Convinşi de creşterea vânzărilor, bancherii prelungesc promoţiile la credite peste vară
Convinşi de creşterea vânzărilor, bancherii prelungesc promoţiile la credite peste varăBCR, BRD şi CEC Bank au anunţat în ultima săptămână că îşi prelungesc campaniile de refinanţare şi în luna iulie, perioadă în care au eliminat o parte din comisioane, motivând decizia prin faptul că cererile din partea clienţilor au depăşit aşteptările. Austriecii de la Raiffeisen au campanie de refinanţare chiar până la jumătatea lunii august.
"Am decis să prelungim promoţia până la sfârşitul lunii iulie datorită cererii ridicate de credite de refinanţare înregistrată până acum", a declarat Phillippe Lelarge, directorul executiv al departamentului strategie şi marketing din cadrul BRD.
BRD a fost printre ultimii jucători care au lansat un produs specific de refinanţare în această primăvară. Banca vinde credite de consum pentru refinanţare în lei cu dobândă nominală de 7,25% pe an, dar costul efectiv sare de 12% pe an. La creditele imobiliare, dobânda nominală porneşte de la 4,5% şi ajunge la 5,25% pe an în funcţie de avansul plătit de client, fiind formată din Euribor la trei luni plus o marjă fixă de 3-3,75% pe an.
Clienţii buni de la concurenţă au intrat în atenţia bancherilor încă din toamna trecută, competiţia fiind încurajată de punerea în aplicare a Ordonanţei 50 privind creditele de consum prin care a fost eliminat obstacolul reprezentat de comisionul de rambursare anticipată. Competiţia s-a intensificat însă în această primăvară, astfel că dobânzile au scăzut în medie cu două-trei puncte de la începutul anului, iar multe bănci au renunţat şi la comisioanele de analiză sau administrare. Dacă în urmă cu un an abia apăreau primele produse specifice de refinanţare, în prezent jumătate din instituţiile de credit promovează acest tip de împrumut.
"Campania de refinanţare aflată în derulare înregistrează momentan creşteri de peste 50%. Creditele noi versus refinanţări au o pondere aproximativ egală în volumul vânzărilor din ultima perioadă", a precizat Ionuţ Stanimir, şeful departamentului de comunicare externă din BCR. Banca a prelungit campania de refinanţare până la jumătatea lunii viitoare şi vinde credite imobiliare în euro cu dobândă de 6,6% pe an, formată din Euribor la şase luni plus o marjă de 4,9%.
Pentru a-şi revigora activitatea de creditare, bancherii sunt dispuşi să preia mai multe credite ale aceluiaşi debitor şi să le comaseze într-un singur împrumut garantat cu ipotecă, acordat pe o perioadă mai lungă. Creşterea perioadei de rambursare conduce la o scădere a presiunii asupra clientului pe termen scurt, prin micşorarea ratei, dar în final acesta ajunge să plătească o sumă mai mare decât în varianta iniţială.
În general, clienţii care solicită o refinanţare nu apelează la această soluţie pentru că nu-şi mai pot plăti ratele actuale, ci pentru că vor o sumă suplimentară sau încearcă să-şi reducă gradul de îndatorare pentru a lua un credit nou. "Cei mai mulţi clienţi care accesează o refinanţare optează şi pentru suplimentarea creditului. Sumele suplimentare urcă până la o treime din valoarea totală a creditului", a precizat Stanimir.
Şi banca de stat CEC Bank a decis să rămână în lupta refinanţărilor până la sfârşitul lunii iulie, dar marşează pe creditarea în lei. Astfel, banca vinde credite ipotecare în lei cu dobândă fixă de 6,9% în primul an. Din anul al doilea, dobânda devine variabilă, fiind calculată după formula Robor la trei luni plus o marjă de 3 puncte procentuale, ceea ce ar însemna în prezent 8,43% pe an.
Sursa: www.zf.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp