Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia pregăteşte marea debarcare financiară din răsărit Apare creditul în ruble?

ro

01 Jun, 2011 18:45 2213 Marime text
183474-176702-.jpgCele mai mari două grupuri financiare din Rusia se arată interesate de activele băncilor occidentale din Europa Centrală şi de Sud-Est. Una dintre ele a cooptat în consiliul de administraţie un fost preşedinte al Unicredit, liderul zonal Rubla rusească şi-ar putea recâştiga strălucirea de altă dată în ţările Europei Centrale şi de Est. Cel puţin aşa speră şefii celor mai mari două bănci din Rusia, Sberbank şi VTB. Intrarea capitalului rus pe pieţele bancare din ţările cu economii emergente se va produce pe fondul greutăţilor cu care se confruntă marile grupuri austriece şi italiene care domină sistemele bancare din zonă. " Băncile ruseşti se orientează să facă achiziţii în estul şi centrul Europei, profitând de slăbiciunea persistentă a unor instituţii occidentale pe fondul crizei financiare", arată Financial Times. " Ne vom dezvolta organic însă atunci când va apărea o ocazie bună vom cumpăra", spune Andrei Kostin, directorul executiv al VTB, a doua instituţie financiară ca mărime din Rusia. Atât Sberbank cât şi VTB au ca acţionar majoritar statul rus. Pe de altă parte, cele două bănci recunosc faptul că istoria Rusiei face dificilă extinderea în anumite ţări din Europa de Est, în special în Polonia

"Slăbiciuni" occidentale

Sistemele bancare ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est(printre care România, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria) sunt dominate de grupuri bancare din Austria, Italia ,Grecia şi Spania. Majoritatea acestor grupuri şi-au axat aproape toată strategia de dezvoltare pe rezultatele din ţările emergente. Cum economiile acestor ţări au fost afectate de criză chiar mai puternic decât ale statelor dezvoltate ale Europei, băncile sunt şn acest moment vulnerabile.

Analiştii sunt de părere că băncile austriece sunt printre cel mai puţin capitalizate din Europa, existând riscul ca unele să nu treacă importantele teste de stres de luna viitoare.

Erste, Raiffeisen, Volksbank şi, indirect, Unicredit, îşi au toate centralele la Viena şi, în acelaşi timp, adună mai bine de jumătate din activele băncilor din regiunea României. Mai multe bănci importante din Polonia sunt astăzi deţinute de instituţii bancare care au avut de suferit în urma crizei, cum ar fi KBC din Belgia, ING din Olanda şi Millennium BCP din Portugalia.

Sberbank doreşte să utilizeze Austria ca o rampă de lansare. La fel ca şi Volksbank, banca rusească a studiat posibilitatea de a face o injecţie de capital în Raiffeisen Bank International - potrivit unei surse care-i cunoaşte planurile - deşi banca austriacă a anunţat ca ar putea 'exclude' o astfel de tranzacţie.

Şi-au luat "consilier" italian

O mişcare care arată clar că intenţiile ruşilor privind Europa Centrală şi de Sud-Est sunt extrem de serioase este cooptarea în consiliul de administraţie al Sberbank a lui Alessandro Profumo, fost preşedinte al Unicredit şi omul care a coordonat aproape toată strategia de achiziţii a grupului italian în Europa de Sud- Est şi Austria. În acest moment, Unicredit este cea mai importantă prezenţă din sistemul bancar al ECE cu active de miliarde de euro.

Profumo a fost debarcat anul trecut de la conducerea Unicredit după ce i s-a reproşat faptul că permis mai multor fonduri de investiţii aparţinând statului Libian să cumpere o participaţie importantă la Unicredit. În acest moment, Profumo studiază cu atenţie oportunităţile Sberbank în Europa de Est, cu un accent special pe activele din ţările baltice şi Kazahstan, potrivit surselor FT.

Sberbank, iar aproape de România

Sberbank, cea mai mare bancă rusă, mai poate ajunge încă în România deşi a anunţat public că, în ipoteza în care va cumpăra activele Volksbank din Europa de Est nu va lua şi Volksbank România. Ruşii intenţionează, potrivit unor surse, să realizeze o injecţie de capital la Raiffeisen, instituţie care deţine majoritar a treia bancă după active din România.

Planurile Sberbank şn ceea ce priveşte achiziţia unor active Volksbank International nu includ şi sucursala din România, cea mai mare din grupul Volksbank International. „Ruşii au propus Volksbank International să nu preia şi afacerea din România, pentru că ar fi fost nevoiţi să consolideze aici toate operaţiunile din Uniunea Europeană, fiind cea mai mare sucursală, potrivit legislaţiei comunitare. După ce au vizitat banca de la Bucureşti, în urmă cu trei săptămâni, Sberbank a propus celor de la Viena să preia toate sucursalele deţinute de Volksbank, cu excepţia celei din România", au declarat pentru surse bancare. Dacă ar fi preluat şi afacerile din România ale Volksbank, ruşii ar fi fost obligaţi să consolideze aici toate afacerile din Uniunea Europeană, având în vedere că sucursala locală este cea mai mare din grupul austriac. Astfel, BNR urma să fie principala instituţie de autorizare şi supraveghere a afacerilor Sberbank în Europa Centrală şi de Est. Volksbank International deţine în România active de 4,8 miliarde euro dintr-un total de 13,7 miliarde euro.

Sursa: Romanialibera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii