Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat castiga cei cu credite in euro de pe urma cursului

ro

24 Mar, 2011 00:00 2092 Marime text

banci1.jpgRomanii platesc lunar rate de 233 de milioane de euro la creditele in valuta, care la cursul actual de 4,14 lei/euro inseamna cu 33 de milioane de lei (8 mil. euro) mai putin decat in decembrie, cand cursul era 4,28 lei/euro.

Aprecierea leului fata de euro cu peste 3% de la inceputul anului, pana la un curs de 4,14 lei/euro, indusa de Banca Nationala condusa de guvernatorul Mugur Isarescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le da o gura de oxigen si celor care au de platit rate la credite in valuta, efortul total fiind acum mai mic cu circa opt milioane de euro intr-o singura luna, potrivit calculelor ZF.

"In total clientii persoane fizice au in derulare 7,5 milioane de credite, din care 933.000 sunt in valuta", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. In general, alternativa creditelor in valuta a fost preferata pentru accesarea de credite de mare valoare, pentru investitii imo-biliare, astfel ca si rata lunara este importanta. Luand in considerare ca rata lunara la un credit de 40.000 de euro (valoarea medie a creditelor ipotecare vandute in programul "Prima casa") este de circa 250 de euro, reiese ca pentru cele aproape un milion de credite in valuta aflate in derulare romanii platesc circa 233 mil. euro lunar. In decembrie, aceasta ar fi insemnat un efort in lei peste 997 mil. lei. La cursul actual, suma echivalenta este de numai 964 mil. lei, adica mai putin cu 33 mil. lei (aproape 8 mil. euro). Acestia sunt bani care raman in plus pentru celelalte cheltuieli curente, o veste buna si pentru comercianti.

Dincolo de castigul celor care s-au imprumutat in valuta, analistii considera ca pariul BNR de a tempera inflatia prin curs are sanse sa functioneze, dar acum totul depinde de cat de repede se vor replia comerciantii cu preturile. Impactul scaderii cursului se vede aproape instantaneu la bunurile si serviciile ale caror preturi sunt exprimate in euro - la telefonie, dar si la auto. "Conform estimarilor noastre, o apreciere a leului cu 10% la inceput de an ar determina scaderea inflatiei la final de an cu 1-1,5 puncte procentuale, exceptand impactul direct care se manifesta in cazul produselor ale caror preturi sunt exprimate in euro. Mare parte a efectului indirect al aprecierii leului fata de euro se manifesta foarte rapid asupra preturilor de consum, intre doua si patru luni", estimeaza Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Adaugand si efectul direct asupra pre-turilor exprimate in euro, impactul asupra inflatiei anuale ar putea ajunge la 2 puncte procentuale. citeste mai mult: zf.ro

Sursa: Banknews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii