Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:46 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Negocieri eşuate Acvariul din Beijing nu a lăsat deloc din preţul cerut pentru delfinii din Constanţa (documente)

ro

28 Jan, 2016 00:00 5152 Marime text
 

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a atribuit, în 2009, un contract prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare privind achiziţia a trei exemplare de delfini din specia Tursiops truncatus, provenite din material biologic reprodus în captivitate. Contractul a fost atribuit Acvariului din Beijing - China. Pentru încheierea contractului, a fost nevoie de o comisie de negociere, compusă din dr. Nicolae C. Papadopol, director ştiinţific şi preşedinte al comisiei, drd. Angelica Curlişcă - şef Secţie Delfinariu, Mihaela Lungu - şef Serviciu Achiziţii Consiliul Judeţean, Viviana Trandafir - consilier juridic Consiliul Judeţean, Adela Bologa - biolog, muzeograf Delfinariu, ec. Cristina Regep - şef Serviciu Financiar-Contabilitate, Teodora Pintilie - referent, Violeta Stoica - consilier juridic.
 
Din partea Direcţiei Generale de Finanţe Publice Constanţa - Biroul de verificare a achiziţiilor publice, au participat şi Lucia Moldoveanu şi Doiniţa Dragomir, în calitate de observatori desemnaţi în baza unei decizii de verificare. Sursa de finanţare a acestei achiziţii publice a fost Consiliul Judeţean Constanţa. Preşedintele Comisiei a punctat, la începutul şedinţei de deschidere a ofertei, că s-a ales procedura de „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare“, în baza Ordonanţei de Guvern nr. 34/2006.
 
Conform documentaţiei de atribuire, autoritatea contractantă a solicitat candidatului documente edificatoare prin care să dovedească forma de înregistrare ca persoană juridică. Pe lângă documentul cerut, a fost trimisă şi o împuternicire pentru Wang Haiyang în vederea negocierii preţului şi a clauzelor contractuale. Având în vedere că şedinţa de negociere s-a desfăşurat în limba engleză, s-a hotărât înregistrarea negocierii şi transpunerea ei pe suport de hârtie de către un traducător autorizat.
 
S-a depus oferta preliminară de către Acvariul Beijing - China cu preţul de 3.600.000 RMB (renminbi), după care s-a trecut la negociere, în sensul îmbunătăţirii ofertei preliminare depuse şi stabilirii clauzelor specifice ale viitorului contract. Practic, Acvariul din Beijing a cerut 1.200.000 RMB. Nu s-a reuşit mare lucru. Practic, în ciuda discuţiilor, sau mai bine zis a negocierilor, preţul a rămas bătut în cuie.
 
Comisia a evaluat oferta din punct de vedere financiar şi tehnic, în vederea realizării proiectului de cercetare ştiinţifică, în următoarele condiţii:
1. refacerea patrimoniului instituţiei prin furnizarea de către Beijing Aquarium şi achiziţionarea de către Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a trei exemplare de delfin din specia Tursiops Truncatus;
2. schimb de specialişti şi formare de personal;
2.1. specialiştii români vor pleca în China pentru: identificarea şi recepţia delfinilor de la Acvariul din Beijing; acumularea de cunoştinţe privind instruirea delfinilor; acomodarea dresorilor cu delfinii; acumularea de cunoştinţe medicale privind tratarea şi prelevarea de probe de la mamiferele marine (delfini, lei de mare);
2.2. specialiştii chinezi vor veni în România odată cu furnizarea delfinilor, pentru a asigura asistenţa la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, pentru acomodarea şi pregătirea delfinilor pe o perioadă de minimum două luni;

3. acţiunea comună a părţilor prin dezvoltarea de programe şi proiecte în comun, cu facilitarea schimbului reciproc de metode şi tehnologii ştiinţifice asupra mamiferelor marine, pentru dezvoltarea relaţiilor culturale şi desfăşurarea activităţii de cercetare şi educaţie ecologică a publicului.
 
Potrivit raportului procedurii de achiziţie, publicat în secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, perioada cuprinsă între data sosirii delegaţiei române în China, respectiv data recepţionării mamiferelor, şi data finalizării contractului a constituit intervalul pe care partea chineză l-a acordat inclusiv pentru custodia gratuită a mamiferelor, perioadă ce putea fi prelungită în cazul în care condiţiile de transport nu puteau fi îndeplinite, timp în care partea chineză îşi asuma toate riscurile cu privire la cantitatea bunurilor individualizate vândute (agreată conform certificatelor de sănătate, fitosanitare şi garanţiilor acordate).
 
În perioada custodiei, toate riscurile au rămas în sarcina custodelui, până la ridicarea efectivă a mamiferelor marine de către transportator. Aşadar, în cazul în care un delfin sau mai mulţi s-ar fi îmbolnăvit, furnizorul era obligat să-l înlocuiască cu alte mamifere din aceeaşi specie sau trebuia să restituie contravaloarea acestuia/acestora. În cazul în care unul sau mai mulţi delfini achiziţionaţi deceda/decedau, furnizorul era obligat să înlocuiască exemplarul/exemplarele decedat/e sau să ramburseze sumele plătite.
 
Odată creionate toate aceste lucruri în contractul de atribuire, reprezentanţii Complexului Muzeal au decis atribuirea contractului de furnizare mamifere marine şi cercetare la preţul de 3.600.000 RMB, urmând ca suma să fie achitată în dolari (527.000 de dolari, plus 200.000 de euro transportul), la cursul valutar de la data plăţii.

Tergiversări în cumpărarea unui nou delfin

În 2013, unul dintre cei trei delfini ai Delfinariului din Constanţa, masculul Pei-Pei, în vârstă de şapte ani, a decedat. El a fost găsit în bazin, chiar lângă puntea de lucru.

Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă, delfinul Pei-Pei avea o afecţiune mai veche şi a decedat din cauza unei peritonite. Pei-Pei avea asigurare de viaţă, în valoare de 120.000 de euro.

 
EUROINS România a anunţat că a încheiat toate procedurile necesare acordării despăgubirii de 120.000 de euro Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, ca urmare a morţii delfinului Pei-Pei. „În acest context, s-au creat toate premisele pentru ca, în luna aprilie a anului viitor (n.r. 2014), Delfinariul să achiziţioneze un nou exemplar, care să îi ia locul lui Pei-Pei“, a declarat, în august 2013, Mihnea Tobescu, CEO al EUROINS România.

La acea vreme, Bâlbă spunea că Delfinariul va intra într-un amplu proces de reabilitare şi vor fi achiziţionaţi mai mulţi delfini. El susţinea, totodată, că vor fi purtate tratative cu acvariile din China, Grecia, Olanda și Statele Unite ale Americii pentru achiziţionarea unui nou delfin. Au trecut trei ani de atunci. 
 
Ce înţelegem noi de aici? Societatea de asigurări şi-a făcut treaba, a virat banii în conturile Complexului Muzeal, dar un nou delfin nu a fost cumpărat! Firesc, ne punem întrebarea: ce s-a întâmplat cu acei bani primiţi drept despăgubire?
 
Pe la începutul anului trecut, directorul Bâlbă susţinea că încă nu ar fi cheltuit banii luaţi pe asigurare şi ia în calcul achiziţionarea unui nou delfin, dar și închirierea unora din Ucraina ori Germania. Cum spuneam… au trecut trei ani de la moartea delfinului Pei-Pei şi declaraţiile făcute între timp de directorul Bâlbă s-au dovedit a fi doar simplă publicitate.
În septembrie, directorul complexului a venit cu o nouă explicaţie: „În momentul de faţă, nu putem cumpăra un delfin mascul, deoarece, în perioada de ovulaţie a femelelor, delfinul trebuie mutat, după împerechere, într-un bazin de separaţie. După ce bazinul nou, construit prin fonduri europene, va fi gata, la sfârşitul acestui an, şi care va avea un bazin de separaţie, vom face demersurile pentru a achiziţiona şi un delfin mascul. De data asta, îl vom cumpăra din Europa. Preţul unul delfin se situează între 50.000 şi 100.000 de euro, fiind influenţat de nivelul de dresaj.“
 
Suntem şi noi curioşi când va fi cumpărat, în cele din urmă, înlocuitorul lui Pei-Pei.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost acestea disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună, anunţul de atribuire, raportul procedurii şi procesul-verbal de deschidere a ofertelor.

Citeşte şi
EUROINS România va achita Delfinariului din Constanţa o despăgubire de 120.000 de euro
Ni-Ni şi Chen-Chen vor avea un mascul. Directorul Adrian Bîlbă ne spune când şi de unde va fi achiziţionat

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii