Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BCR scumpeşte cu un punct creditele de consum în lei după ce a avut cerere peste aşteptări

ro

19 May, 2011 04:11 1890 Marime text

BCR, cea mai mare bancă locală după active, surprinde piaţa cu o majorare neaşteptată a dobânzii la creditele de consum în lei, cu un punct procentual, la 14,5% pe an, semnalând astfel un punct de cotitură după o perioadă în care promoţiile duseseră în jos costurile finanţărilor.

Motivul corecţiei? Cererea a depăşit aşteptările la acest nivel de preţ. "A fost o campanie cu costuri promoţionale, iar în acest moment am adaptat princing-ul (nivelul dobânzilor - n. red.), pentru că cererea a depăşit aşteptările. Dar nu ne-am întors la preţurile de dinainte de campanie", au comentat ieri reprezentanţii BCR. Deşi majoritatea băncilor mari au presat cu campanii promoţionale în prima parte a anului, efortul nu s-a văzut şi în statisticile generale. BNR a consemnat în continuare scăderi ale soldului creditului de consum de la lună la lună, inclusiv în martie. Aceasta înseamnă că vânzările de împrumuturi noi încă nu ajung să egaleze sumele rambursate de clienţi.

Practic, BCR a prelungit campania la creditele de consum în lei până pe 16 iunie, însă dobânda fixă este acum de 14,5% pe an, faţă de 13,5% pe an cât a fost la promoţia precedentă, derulată de la 1 aprilie până la 14 mai. În ianuarie, nivelul dobânzii era de 15,5% pe an.

Astfel, rata lunară la un credit de 20.000 de lei rambursabil în 10 ani urcă de la 305 lei la 317 lei, potrivit unui exemplu de calcul furnizat de bancă.

Clienţii care au istoric de colaborare cu banca (îşi încasează salariul prin cont curent la BCR şi au un comportament bun la plata obligaţiilor) primesc dobânzi preferenţiale, cu un punct procentual mai mici.

BCR a urcat şi marja aplicată peste indicatorul Robor la creditele în lei cu dobândă variabilă, tot cu un punct. Astfel, marja este acum de 8,25 puncte şi se aplică la indicatorul Robor la şase luni, rezultând astfel o dobândă de 14,79% pe an. La fel ca în cazul alternativei cu dobândă fixă, clienţii cu istoric bun au costuri mai mici cu un punct .

Decizia BCR a venit chiar în contextul în care pe piaţa monetară dobânzile au fost stabile. Indicatorul Robor la trei luni se află acum la 5,5% pe an, uşor mai jos faţă de nivelurile din martie şi aprilie.

Sursa: ZF.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii