Fostul administrator al firmei, cercetat alături de Mazăre Cum a câştigat Shapir Structures un mega-contract pentru repararea străzilor din Constanţa (documente+rechizitoriu)
Fostul administrator al firmei, cercetat alături de Mazăre : Cum a câştigat Shapir Structures un mega-contract
27 May, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5445
Marime text
Pe data de 23 februarie 2012, Confort Urban SRL, societatea Consiliului Local Municipal Constanţa, atribuia, în urma unei licitaţii, contractul de „Întreţinere, reparare şi modernizare a tramei stradale a municipiului Constanţa pentru anii 2012, 2013, 2014“ firmei Shapir Structures SRL, contract în valoare de 160.770.347 de lei fără TVA.
Doi agenţi economici au depus oferte pentru acest mega-contract: SC Shapir Structures SRL şi asocierea SC Porr Bau Gmbh - SC Porr Construct SRL-VCE Consult ZTGmbh - SC Rosign SRL Timişoara.
Erori... copilăreşti
Aşa cum se menţionează în procesul-verbal de deschidere a ofertelor, „Porr Bau Gmbh nu a prezentat accesul la situaţii de finanţare confirmate irevocabil de BRD Bucureşti; în documentul prezentat, societatea pentru care banca analizează posibilitatea acordării unui credit destinat menţinerii cash flow-ului este denumită în mod eronat SC Concept Urban SRL, în loc de SC Confort Urban SRL. Lipseşte oferta angajantă, irevocabilă şi necondiţionată de achiziţie, a biletelor la ordin conform cerinţelor din DA. Nici instituţia bancară nu a prezentat dovada că în ultimii cinci ani a realizat contracte de achiziţii de bilete la ordin emise de autorităţi publice locale sau unităţi din subordine cu maturităţi mai mari de doi ani pentru o valoare de cel puţin 30 de milioane de euro pe 30 de luni de la semnarea contractului“, se precizează în procesul-verbal. De asemenea, în acelaşi document se specifică faptul că aşa-numita scrisoare de confort, denumită de ofertant „soluţia de finanţare“, trebuia să reprezinte accesul la soluţii de finanţare confirmate angajant, irevocabil şi necondiţionat de către BRD pentru a realiza fluxul de numerar necesar execuţiei lucrării pentru întreaga perioadă de execuţie ofertată.„Scăpările“ mai sus enumerate au făcut ca oferta asocierii SC Porr Bau Gmbh - SC Porr Construct SRL-VCE Consult ZTGmbh - SC Rosign SRL Timişoara să fie respinsă.
De asemenea, de menţionat este că preţul cel mai scăzut a fost criteriul de atribuire a contractului, aplicat numai ofertelor admisibile.
Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte Claudiu Rădulescu, preşedinte, Marian Mihoci, Claudia Mihaela Vladu, Monica Vodă, Ildîz Caiali, Georgeta Gheorghe, Lucia Andrei - membri şi Ani Baicu - membri de rezervă.
La secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza cele mai recente declaraţii de avere ale membrilor comisiei, în măsura în care acestea au fost disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.
Shapir Structures, o firmă cu o istorie tumultuoasă
Shapir Structures este un business cu notorietate în Constanţa, în special pentru actuala administraţie publică locală. Cunoscută drept firma care a construit locuinţele sociale din Campusul Social „Henri Coandă“, Shapir Structures a obţinut, din 2008 şi până astăzi, direct sau prin intermediul unor firme afiliate, doar la Constanţa, contracte de aproape 400 de milioane de lei. Suma a intrat însă în buzunarele Shapir nu sub forma a zeci de contracte, ci doar prin intermediul a patru atribuiri.Mai multe detalii despre acestea puteţi afla citind materialul „Numai patru-s norocoase. Pentru ce a încasat SC Shapir Structures SRL sute de milioane de lei de la constănţeni (documente)“.
Shapir Structures SRL a fost înfiinţată pe data de 10 noiembrie 2000, având ca domeniu de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Potrivit celei mai recente înregistrări de la Registrul Comerţului (24 aprilie 2015), firma este în faliment. Asociat persoană juridică în firmă este SC Larton Consultants Limited (asociat unic), cu sediul în Cipru, Nicosia. În fişa disponibilă la Registrului Comerţului figurează însă şi un lichidator financiar, anume CITR Filiala Bucureşti SPRL.În vara anului trecut, potrivit Monitorului Oficial al României, partea a IV-a, nr. 442/4.VII.2014, afaceristul israelian Avraham Morgenstern, cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, era revocat din funcţia de administrator al SC Shapir Structures SRL. În acelaşi monitor se menţiona că, în locul lui Morgenstern era numită în funcţia de administrator societatea Larton Consultants LTD din Cipru, reprezentată de Gheorghiades Chiris şi de Christodoulou Thomas.
În ceea ce îl priveşte pe Avraham Morgenstern, amintim, în acest context, că el este nu doar cercetat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, ci şi judecat într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti pentru o presupusă evaziune fiscală în valoare de peste 10 milioane de euro. Potrivit procurorilor DNA, „în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, (n.r. afaceristul) nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. Totodată, DNA arată că, „în aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“.
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Avraham Morgenstern - prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza anunţul de atribuire a contractului, procesul-verbal de la deschiderea ofertelor, precum şi raportul procedurii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii