Piperea – Excluderea creditelor in derulare din sfera OUG 50 nu respecta Constitutia
Piperea – Excluderea creditelor in derulare din sfera OUG 50 nu respecta ConstitutiaAvocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta mai multe grupuri de clienti bancari nemultumiti, considera ca neaplicarea ordonantei clientilor cu credite vechi reprezinta o incalcare a mai multor prevederi ale Constitutiei Romaniei, din punct de vedere al discriminarii cetatenilor si al restrangerii drepturilor.
Reactia vine, dupa ce in cursul zilei de ieri, deputatii PDL din Comisia de Buget-Finante au propus ca legea de adoptare a OUG 50/2010 sa nu se aplice pentru creditele in derulare.
"Dam ca exemplu chiar Codul Fiscal, care se modifica de pe o zi pe alta, si este aplicat pentru toti, fara exceptie", a subliniat Piperea.
Impreuna cu reprezentanti ai clientilor nemultumiti ai bancilor a sustinut ca propunerea deputatilor incalca art. 1 (alin 3 si 5), art. 4 (alin 2), art. 11 (alin 1 si 2), art. 15 (alin 1 si 2), art. 16 (alin. 1), art. 44 (alin 1 si 2), art. 53 (alin 1 si 2), art. 115 (alin 7 si si art. 148 (alin 2 si 4).
Clientii vechi pierd din drepturi
Creditele in derulare nu vor mai fi acoperite de reglementari speciale, daca OUG 50/2010 nu se va mai aplica in cazul lor, avertizeaza avocatul Piperea. Acest lucru este cauzat de faptul ca intrarea in vigoare a OUG 50 a determinat abrogarea automata a legislatiei care reglementa contractele de credit.
Contractele de credite aflate in derulare nu vor
mai fi reglementate decat de Codul Civil si OG nr. 21/1992, dat fiind
faptul ca prin Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 a fost abrogata
integral Legea 289/2004 si partial Legea 190/1999, a semnalat avocatul
Gheorghe Piperea.
In aceasta situatie se vor afla aproximativ 8,5 milioane de contracte,
potrivit cifrelor prezentate de Piperea intr-o conferinta de presa.
"Acest lucru nu ii afecteaza in mod special pe cei 3.000 de clienti care au inaintat deja procese bancilor, pe baza clauzelor considerate abuzive inainte de intrarea in vigoare a OUG 50, in baza Legii nr. 193/2000, ci pe restul, care nu au aceasta posibilitate", a declarat Gheorghe Piperea.
Termenul limita de depunere a amendamentelor a fost in octombrie
Piperea a catalogat drept "ciudata" propunerea subita a acestui amendament in conditiile in care pana acum reprezentantii partidelor si-au aratat public sprijinul acordat clientilor in privinta amendamentelor aduse ordonantei.
"In orice caz, termenul limita pentru depunerea amendamentelor a fost in octombrie. Noua ne-au spus ca ulterior nu se mai poate depune niciun fel de amendament. Nu ni se pare normal ca acum sa se faca o astfel de propunere. Chiar ne-am bucurat intr-o oarecare masura ca pe parcursul dezbaterilor au fost aprobate mai multe propuneri formulate de grupul de clienti ai bancilor", a precizat Violeta Vasilioglu, liderul clientilor nemultumiti ai BCR.
Urmatoarea dezbatere pe marginea acestui amendament va avea loc in cadrul sedintei Comisiei de Buget, Finante si Banci de marti, 14 decembrie.
Clientii acuza guvernul si bancile de intelegere
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finantelor Publice, propunerea ca OUG 50/2010 sa nu se aplice creditelor in derulare a fost facuta deoarece reprezinta o conditionalitate pentru primirea viitoarelor transe aferente acordului cu FMI.
"Am discutat si noi cu mai multi parlamentari si ne-au spus clar ca in scrisoarea de intentie catre FMI nu a fost inclusa nicio astfel de conditionalitate expresa. Credem ca bancile mari au facut presiuni catre deputati spunand ca se retrag din Romania daca aproba Ordonanta in aceasta forma. Nu are nicio legatura cu acordul cu FMI", a afirmat Piperea.
Sursa: CreditBCR.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp