O altă firmă abonată la bani publici - Expertissa Constanţa SRL Două miliarde ca să asigure servicii de publicitate (documente)
O altă firmă abonată la bani publici - Expertissa Constanţa SRL: Două miliarde ca să asigure servicii de
06 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
7119
Marime text
O serie de controale venite la Consiliul Judeţean Constanţa de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au fost de ajuns pentru a deschide Cutia Pandorei. După ce DNA a decis cercetarea administratorului firmei Mara Construct SRL, Constantin Dima, în dosarul proiectului privind reabilitarea Cetăţii Capidava, o nouă sesizare venită de la ANAP, de această dată, vine să zdruncine universul achiziţiilor publice la Consiliul Judeţean Constanţa.
Potrivit vicepreşedintelui CJ Cristinel Dragomir, după dosarul Capidava, în colimator a fost luată şi lucrarea de reabilitare a Monumentului triumfal de la Adamclisi. „ANAP a făcut sesizare către DNA după ce a verificat toate licitaţiile pe fonduri europene. A fost tematică la nivel naţional, nu au venit doar la judeţul Constanţa, a fost tematică pe tot ce înseamnă proiecte finalizate pe POR“, a explicat Cristinel Dragomir, la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean.
După ce în ediţiile anterioare am relatat, pe larg, detalii necunoscute din etapa achiziţiilor publice făcute în cazul proiectului reabilitării Cetăţii Capidava, continuăm seria materialelor dedicate transparenţei în achiziţiile publice. În ediţia de astăzi, vă prezentăm procesul-verbal şi raportul procedurii întocmite în anul 2011 cu ocazia atribuirii contractului de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de publicitate şi informare“ pentru proiectul „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani“, cofinanţat din Fonduri Structurale, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului“, Domeniul Major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea-monitorizarea infrastructurilor conexe“.
Procesul-verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat la 28 martie 2011. Comisia de evaluare a fost formată din Daniela Dumitrescu - preşedinte, consilier la Serviciul Achiziţii, Elena Vornicu - şef al Serviciului Implementare Proiecte Naţionale, din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte, Raluca Frigioi, inspector la DGAPJ - membri.
Procedura a fost atribuită în urma unei cereri de oferte. Un singur ofertant a fost interesat de acest obiectiv: SC Expertissa Constanţa SRL, care s-a prezentat la licitaţie cu un preţ de 199.400 de lei, adică 48.592,66 de euro fără TVA. Oferta avansată de Expertissa Constanţa SRL avea o valabilitate de 90 de zile, firma fiind reprezentată la şedinţa de deschidere a ofertelor prin împuternicita Daniela Drăgoi. Banii pentru acest obiectiv au provenit de la bugetul local.
Potrivit raportului procedurii, încheiat în urmă cu aproximativ cinci ani, la data de 18 aprilie 2011, în urma criteriului de atribuire „preţul cel mai scăzut“, oferta depusă de Expertissa Constanţa SRL a fost declarată câştigătoare.
În cadrul proiectului, societatea trebuia să realizeze 5.000 de broşuri şi 5.000 de CD-uri, să organizeze conferinţe de presă şi să pună la dispoziţie servicii de catering, apă, cafea, răcoritoare şi produse de patiserie pentru minimum 50 de persoane. O parte din acest contract a fost subcontractată de către Expertissa Constanţa SRL către SC Azur Professional Consult SRL.
Despre SC Expertissa Constanţa SRL şi contractele câştigate cu statul în ultimii ani
Potrivit celor mai recente date de la Registrul Comerţului, Expertissa Constanţa SRL a fost înfiinţată în luna martie a anului 1999 şi, în prezent, are sediul în centrul Constanţei, pe strada Ştefan cel Mare. Administratorul firmei este Ionel Doncilă Pop, iar societatea are ca obiect de activitate „repararea maşinilor“. Unicul asociat al firmei este societatea SC Expertissa HQ SRL, cu sediul în Bucureşti. Din structura acţionariatului Expertissa HQ SRL fac parte persoanele fizice Ion Colţan, fratele fostului consilier de la cabinetul lui Nicuşor Constantinescu, Niculae Colţan, şi Mihail Alexandru Marica. Expertissa HQ SRL are ca domeniu de activitate „comerţul cu calculatoarele“.Din Expertissa Constanta SRL a făcut parte şi fostul consilier local Daniel Georgescu, un apropiat al lui Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu. Acesta a făcut parte din Expertissa din 2009 şi până în 2012, adică se afla în componenţa acţionariatului la momentul în care societatea a câştigat contractul menţionat mai sus.
Tot în anul 2011, Expertissa Constanţa a mai obţinut alte două contracte pentru publicitate şi informare în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană. Pentru unul dintre acestea, „Reabilitare, modernizare şi dotare la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Terchighiol - corpul C, în vederea înfiinţării unui centru de îngrijire şi asistenţă Techirghiol – România“, Expertissa Constanţa SRL s-a „bucurat“ de 18.894,64 de lei fără TVA. Pentru cel de-a doilea contract, care a presupus servicii de publicitate şi informare privind reabilitarea corpului A din acelaşi centru, firma a primit 19.500 de lei fără TVA.
În 2013, Expertissa Constanţa SRL a câştigat şi contractul pentru serviciile de publicitate şi informare pentru proiectul restaurării Cetăţii Capidava, în valoare de 331.600 de lei. E drept, societatea Expertissa Constanţa SRL a câştigat contractul alături de firma Soti Cable Neptun SRL.
Doi ani mai târziu, în luna noiembrie a anului 2015, Expertissa Constanta SRL îşi mai adjudeca un contract de la CJC, privind dotările aferente proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, în valoare de 178.715 lei.
De-a lungul timpului, Expertissa Constanţa SRL a mai obţinut de la CJC şi contractul privind furnizarea în leasing de echipamente IT pentru şcolile din judeţul Constanţa, în valoare de 2.763.898 de euro fără TVA.
Conglomeratul firmelor Azur. Denumiri şi interese similare
SC Azur Professional Consult SRL, firma subcontractoare din contractul câştigat de Expertissa Constanţa SRL privind asigurarea serviciilor de publicitate şi informare pentru proiectul „Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani“ de la CJC în anul 2011, este mai puţin cunoscută în spaţiul public constănţean. Azur Professional Consult SRL are sediul social în Bucureşti, pe strada Gemeni, sectorul 1. Firma a fost înfiinţată în anul 2007 şi se ocupă de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“.Din structura acţionariatului Azur Professional Consult SRL fac parte Ion Daniela Marin, născută în anul 1966, în capitală, cu o cotă de participare de 5%, şi firma SC Azur Bussiness Consult SRL, societate din acţionariatul căreia face parte şi cea mai sus menţionată. Această firmă a fost înfiinţată în anul 2005, are sediul în Bucureşti şi o cotă de participare de 95% în Azur Professional Consult SRL. Administratorul Azur Professional Consult SRL este Radu Mircea Jeleboglu, născut în anul 1962, în Bucureşti. Ion Daniela Marin mai deţine calitatea de acţionar şi în societăţile Aqua Fish Technology SRL, Azur Business Consult SRL şi Azur Proffesional Services SRL.
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza procesul-verbal şi raportul procedurii aferente contractului la care facem referire, precum şi declaraţiile de avere şi de interese ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii