acest lucru generând venituri substanţiale la bugetul de stat.
În anul 2006, Lukoil avea o capacitate de procesare de 750.000 de barili de țiței pe zi la cele patru rafinării ale sale din Rusia. În afara Rusiei, Lukoil deține o rafinărie la Burgas (Bulgaria) și alta - Petrotel - la Ploiești, având fiecare o capacitate totală de rafinare de 200.000 de barili pe zi. În 2013, Lukoil a vândut rafinăria din Odessa către Vetek Group.
Compania a intrat pe piața din România în anul 1998, prin cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni (51%) a rafinăriei Petrotel Ploiești de la statul român pentru suma de 53,2 milioane de dolari. Rafinăria a fost oprită între anii 2001 și 2004. Lukoil deține în România o rețea de 300 de benzinării și o cotă de piață de 25% pe piața distribuției de carburanți.
În luna iulie a acestui an, s-a auzit că Rafinăria Petrotel Lukoil de la Ploieşti, ce aparţine gigantului petrolier rus Lukoil, şi-ar putea opri activitatea în cel mult două săptămâni. Anunţul a fost făcut de conducerea companiei, care a organizat o videoconferinţă. Motivul invocat este sechestrul de două miliarde de euro pus de procurorii prahoveni pe conturi ale companiei aflate în bănci din Marea Britanie şi Olanda. Se pare că procurorii ar fi descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume uriaşe după un mecanism clasic: banii ar fi fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers.
Evidenţele Petrotel Lukoil ar fi arătat că firma a primit sume importante de la acţionarul majoritar, care nu au mai apărut în raportările către Fisc şi nici la Registrul Comerţului. În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproape două miliarde de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai Lukoil Ploieşti.
Ancheta asupra Lukoil a început anul trecut. Procurorii ar fi descoperit la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spălare de bani şi evaziune şi au pus sechestru pe stocurile de petrol din Portul Constanţa. Rafinăria a început atunci procedurile pentru oprirea activităţii. 3.500 de oameni erau în pericol să rămână fără locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi Ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil. Preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a vorbit chiar despre naţionalizarea rafinăriei. După negocieri intense în care s-au implicat şi oameni din Guvern, instanţa a ridicat atunci o parte din sechestru, iar compania şi-a reluat activitatea.
Procedura a fost una specifică achiziţiilor publice. Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte:Mihaela Staetu, preşedinte cu drept de vot, şi membrii Maria Mergiu, Aurelian Liţă, Tănase Iulian Pepi, Dorel Manole, Cornelia Fir şi Dorina Constantin. În luna iunie 2014, au fost deschise plicurile cu ofertele celor interesaţi de licitaţie şi au constatat că îşi depuseseră documentele specifice societăţile OMV Petrom Marketing SRL Bucureşti, SC Rompetrol Downstream SRL Bucureşti şi SC Lukoil România SRL Bucureşti.
Preţurile oferite de cele trei firme au fost:
- SC OMV Petrom Marketing SRL Bucureşti - 922.017,60 de lei (fără TVA)- SC Rompetrol Downstream SRL Bucureşti - 914.020 de lei (fără TVA)
- SC Lukoil România SRL Bucureşti - 901.830 de lei (fără TVA).
A urmat un proces de evaluare. Fiecărei firme i s-au cerut clarificări, însă doar două au răspuns solicitărilor. SC OMV Petrom Marketing SRL Bucureşti nu a dat curs. Ca atare, oferta lor a fost considerată, conform legilor în vigoare, neconformă. În urma evaluării documentelor depuse de celelalte două firme rămase în cursă, membrii comisiei au declarat ofertele lor acceptabile. A urmat evaluarea propunerilor tehnice, în cadrul căreia au fost solicitate noi clarificări. În urma reanalizării propunerilor tehnice şi a clarificărilor primite de la SC Lukoil România SRL Bucureşti, a reieşit că această firmă a răspuns la toate cerinţele solicitate. Şi societatea Rompetrol Downstream SRL Bucureşti a răspuns la toate cerinţele solicitate, cu excepţia acceptării clauzelor contractuale. Prin clarificarea transmisă, îşi păstrează în continuare obiecţiunile la proiectul de contract. Ca urmare a acestui fapt, comisia a reanalizat aceste propuneri de modificare şi a constatat că propunerea poate fi acceptată deoarece nu este dezavantajoasă. Ca atare, şi după această etapă, cele două firme au rămas în cursă.
Preţurile totale fără TVA prezentate de ofertanţi au fost:
SC Lukoil România SRL Bucureşti
- Benzină fără plumb (35.000 de litri) - preţ de referinţă cu discount 5,46 - total 191.100 de lei- motorină Euro Diesel (149.000 de litri) - preţ de referinţă cu discount 4,77 - total 710.730 de lei. Astfel, pentru o cantitate de 184.000 de litri de carburant, preţul este de 901.830 de lei fără TVA.
SC Rompetrol Downstream SRL Bucureşti
- Benzină fără plumb (35.000 de litri) - preţ de referinţă cu discount 5,34 - total - 186.900 de lei- motorină Euro Diesel (149.000 de litri) - preţ de referinţă cu discount 4,88 - total - 727.120 de lei. Astfel, pentru o cantitate de 184.000 de litri de carburant, preţul este de 914.020 de lei fără TVA.
Luând în calcul valoarea estimată a contractului, ambele oferte erau admisibile. Aplicându-se însă criteriul de atribuire stabilit în documentaţia de atribuire „preţul cel mai scăzut”, comisia a declarat câştigătoare a contractului având ca obiect furnizarea a 184.000 de litri de carburant auto cu livrare pe bază de card de credit oferta depusă de SC Lukoil România SRL Bucureşti, cu o propunere financiară, fără TVA, de 901.830 de lei.
În secţiunea „Documente”, puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost acestea disponibile pe site-ul CN APMC, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună, precum şi anunţul de atribuire a contractului şi raportul procedurii de achiziţie.
Ce ştim despre Lukoil România SRL?
Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din ţară.Sediul firmei este în Bucureşti, Sectorul 1, şoseaua Nordului nr. 28-36. Firma are un capital social de 399.450.140 de lei.
Structura capitalului:
- RON: capital social - 194.940, integral vărsat- Dolar SUA: capital social - 143.010.000, integral vărsat.
Numărul părţilor sociale este 39.945.014, fiecare cu o valoare de 10 lei.
Firma are următorii asociaţi persoane juridice: Lukoil International GMBH, cu sediul în Viena, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,0000025034% / 0,0000025034%, şi Lukoil Europe Holdings B.V., cu sediul în Olanda, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9999974966% / 99,9999974966%. Administratorul firmei este Victor Jumbei. Obiectul de activitate este „comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate”.
În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 301 staţii de distribuţie şi nouă depozite de produse petroliere. Ruşii spun că au investit 400 de milioane de dolari în România, iar rafinăria de la Ploieşti a devenit cea mai complexă din toate unităţile pe care le are Lukoil în lume. Cu toate acestea, Petrotel nu a avut niciodată profit, deşi are cifre de afaceri de peste un miliard de euro în fiecare an, iar în ultimii ani au tot apărut speculaţii că rafinăria ar putea fi închisă. Asta şi pentru că, la doar câteva sute de kilometri de noi, în portul bulgar Burgas, Lukoil are o rafinărie de aproape trei ori mai mare, care va fi extinsă şi mai mult. Pe lângă rafinărie şi benzinării, Lukoil a început să caute şi petrol în zona românească a platoului continental al Mării Negre. Ruşii au concesionat 1.000 de kilometri pătraţi acum patru ani, dar abia luna trecută au anunţat că vor fora cu primele două sonde. O vor face până la sfârşitul acestui an, cu preţul a 200 de milioane de dolari.
Cifra de afaceri netă a companiei Lukoil România in anul 2012 a depăşit valoarea de 6.030 de milioane lei, în creştere cu peste 15% faţă de anul 2011, acest lucru generând venituri substanţiale la bugetul de stat.
În anul 2006, Lukoil avea o capacitate de procesare de 750.000 de barili de țiței pe zi la cele patru rafinării ale sale din Rusia. În afara Rusiei, Lukoil deține o rafinărie la Burgas (Bulgaria) și alta - Petrotel - la Ploiești, având fiecare o capacitate totală de rafinare de 200.000 de barili pe zi. În 2013, Lukoil a vândut rafinăria din Odessa către Vetek Group.
Compania a intrat pe piața din România în anul 1998, prin cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni (51%) a rafinăriei Petrotel Ploiești de la statul român pentru suma de 53,2 milioane de dolari. Rafinăria a fost oprită între anii 2001 și 2004. Lukoil deține în România o rețea de 300 de benzinării și o cotă de piață de 25% pe piața distribuției de carburanți.
În luna iulie a acestui an, s-a auzit că Rafinăria Petrotel Lukoil de la Ploieşti, ce aparţine gigantului petrolier rus Lukoil, şi-ar putea opri activitatea în cel mult două săptămâni. Anunţul a fost făcut de conducerea companiei, care a organizat o videoconferinţă. Motivul invocat este sechestrul de două miliarde de euro pus de procurorii prahoveni pe conturi ale companiei aflate în bănci din Marea Britanie şi Olanda. Se pare că procurorii ar fi descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume uriaşe după un mecanism clasic: banii ar fi fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers.
Evidenţele Petrotel Lukoil ar fi arătat că firma a primit sume importante de la acţionarul majoritar, care nu au mai apărut în raportările către Fisc şi nici la Registrul Comerţului. În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproape două miliarde de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai Lukoil Ploieşti.
Ancheta asupra Lukoil a început anul trecut. Procurorii ar fi descoperit la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spălare de bani şi evaziune şi au pus sechestru pe stocurile de petrol din Portul Constanţa. Rafinăria a început atunci procedurile pentru oprirea activităţii. 3.500 de oameni erau în pericol să rămână fără locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi Ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil. Preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a vorbit chiar despre naţionalizarea rafinăriei. După negocieri intense în care s-au implicat şi oameni din Guvern, instanţa a ridicat atunci o parte din sechestru, iar compania şi-a reluat activitatea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii