Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primă record în Programul “Rabla” 5.400 euro pentru automobilele electrice

ro

06 Apr, 2011 19:39 1839 Marime text
nissan-leaf2.jpgGuvernul ia în calcul acordarea unei prime de casare specială pentru românii care vor să îşi cumpere maşini cu motoare electrice. Discount-ul pentru achiziţia unui automobil încarcat la priza ar putea ajunge la 22.800 lei. Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Padurilor, a declarat, miercuri, că facilităţile vor fi oferite prin Programul Rabla, în limita a 6 tichete de 3800 lei fiecare.
Un calcul simplu arată că, la 3.800 lei, valoarea discountului suportat de Guvern va fi de 22.800 lei, echivalentul a 5.428 de euro.

"Am propus să introducem în Programul Rabla, înca din acest an, o facilitate, în cazul în care cineva participă la Programul Rabla şi predă o maşina, să primească un numar de pană la şase tichete valorice (a câte 3.800 lei fiecare voucher) pentru fiecare autoturism vechi predat spre casare, daca va cumpara maşini electrice", a declarat ministrul Borbely. Laszlo Borbely a precizat că pentru început, de această facilitate ar urma să beneficieze instituţiile publice, ulterior şi persoanele fizice.
Ministrul Mediului a mai spus că pentru maşinile hibrid se vor acorda mai puţine vouchere, făra insă a prezenta detalii.
"Este o diferenţă între preţul unui autovehicul normal, deci nu electric, şi cel electric de circa 5.000 euro, fiind mai scump cel electric. Potrivit calculelor făcute, această facilitate trebuie să acopere diferenţa de preţ", a mai spus ministrul.
Ordonanţa de Urgenţă se află la Ministerul Justiţiei şi ar putea fi aprobată în două saptamani.

Probleme de infrastructură

Totuşi, autorităţile recunosc că pentru a stimula vânzările de maşini electrice, trebuie construită o infrastructură adecvată.
"Trebuie să ai o infrastructură, trebuie să ai locuri să incarci bateriile şi e vorba, am înţeles, de o capacitate de 160 km ca să circuli cu asemenea maşini", a spus Laszlo Borbely. "Dar, conform analizei făcute de colegii de la Dacia, mai mult de 70-80% din maşini nu circula mai mult de 150 km pe zi. Deci într-o zi poate circula cu bateria o data încărcată. Pentru 100 de km, ar însemna un consum de 18KW, adica sub doi euro", a adăugat ministrul.

O soluţie ar putea fi realizarea unor staţii de închiriere a bateriilor, având în vedere că una nouă costă 7-8.000 euro.
"Aceste baterii se incarcă precum un acumulator, timp de opt ore. Şi atunci trebuie să existe borne unde să le pui la încărcat timp de opt ore. Sunt şi unele încarcatoare rapide care încarca în 30 de minute, dar mai scumpe. Va trebui să discutăm foarte urgent şi cu acele companii, Enel, Electrica, sa vedem cum pot fi parteneri în a facilita acest proiect", a precizat Borbely.

Potrivit ministrului Mediului, investiţia într-o maşină electrică poate fi recuperată, parţial, în cinci ani, în condiţiile în care costurile curentului sunt mai mici decat ale carburanţilor.

Sursa: dailybusiness.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii