2-3 bănci ameninţă că se retrag din România dacă OUG 50 se aplică la creditele în derulare
2-3 bănci ameninţă că se retrag din România dacă OUG 50 se aplică la creditele în derularePropunerea PDL de restrângere a prevederilor OUG 50 la creditele noi e neconstituţională şi presiunea pe legislativ vine din partea băncilor, care ar fi ameninţat cu retragerea din România, spune avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă în instanţă câteva mii de clienţi nemulţumiţi ai băncilor.
Acordul cu FMI nu are nimic de-a face cu amendamentul deputatului PDL Adrian Niţu care vrea să scoată din OUG 50 contractele în derulare şi să-i aducă pe datornicii de acum la situaţia anterioară lunii iunie, spune Piperea.
Avocatul spune că a fost “şocat” de amendamentul adus de PDL, mai ales că până acum semnalele din Comisia de buget-finanţe nu prevesteau ajustarea legii în favoarea băncilor, şi că nu crede în ipoteza că Fondul Monetar Internaţional a impus această măsură.
Acesta a făcut trimitere la delcaraţiile colegului de breaslă şi senatorului PDL Iulian Urban, care într-o postare pe blogul său îl acuză pe Niţu că face jocurile băncilor în interes personal.
Mai există şi ipoteza unui şantaj al 2-3 bănci mari, care au anunţat că se retrag din România dacă nu sunt scoase din Ordonanţă creditele în desfăşurare.
“Credem că băncile mari au facut presiuni către deputaţi spunând că se retrag din România dacă aprobă Ordonanţa în această formă. Nu are nicio legatura cu acordul cu FMI (...) Au venit 2-3 bănci mari şi au spus: nu aplicaţi OUG 50 la creditele în derulare şi nu ne retragem”, spune acesta.Recent, presa austriacă scria despre posibilitatea ca Volksbank să iasă de pe pieţele din regiune, concentrându-se pe operaţiunile din Austria.
Piperea a mai avertizat şi că dacă legea va fi aprobată în forma indezirabilă propusă de reprezentantul PDL, va fi atacată la Curtea Constituţională. Asta pentru că legea în formula modificată de amendamentul PDL ar fi discriminatorie şi ar leza drepturile cetăţenilor.Acesta face trimitere la câteva articole din Constituţie referitoare la egalitatea de şanse şi nediscriminarea cetăţenilor, precum şi la unele referitoare la implementarea legislaţiei europene în cea românească: art. 1 (alin 3 si 5), art. 4 (alin 2), art. 11 (alin 1 si 2), art. 15 (alin 1 si 2), art. 16 (alin. 1), art. 44 (alin 1 si 2), art. 53 (alin 1 si 2), art. 115 (alin 7 si 8) si art. 148 (alin 2 si 4).
De asemenea, Piperea spune că sunt încălcate şi două principii de drept comunitar - cel al securităţii juridice şi cel al încrederii legitime -, precum şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în cazul art. 7 (principiul legalităţii), al art. 14 coroborat cu Protocolul 12 (interzicerea discriminării de orice fel) şi al art. 1 din Protocolul 1 privind respectarea dreptului la proprietate. În cazul în care acest amendament va fi aprobat, atunci contractele încheiate vor rămâne fără suport juridic, pentru că legea actuală abrogă şi înlocuieşte legile anterioare, singura suport de reglementare fiind dreptul civil.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp