Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 pasi pentru un consum redus de carburant

ro

13 Aug, 2011 02:19 2200 Marime text

107689_articol.jpgPretul in crestere la carburant ne poate face sa ne gandim bine cati km vom parcurge in vacanta si sa ne spunem ca nu ne-am ales bine masina, ca trebuia sa alegem o motorizare mai economica, insa putem consuma mai putin carburant datorita stilului de condus.

1. Accelerati treptat pana la viteza pe care o doriti, 50-60 km/h, dupa care puteti rula si cu treapta a 5-a, atat timp cat mergeti constant si nu accelerati.

2. De fiecare data cand faceti o depasire, sau vreti sa prindeti semaforul verde, schimbati intr-o treapta inferioara si accelerati, apoi reveniti la treapta a 5-a.

3. Daca trebuie sa urcam o panta, putem mari viteza cu cel putin 10 km/h in linie dreapta pentru a o pierde mai tarziu din inertie si a nu mai accelera in sarcina, cand consumul creste de 3 ori.

4. Nu folositi sistemul cruise control, acesta va accelera inutil pentru a pastra mereu aceeasi viteza. Este comod, dar nu econom.

5. Intuiti de la distanta traficul, daca va apropiati de un semafor rosu, nu mai accelerati.

6. Nu scoateti masina din viteza daca in fata aveti un semafor rosu, va consuma la fel de mult ca atunci cand stati pe loc cu motorul pornit, este recomandat sa schimbati in trepte inferioare pe masura ce incetiniti (asa fac toate transmisiile automate). Singurul moment in care o masina are un consum de 0 litri la 100 km cu motorul pornit este cand luam piciorul de pe acceleratie si incetinim intr-o treapta de viteza.

7. Majoritatea autoturismelor fabricate dupa anul 2010 au langa ceasurile de bord, sageata care ne ajuta sa conducem economic (shift up/down), adica la viteza constanta sa rulam subturat. Din ce in ce mai multe masini ne indruma sa mergem cu treapta a 5-a la 60km/h (la 1.200-1.500 de ture).

8. Daca ne cumparam o masina si nu stim ce sa alegem, ar fi bine ca in primul rand sa tinem cont de modelul care are sistemul ce opreste motorul cand stationam la semafor sau in trafic (Start/Stop). Aceste modele au o reducere semnificativa de carburant si emisii de CO2.

9. Carburantul conteaza, este bine sa alimentam mereu din acelasi loc, iar daca atunci cand stam pe loc simtim vibratii/ un mers discontinuu (schimbatorul de viteze tremura), inseamna ca am bagat un carburant nepotrivit pentru masina noastra si ar trebui sa incercam o alta benzinarie. Calitatea carburantului se reflecta in consum.

10. La stationarea peste un minut se recomanda sa oprim motorul, sau macar sa inchidem principalii consumatori, faza scurta, sistemul audio si climatizarea, care impreuna pot creste consumul cu 50%.

Sursa: Wall-street.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii