Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:05 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum ne-a afectat ratele ascensiunea lui Mr. EURIBOR

ro

06 May, 2011 00:00 1842 Marime text

banci.jpgDeşi nivelul EURIBOR a urcat consistent în ultimele 12 luni, în special de la începutul acestui an, în mod surprinzător, dobânzile la creditele în euro aflate în derulare nu au urmat aceeaşi tendinţă. Dimpotrivă, chiar au coborât uşor.

Din martie 2010, când atingea nivelurile minime istorice, indicatorul de referinţă EURIBOR (la trei şi șase luni) s-a înscris pe o tendinţă ascendentă, astfel că în luna aprilie a ajuns să se situeze cu 0,7 puncte peste nivelurile din urmă cu un an. Ritmul de creştere s-a accentuat la începutul acestui an, pe fondul conturării unei crize alimentare (preţurile cerealelor ajungând aproape maximele istorice din 2008) şi, ulterior, pe fondul turbulenţelor izbucnite în nordul Africii şi Orientul Mijlociu, conflicte care au inflamat cotaţiile petrolului. În tot acest timp, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda-cheie abia în aprilie, cu doar 0,25%, de la minimul istoric de 1%, şi asta pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

Ce s-a întâmplat cu dobânzile la creditele în euro

După cum ştim, de indicatorul EURIBOR sunt legate cele mai multe împrumuturi în euro, excepţie făcând creditele cu dobândă fixă. Potrivit datelor BNR, dobânzile medii la creditele în euro aflate în derulare ajunseseră în februarie cu circa 0,5 puncte mai jos decât în luna similară din 2010. Astfel, dobânzile la creditele populaţiei pentru locuinţe se situau pe medie la 6%, deşi în urmă cu un an erau la 6,5%, iar dobânzile la împrumuturile de consum ajungeau la o medie de 8%, comparativ cu 8,4% - cât erau în februarie 2010.

Care ar fi explicaţia pentru această traiectorie a dobânzilor interne la creditele în euro şi când ar putea apărea prima creştere? „Marjele băncilor s-au redus în ultimul an mai mult decât a crescut EURIBOR, iar aceasta ar fi o explicaţie de ce dobânzile interne la euro au evoluat invers decât EURIBOR. Au fost două puseuri de reducere a marjelor din partea băncilor, o dată în toamnă şi încă o dată la începutul lui 2011", spune Traian Stancu, director commercial al brokerului de credite Kiwi Finance. Totuşi, potrivit acestuia, primul impact al creşterii EURIBOR l-am putea vedea în aprilie, când băncile actualizează dobânzile.

„Pe de altă parte, EURIBOR a crescut cel mai mult în primele luni din acest an, iar această evoluţie încă nu se vede în dobânzile publicate de BNR, care sunt doar până în februarie. În general, băncile actualizează dobânzile în funcţie de EURIBOR trimestrial sau semestrial, iar astfel vom vedea probabil primul impact în dobânzile din aprilie. Oricum, vom vedea o creştere sub cea a EURIBOR pentru că au mai fost ceva reduceri de marje", explică Stancu.

Circa 80% din creditele în valută accesate de populaţie sunt în euro, în cuantum de 12,1 miliarde euro, în vreme ce companiile s-au îndatorat în euro de la bănci cu 14,3 miliarde euro. Spre deosebire de populaţie, firmele beneficiază de costuri mai reduse la creditele în euro, de 5,4-5,8% pe medie (potrivit buletinului BNR din februarie), iar aceste dobânzi aproape că au stagnat în ultimul an. Rămâne de văzut care categorie va fi mai afectată de actualizările dobânzilor în funcţie de EURIBOR. Mai ales că până la finalul anului, dobânzile EURIBOR sunt aşteptate să ajungă la 2,2-2,3%.

Sursa: Capital.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii