Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE solicita autoritatilor romane clarificari privind Ordonanta 50

ro

06 Oct, 2010 03:55 1390 Marime text

Comisia Europeana a transmis o solicitare autoritatilor romane prin care cere clarificari cu privire la modalitatea de transpunere in dreptul intern a Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit unei confirmari transmise redactiei HotNews.ro de Departamentul pentru Afaceri Europene. Directiva 2008/48/CE a fost transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta de Urgenta 50/2010.

"Potrivit procedurii utilizate in aceste situatii, institutia nationala competenta in materie redacteaza proiectul de raspuns, care este apoi transmis si institutiei noastre spre analiza, anterior inaintarii catre Comisia Europeana", mai arata Departamentul pentru Afaceri Europene.

Reprezentantii bancilor comerciale aratau in luna august ca ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 se va aplica si contractelor de credite in derulare. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor au declarat insa ca nu au cunostinta de solicitarea CE.

Informatia a fost publicata initial de Mediafax, care scrie ca solicitarea Comisiei Europene a fost transmisa autoritatilor romane saptamana trecuta. Totodata, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a confirmat ca a inceput un dialog intre Comisia Europeana si autoritatile romane referitor la prevederile OUG 50.

Surse guvernamentale citate de Mediafax arata ca demersul CE este premergator unei eventuale proceduri de infringement.

OUG 50/2010 a intrat in vigoare in data de 21 iunie 2010, iar bancile au avut la dispozitie 90 de zile pentru actualizarea contractelor. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit nou incheiate de banci cat si celor aflate in derulare.

Printre cele mai importante prevederi ale acestei ordonante se numara eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa si limitarea numarului de comisioane la patru.

Actul normativ a nemultumit insa comunitatea bancara, care sustine ca in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii Libor/Euribor fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, pierderile din sistem vor ajunge pana la 900 milioane de euro.



Totodata, mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci s-au organizat pe Internet si ameninta ca vor ataca institutiile bancare in instanta in cadrul unor asa-numite procese colective. Ei sunt ingrijorati in special de modul in care bancile vor sa modifice contractele de credit prin niste acte aditionale, astfel incat acestea sa corespunda cu Ordonanta de Urgenta. Clientii spun ca modificarile nu elimina de fapt comisioanele considerate ilegale de ordonata, precum comisionul de risc.

Sursa: Economie.Hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii