Festivalul Antic Tomis 2014, pe bani publici 1.000 de euro doar pe mofturile Corinei Martin - rochia şi machiajul reginei Tomiris (documente)
Festivalul Antic Tomis 2014, pe bani publici: 1.000 de euro doar pe mofturile Corinei Martin - rochia şi machiajul
18 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
10069
Marime text
Doar două asociaţii s-au prezentat, în anul 2014, la procedura de selecţie a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanţare din fonduri nerambursabile a proiectului „Festivalul Antic Tomis 2014“. Cum era de aşteptat, numai una dintre ele a primit banii municipalităţii pentru organizarea celei de-a doua ediţii a acestui festival. Reamintim că prima ediţie a acestui festival cu pretenţii s-a derulat în 2012, în centrul istoric al Constanţei, mai exact, la Edificiul Roman cu Mozaic. De menţionat că ideea evenimentului îi aparţine companiei de publicitate Groove Hour, cea care a şi transpus în realitate acest vis în prima ediţie, cea mai reuşită, de altfel.
Mai trebuie precizat faptul că Groove Hour a propus Consiliului Judeţean Constanţa organizarea acestui eveniment încă din 2006. Cu toate acestea, festivalul s-a concretizat abia după şase ani. Deşi prima ediţie s-a desfăşurat la Edificiul Roman cu Mozaic, începând cu a doua ediţie, scena s-a mutat în parcul Tăbăcărie.
Asociaţia Litoral - Delta Dunării versus Asociaţia Terra Dacică Aeterna
Cum a atras Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării bani nerambursabili de la Primăria Constanţa, condusă încă de Radu Mazăre, vă prezentăm în cele ce urmează. Astfel, administraţia locală a oraşului Constanţa căuta, în 2014, o asociaţie care să se ocupe de organizarea evenimentului „Festivalul Antic Tomis 2014“. Au solicitat documentaţia necesară participării la procedura de selecţie şi atribuire a fondurilor financiare nerambursabile Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării şi Asociaţia Terra Dacică Aeterna, care au şi depus ofertele în termenul prevăzut - 25.07.2014 - şi s-au calificat, având documentaţia completă.Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte Petrică Munteanu - preşedinte, Virgil Iosif, Doina Păuleanu, Diana Dardac şi Călin Hanţiu, în calitate de membri. Pentru a departaja cele două oferte, comisia a aplicat criteriul de atribuire „punctajul ce mai mare“. Aşa se face că asociaţia condusă de Corina Martin a obţinut 80 de puncte - 50 pentru valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate, 15 puncte pentru că au spus că vor suporta 20% din valoarea totală necesară proiectului şi 15 puncte pentru o experienţă cuprinsă între un an şi doi ani.
Asta în timp ce Asociaţia Terra Dacică Aeterna a obţinut 60 de puncte, după cum urmează: 30 de puncte pentru valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate, cinci pentru că au menţionat că vor suporta doar 10% din valoarea totală necesară realizării proiectului şi 25 de puncte pentru că aveau o experienţă de peste trei ani. Astfel, valoarea solicitată şi aprobată de municipalitate pentru realizarea evenimentului din 2014 a fost de 99.1365 de lei cu TVA, în timp ce întreg evenimentul a avut un cost de 123.920 de lei.
Asociaţia Terra Dacica Aeterna ar fi avut nevoie de 121.410 lei de la municipalitate pentru acest eveniment.
Propunerea câştigătoarei, similară cu a perdantei
Asociaţia condusă de Corina Martin a venit cu următoarea propunere: organizarea a şapte ateliere de reconstruire istorică, o paradă a reenactorilor, o bătălie între daci şi romani, două spectacole de teatru de păpuşi, un spectacol de teatru antic, realizarea coloanei sonore specifice evenimentului şi o petrecere cu tematică specifică (toga party), angrenând un număr de 115 participanţi.Asociaţia Terra Dacică Aeterna propunea organizarea de ateliere de reconstituire istorică (bucătărie dacică şi romană, fierărie, metaloplastie, ţesătorie, olărit, pielărie, jocuri antice şi confecţionare armuri), două parade ale reenactorilor, demonstraţii militare, inginerie romană, tir cu arcul, praştia, suliţa sau balista, scriere, prelucrare a osului, demonstraţii de artă şi credinţe spirituale, dar şi două piese de teatru antic, având 110 participanţi.
Dincolo de iniţiativa (de altfel, lăudabilă) de a promova istoria vechiului Tomis, festivalul a eşuat lamentabil în kitsch, cu toate că turiştii, dar şi constănţenii au primit cu entuziasm acest eveniment, care s-a bucurat de un număr considerabil de participanţi la ediţiile de până acum. Şi folosim cuvântul kitsch atunci când ne referim la asocierea imaginii reginei masageţilor, Tomiris - personaj interpretat în fiecare an de nimeni alta decât Corina Martin - cu festivalul antic al dacilor. „Este o stupizenie, o aberaţie sinistră. Tomiris e în Marea Caspică, n-are nicio legătură cu Marea Neagră regina sciţilor masageţi. Asta, dacă ştim istorie, dacă nu ştim... să se ducă la şcoală oamenii care nu ştiu istorie“, declara, la acel moment, vădit deranjat de această interpretare istorică, directorul de atunci al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea, pentru ZIUA de Constanţa.
Baloturi de paie, torţe, machiaj şi rochie, decontate de Primăria Constanţa
Dar festivalul s-a făcut, a trecut, a lăsat multe ecouri în urmă, inclusiv mulţi contestatari ai Reginei Tomiris, reprezentantă an de an de aceeaşi Corina Martin, chiar liderul Asociaţiei Litoral - Delta Dunării. În cele ce urmează, vă prezentăm, în exclusivitate, şi pe ce au fost cheltuiţi banii nerambursabili ai Primăriei Constanţa în cadrul organizării festivalului Antic Tomis.Mont Blanc Pictures SRL a luat 7.000 de lei pentru realizarea coloanei sonore a evenimentului şi alţi 6.560 de lei pentru realizarea şi administrarea unui centru de informare eveniment pentru perioada 29 - 31 august 2014, management spaţiu tabără conform programului şi realizarea filmului evenimentului. 1.500,09 lei s-au dus către C&A Connection SRL pentru realizarea medaliilor pentru participanţi.
Foarte interesant, rochia reginei Tomiris, adică a Corinei Martin, creaţia Lilianei Cornilă Licor, a costat 3.899,8 lei, achitaţi firmei Licor SRL. Nu mai puţin de 600 de lei a costat doar machiajul Reginei Tomris, realizat de Lăcrămioara Tătaru. Pentru servicii de sonorizare, SC Muzica şi Film SRL a încasat de două ori câte 1.400 de lei. Alţi 1.060,44, plus 7.738,51 de lei au mers către RAJA SA, pentru un generator. Aproape 6.500 de lei s-au dus pe cheltuieli diverse, cum ar fi baloturi de paie (2.033 de lei), hârtie igienică (350 de lei), torţe, aproape 1.600 de lei ş.a. Reenactorii din Cluj au fost transportaţi la Constanţa de SC Tours Claus SRL, pentru 11.220 de lei, în timp ce contracandidata de la procedură, Asociaţia Terra Dacică Aeterna, a luat 400 de lei pentru transportul local al reenactorilor din Constanţa, pentru acelaşi lucru luând şi Asociaţia România Dacia Casa Noastră 500 de lei.
Tot pentru transport reenactori, Asociaţia Scythia Minor a încasat 979 de lei. S-au decontat însă şi mai multe sume pentru transport local, bonuri fiscale cu valori între 50 şi 208 lei. Pentru servicii de cazare, SC Complex Turistic Dobrogea SA a încasat 266 de lei, serviciile de masă au fost achitate către SC Group Claudiu 2004 SRL - de două ori câte 6.450 de lei, paza taberei fiind asigurată de Zip Escort, pentru 803,52 de lei. Alţi 11.000 de lei s-au dus tot către Asociaţia Terra Dacica Aeterna, care s-au ocupat de organizarea atelierelor de reconstituire istorică, precum şi 18.750 de lei, pentru servicii de reenactment. Asociaţia Scythia Minor a încasat pentru aceleaşi servicii de reenactment 1.335 de lei. În total, s-au decontat 98.843,51 de lei, iar mai puţin de 10.000 de lei au fost fondurile cu care ar fi trebuit să contribuie asociaţia Corinei Martin.
Cine e Asociaţia Litoral - Delta Dunării?
Conform datelor din „buletin“, adică din Registrul Asociaţiilor, aceasta a fost înregistrată în 17 mai 2007, având numărul de înregistrare în Registrul Naţional 4229/A/2007. Fondatorii săi erau: Judeţul Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, Municipiul Constanţa, prin Nicolae Nemirschi, Municipiul Mangalia, prin Paul Botaş, Agenţia Pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, prin Tania Popescu, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, prin Corina Martin, Asociaţia Patronală Mamaia, prin Andrei Iulian Trandafir, Asociaţia Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră, prin Nicolae Moroianu, Romania Convention Bureau, prin Corina Martin, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Dănuţ Jugănaru, şi Danubius Travel Agency SRL (TUI Romania), prin Ciprian Popescu.Scopul declarat al asociaţiei este „dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltare a turismului dobrogean, şi se constituie într-un parteneriat public - privat“. Din conducerea asociaţiei încă apar ca făcând parte Corina Martin, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ion Dănuţ Jugănaru, Ciprian Popescu, Nicolae Nemirschi, Andrei Iulian Trandafir şi Nicolae Moroianu.
Amintim că aceeaşi asociaţie se ocupă şi de încasarea taxei de promovare a staţiunii Mamaia. De asemenea, la începutul acestui an, asociaţia a fost în centrul mai multor scandaluri, mai mulţi membri fondatori alegând să se retragă, pe motiv că Martin nu le reprezintă interesele. Chiar şi Primăria Constanţa a adus în discuţie, în cadrul unor dezbateri, această problemă: mai rămâne Constanţa în Asociaţia Corinei Martin?
A pierdut, dar a încasat bani pentru spectacole
Asociaţia Terra Dacica Aeterna a fost înfiinţată la Cluj, în 2007. Recent, Registrul ONG arată că s-a constatat renunţarea la calitatea de membri ai asociaţiei a numiţilor: Alicu Dorin, Petiş Ioniţă Augustin şi Rusu Bolindeţ Viorica. De asemenea, s-a hotărât completarea art.7, cap. 2 din statut astfel: „Asociaţia Terra Dacica Aeterna va putea desfăşura şi următoarele activităţi: efectuează activităţi de interpretare artistică (reprezentaţii, spectacole) şi spectacole cu caracter istoric, de reenactment, de arheologie experimentală; organizează bâlciuri, parcuri de distracţii, parcuri tematice, excursii, activităţi recreative şi distractive, ateliere de lucru; organizează şi participă la ghidaje, ghidaje turistice, ghidaje tematice; organizează şi participă la activităţi de prezervare, marcare şi integrare turistică a patrimoniului naţional imobil; realizează activităţi de creaţie artistică; efectuează activităţi de organizare, administrare şi gestionare a spaţiilor de spectacole, a facilităţilor de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere; efectuează activităţi cu caracter sportiv; efectuează activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor, sesiunilor, conferinţelor şi congreselor; efectuează activităţi de servicii suport pentru învăţământ; efectuează activităţi de editarea de cărţi, ghiduri, compendii, liste de adrese şi similare; efectuează alte activităţi de editare; efectuează activităţi de design specializat; efectuează activităţi fotografice; efectuează activităţi de producţie, înregistrare şi reproducere creaţii audio şi video; efectuează activităţi de producţie şi fabricare după cum urmează: articole textile, articole de îmbrăcăminte din piele, articole şi accesorii de metal, piele sau ceramică, articole de harnaşament, încălţăminte, produse de lemn, plută, paie sau alte materiale vegetale, produse din hârtie şi carton, produse ceramice de uz gospodăresc.Asociaţia îl are ca preşedinte pe Cristian Aurel Roman, ca vicepreşedinţi pe Cheptea Paul, Ardelean Marius Vasile, Cuibus Lucian, Vălean Viorel şi Mihai Iulian Gâlcă, secretar general este Teodora Macavei, cenzor al asociaţiei fiind Adrian Alin Mihăilă.
Este foarte interesant că, practic, aproape tot spectacolul a fost ţinut de Asociaţia Terra Dacică Aetrna, societatea care a ratat fondurile nerambursabile. Nu putem să nu ne întrebăm: care a fost aportul Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, în afară de a lua banii Primăriei şi de a o da pe regina Tomiris, eterna Corina Martin?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii