Creditele in franci elvetieni s-ar putea ieftini
Creditele in franci elvetieni s-ar putea ieftiniDupă cum apreciază Reuters, citat de ghiseulbancar.ro, mişcarea pe care Elveţia a făcut-o în această săptămână, referitoare la deprecierea francului elveţian a creat un moment de linişte pentru est-europeni în contextul crizei economice. Această situaţie ar putea juca un rol pozitiv în stoparea deteriorării şi mai accentuate a situaţiei.
Pentru persoanele care au luat credite în franci, aprecierea
zlotului şi a forintului s-a apreciat la sfârşitul săptămânii trecute cu aproximativ 7% faţă de franc. Mişcarea de creştere a ratelor la dobânzi a oprit deprecieri de 40% şi 35% ale zlotului şi, respectiv, forintului faţă de francul elveţian, din august până în prezent, mişcări ce au majorat costurile împrumuturilor pentru sute de mii de clienţi şi au sporit riscul intrării în incapacitate de plată a creditelor.
Statisticile arată că Polonia are credite în valută, cele mai multe în franci elveţieni, în valoare de 135 miliarde zloţi (38,37 miliarde dolari), ceea ce reprezintă circa 10% din produsul intern brut (PIB), iar în cazul Ungariei, acestea reprezintă 20% din PIB. „Cei care s-au împrumutat în valută se pot bucura, pentru că riscul unor câştiguri susţinute şi semnificative ale francului elveţian în faţa euro a fost îndepărtat, ceea ce este o veste bună", a declarat analistul Zoltan Torok de la subsidiara ungară a Raiffeisen Bank.
În ultimele săptămâni, zlotul, forintul şi leul au recuperat o parte din pierderi, după ce s-au depreciat de la începutul anului, iar coroana cehească s-a apreciat uşor faţă de euro, după un declin de aproape 11%. Observatorii pieţei spun, însă, că motivaţia principală a evoluţiei pieţelor europene emergente este legată de o rectificare a fluxurilor de capital, care au determinat o apreciere record a monedelor anul trecut. „Vedem în continuare francul elveţian ca pe una dintre monedele ce vor avea de câştigat din condiţiile actuale, în timp ce ultimele săptămâni de apreciere a zlotului şi a altor monede din regiune este o corecţie temporară", a spus Mats Olausson, strateg-şef pentru pieţe emergente la banca suedeză SEB.
Ghişeul Bancar
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- lucian56 17 Mar, 2009 19:57 Se tot vorbeste despre scaderea dobinzilor la creditele in franci elvetieni dar cei care au acordat aceste credite nu "misca" nimic. Probabil ca toate modificarile facute in Elvetia au adus cistiguri doar bancilor nu si creditorilor.