BNR spune că sistemul bancar poate continua activitatea de creditare
BNR spune că sistemul bancar poate continua activitatea de creditareSistemul bancar românesc este solid, este bine capitalizat şi poate continua activitatea de creditare a economiei reale în mod eficient, însă, în condiţiile actuale, este necesar ca băncile să stimuleze puternic economisirea, asigurându-şi în mod dinamic resursele necesare creditării, a afirmat, miercuri seară, la o întâlnire cu oamenii de afaceri italieni, prim- viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
El a arătat că, în ceea ce priveşte perspectivele creditului, acesta va încetini probabil în jur de 15 - 20 la sută, după evaluările Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care ritmul de creştere anuală a creditului neguvernamental ajunsese, la ultima statistică a BNR, la 40 la sută, de la un nivel de 50 - 60 la sută în termeni reali.
Oficialul BNR a explicat oamenilor de afaceri italieni că, prin măsuri prudenţiale, BNR a acţionat constant pentru temperarea vitezei de creştere a creditului „la niveluri consistente cu cele care asigurau atingerea ţintei de inflaţie programată împreună cu Guvernul".
„Pe fondul reducerii volumului şi al scumpirii resurselor financiare, precum şi al unor măsuri prudenţiale promovate de BNR în august şi aplicate din octombrie, întrevedem că ritmul de creştere a creditelor în perioada următoare va încetini în jur de 15 - 20 la sută faţă de ritmuri anuale de 60 - 65 la sută, sau în jur de 40 la sută în septembrie", a subliniat Georgescu.
El a precizat că acest fenomen este şi efectul faptului că Banca Centrală a acţionat „în mod oportun" prin creşteri succesive ale ratei de dobândă a politicii monetare.
„În şapte paşi, rata dobânzii a ajuns la nivelul actual de 10,25. Aceste etape au început din noiembrie 2007, pentru că din august-septembrie anul trecut s-au resimţit presiuni inflaţioniste care, în final, au subminat atingerea ţintei de inflaţie", a spus reprezentantul Băncii Centrale.
Unimpresa România, Uniunea Întreprinderilor Italiene din România, a organizat, miercuri seară, o întâlnire între comunitatea de afaceri italiană din România şi reprezentanţi ai BNR. La întâlnire a participat şi Giovanni Ravasio, reprezentant al preşedintelui Comisiei Europene în România.
„Această întâlnire este văzută într-un mod aparte de întreprinzătorii italieni - titulari ai unor societăţi din România, care, alături de alţi colegi români, simt nevoia de a afla evoluţia politicii monetare pe care Banca Naţională intenţionează sa o adopte în lunile următoare, ţinând cont şi de contextul internaţional delicat şi de criza financiară internaţională", se precizează într-un comunicat al Unimpresa.
În timpul dezbaterii au fost prezentate punctele de vedere ale întreprinderilor, ale sistemului bancar şi ale organismelor europene, prin intervenţia lui Giovanni Ravasio, urmate de replica prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care a prezentat o interpretare a evoluţiei celor mai importanţi indicatori macroeconomici (PIB, inflaţie, rata de schimb) din economia românească.
Constituită în iulie 2003, Unimpresa România a devenit „Patronat" recunoscut de către Guvernul român încă din octombrie 2004. Unimpresa se inspiră din sistemul patronal italian, în care se regăseşte, reprezentând Confindustria, Confagricultura şi Confesercenti în România. În prezent, Unimpresa are aproape 700 de asociaţi, care oferă peste 130.000 de locuri de muncă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp