Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se ascunde in spatele dobanzilor mari de la depozite?

ro

09 Nov, 2010 11:55 1811 Marime text

Guvernatorul BNR a declarat ca dobanzile de la depozitele in valuta sunt excesiv de mari comparativ cu nivelurile de pe pietele externe, noteaza conso.ro . In opinia sa, situatia este permisa de faptul ca multe persoane au acceptat sa se imprumute la costuri ridicate.
"Sunt banci care ofera 4-5% la euro. Cred ca sunt extrem de generosi. Am intrebat frecvent actionarii lor de unde cred ei ca bancile vor scoate dobanzi suficient de inalte pentru a acoperi dobanzile platite la depozite, care nu sunt deloc in concordanta cu ceea ce e pe plan international", a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
De exemplu, in cazul unui depozit de 1.000 euro pe 3 luni, rata dobanzii ajunge la 4,25% la Bank of Cyprus si la 4% la Carpatica si Millennium Bank, conform tabelelor comparative cu depozite, oferite de Conso.ro.
In cazul unui depozit de 1.000 dolari pe 3 luni, cele mai mari dobanzi sunt oferite de Alpha Bank (3,25%), Bank of Cyprus (3,15%) si Carpatica (3%).
In zona euro, rata medie a dobanzii la depozite este de 2,25%, conform Bancii Centrale Europene, iar in Statele Unite, depozitele bancare in dolari sunt remunerate, de regula, la o rata a dobanzii care abia depaseste 1%. Guvernatorul considera ca bancile autohtone inca isi permit sa rasplateasca atat de bine deponentii, deoarece persoanele care s-au imprumutat au acceptat dobanzi ridicate la imprumuturi. In plus, aceste dobanzi mari la depozite sunt posibile si pentru ca o parte importanta din costul creditului este ascunsa in comisioane.

CDS - un indicator nerelevant pentru costul creditului

Isarescu apreciaza ca bancile pot scadea dobanzile la depozite cu 1-2 puncte procentuale si sa nu isi mai permita aceste excese. "S-ar putea sa sufere de miopie bancherii comerciali", a punctat seful BNR.
Practicarea unor dobanzi mai reduse la depozite ar permite, totodata, bancilor sa acorde credite la costuri mai mici.
Alaturi de dobanzile platite la atragerea de depozite, un alt motiv invocat de bancheri pentru a justifica imprumuturile scumpe este faptul ca obligatiunile emise de statul roman sunt cotate la un CDS (instrument care masoara riscul de neplata) de aproape 4%, valoare care stabileste costul minim de la care orice banca se poate imprumuta din exterior.
Isarescu a criticat acest argument, afirmand ca bancile nu se imprumuta de pe pietele externe la costul de CDS. El le recomanda bancherilor sa nu isi faca iluzii ca in perioada urmatoare se pot astepta la o crestere prea mare a creditarii, asa cum a fost intre 2006-2008.

Sursa: Business.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii