Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creditarea nu poate demara, populatia este prizoniera creditelor pe termen lung, sustine Danila

ro

16 May, 2011 22:45 1158 Marime text

Creditarea nu poate demara pentru ca populatia este "prizoniera" in durate mari de viata ale creditelor, pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al creditului, care ii descalifica pentru noi credite, sustine Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

"Masurile administrative nu sunt de dorit pentru ca au efect temporar, iar modul in care sunt ele depasite reprezinta o modificare nedorita de comportament. Astfel, bancile comerciale au depasit barierele instituite de BNR in special prin cresterea maturitatii creditelor acordate populatiei. Urmarea este ca astazi creditarea nu poate demara pentru ca populatia este "prizoniera" in aceste durate mari de viata ale creditelor, pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al creditului, care ii descalifica pentru noi credite. Pentru moment, bancile comerciale nu pot sa faca decat refinantari ale vechilor credite", a declarat Nicolae Danila cu ocazia unei prezentari sustinute la Universitatea Ovidius din Constanta.

El a precizat ca, in perioada de dinainte de criza financiara, sistemul bancar din Romania s-a bucurat de accesul la surse de finantare abundente si ieftine din afara tarii, datorita politicii economice din marile zone economice, in special SUA si zona euro.

"Desi scaderea ecartului dintre dobanzile active si pasive pentru populatie era un lucru de dorit, el a intervenit pe fondul unei cresteri de resurse financiare ale gospodariilor si ca atare nu a facut decat sa incurajeze si mai mult creditarea. In acest caz, solutia cea mai simpla la indemana decidentilor din Romania era actionarea parghiei fiscale (legata de nivelul veniturilor). Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, iar masurile de politica monetara nu puteau da roade. Masurile neortodoxe (administrative) aplicate de catre BNR nu au avut decat impact temporar, pana cand barierele instituite au putut fi depasite", a explicat Danila.

El a declarat ca trebuie sa se gaseasca solutii echilibrate care sa rezolve cele doua obiective aparent conflictuale si anume intarirea si stabilitatea sistemului financiar cu eliminarea repetarii fenomenelor dinaintea si din timpul crizei, pe de o parte, si obiectivul de crestere economica si crearea de locuri de munca.

"In prezent, conform ultimelor date publicate de BNR, depozitele in lei ale populatiei scad mai lent decat cele ale companiilor, ceea ce arata ca firmele isi sustin activitatea din propriile economii, iar consumul populatiei este finantat prin "canibalizarea" potentialului de investitii viitoare. Evolutia depozitelor in valuta confirma acest comportament, adica firmele isi finanteaza productia din propriile economii, iar populatia isi sacrifica economiile in lei pentru consum, dar le pastreaza/mareste pe cele in valuta", a mai spus Danila.

Sursa: Banknews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii