Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:08 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei runde de negocieri… degeaba! „Preţul cel mai scăzut“ al unei licitaţii s-a dovedit a fi… mai mare cu aproape 10%! (documente)

ro

15 Aug, 2015 00:00 2706 Marime text
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) atribuia, în noiembrie 2012, prin licitaţie deschisă, contractul privind „Asigurarea bunurilor proprietate publică şi privată din cadrul CN APM SA Constanţa“. Este vorba despre servicii de asigurare legală şi de asigurare împotriva tuturor riscurilor, servicii de asigurare de daune sau pierderi şi de servicii de asigurare de răspundere civilă.

Procedura de atribuire a acestui contract a fost făcută prin negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare. A fost numită o comisie de evaluare, compusă din: Alexandru George Iorov - preşedinte cu drept de vot, Iulia Udrişte, Mihaela Staetu, Mariana Chirea, Nicolae Bădăluţă, Luminiţa Boja şi Liliana Duca - membri.

Această comisie s-a întrunit pe 20 noiembrie 2012, la sediul CN APMC, Incinta Port, Gara Maritimă, pentru evaluarea ofertei finale depuse de societatea Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, în runda a treia a procedurii de negociere din 19 noiembrie 2012. Procedura de achiziţie publică s-a organizat în conformitate cu prevederile legale, s-a studiat oferta preliminară a Societăţii Asigurarea Românească - Asirom VIG SA, s-a consemnat lista documentelor depuse de operatorul economic şi s-a dat citire datelor principale ale ofertei finale depuse.
 
Preţul final al ofertantului a fost de 244.558,69 de euro fără TVA. Perioada de valabilitate a ofertei a fost de 90 de zile, iar durata contractului de achiziţie publică a fost de 12 luni. Membrii comisiei au constatat că preţul oferit de Asigurarea Românească - Asirom VIG SA este cu aproape 10% mai mare decât valoarea estimată prevăzută în anunţul/invitaţia de participare, iar încheierea contractului la preţul respectiv ar conduce la eludarea aplicării acelor prevederi ale ordonanţei de urgenţă care instituie obligaţii ale autorităţii contractante în raport cu anumite praguri valorice. Faţă de această situaţie, comisia a apreciat că se impune întocmirea unei note prin care să se propună conducerii autorităţii contractante disponibilizarea fondurilor necesare, în măsura în care sunt identificate surse de finanţare.
 
De-a lungul procedurilor, s-au solicitat clarificări privind documentaţia descriptivă, iar răspunsurile au fost publicate pe SEAP într-un document ataşat anunţului de participare. Contestaţii nu au existat. Reprezentantul împuternicit al candidatului nu a participat la şedinţa de deschidere a documentelor de calificare. S-au analizat şi evaluat din nou documentele, s-au întocmit procese-verbale, după care comisia a solicitat clarificări operatorului economic SC Asigurare - Reasigurare Asirom VIG SA. Mai exact, i s-a cerut să confirme valabilitatea, la data depunerii documentelor de calificare, a convenţiilor de colaborare încheiate cu societăţile economice Cardinal Motors, Auto Group, Utilnavorep, Automobile Bavaria, Delta Internaţional şi să precizeze mărcile de autovehicule pentru fiecare convenţie de colaborare depusă. După ce a primit răspunsurile, comisia a constatat că precizările trimise de operator sunt concludente şi, ca atare, i-a admis oferta.
 
La solicitarea comisiei de evaluare cu privire la îmbunătăţirea propunerii financiare preliminare, Asigurarea Românească - Asirom VIG SA a depus o altă propunere financiară. Între trei runde de negocieri şi tratative şi de o parte şi de alta, oferta finală a fost de 244.558,69 de euro, echivalentul a 1.090.609,47 de lei. Comisia a verificat propunerea financiară finală din punct de vedere al încadrării sumei ofertate, în valoare estimată de 225.000 de euro, şi a constatat că valoarea ofertei finale, de 244.558,69 de euro, depăşeşte, cu 8,693% valoarea estimată de 225.000 de euro.
Comisia a propus conducerii CN APMC disponibilizarea fondurilor necesare pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică.

Se spune că acel criteriu de atribuire - „preţul cel mai scăzut“ - s-ar fi aplicat ofertei admisibile depuse de Asigurarea Românească - Asirom VIG SA.

Ce spune Registrul Comerţului despre Asirom

Potrivit datelor disponibile pe 2 iulie 2015 la Registrul Comerţului, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA a fost înfiinţată la data de 10 decembrie 1992. Acţionari persoane juridice în firmă sunt Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe, cu sediul social în Austria, şi LPV Hloding GMBH, cu sediul, de asemenea, în Austria. În societate există, totodată, asociaţi listă - acţionari persoane fizice şi juridice.
 

Aşa cum reiese din fişa fiscală disponibilă la Registrul Comerţului, persoane împuternicite în firmă sunt: Marius Călin Dragoş - membru în directorat, Iuliu Liviu Rebreanu - împuternicit sucursală, director, Alexandrina Harabagiu - împuternicit sucursală, director, Ion Nicolae Icu - împuternicit sucursală, director, Ioan Bonea - împuternicit sucursală, director, Iliuţă Nicolae - membru în consiliul de supraveghere, Daniela Meghea - vicepreşedinte al directoratului, Neluţă Istrate - împuternicit sucursală, director, Dan Mihail Barbu - împuternicit sucursală, director, Alexandru Negrea - împuternicit sucursală, director, Roland Goldsteiner, cetăţean austriac - membru în consiliul de supraveghere, Viorica Trif - împuternicit sucursală, director, Nicu Tatu - împuternicit sucursală, director, Voichiţa Marieta Coos - împuternicit sucursală, director, Radu Ion Budae - împuternicit sucursală, Zenica Onufri - împuternicit sucursală, Gheorghe Costea - împuternicit sucursală, director, Daniel Niţă Ţurluianu - împuternicit sucursală, director, Florica Gh. Calugărici - împuternicit sucursală, Cornel Adrian Aftodie - împuternicit sucursală, director, Maria Costeanu - împuternicit sucursală, Sramko Ivan - membru în consiliul de supraveghere, Christian Brandstetter, cetăţean austriac - director, Hans-Peter Hagen, cetăţean austriac - membru în consiliul de supraveghere, Adamovic Branislav, cetăţean slovac - membru în directorat şi membru în consiliul de administraţie, Eva Albert-Toth - împuternicit sucursală, director, Ileana Clara Pătrulescu - împuternicit sucursală, director, Eugen Harş - împuternicit sucursală, director, Juraj Lelkes, cetăţean slovac - membru în consiliul de supraveghere şi Bolebiewski Marek Piotr, cetăţean polonez - membru în directorat. Firma se ocupă cu „activităţi de asigurări, exceptând asigurările de viaţă“.
 
Potrivit vrajitorul.eu, în 2013, societatea a înregistrat o cifră de afaceri… zero, având, în aceeaşi perioadă, un număr mediu de salariaţi de 1.052. Tot în 2013, profitul net al firmei a fost zero.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost acestea disponibile pe site-ul CN APMC, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună. Tot în secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza anunţul de atribuire, raportul procedurii şi procesul-verbal de negociere aferente contractului la care facem referire.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii