Trei sferturi dintre români nu au încredere în bancheri
Trei sferturi dintre români nu au încredere în bancheriServiciul de pompieri continuă să se bucure de cel mai înalt nivel de încredere pe plan internaţional. S-a înregistrat o îmbunătăţire considerabilă în ceea ce priveşte reputaţia organizaţiilor de caritate şi cea a judecătorilor, potrivit unui studiu realizat de GfK în 19 ţări.
Serviciile de pompieri sunt în poziţia fruntaşă, cu o medie de 94% a populaţiei din toate ţările studiate care îşi plasează încrederea în ei. Un procent asemănător - 93% dintre români - au încredere în pompieri. Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte înalt şi această profesie este investită cu încredere de către cel puţin 90% dintre respondenţii din toate ţările europene, cu excepţia Bulgariei (89%). Cea mai mică valoare a fost înregistrată în India, unde doar 81% din populaţie are încredere în pompieri.
Următorii în clasament sunt doctorii (86% la nivel internaţional şi 79% în România), profesorii (85% atât la nivel internaţional, cât şi în România), poştaşii (84% la nivel internaţional şi 85% în România) şi armata (82% la nivel internaţional şi 88% în România). Ca şi în anii precedenţi, poliţia s-a situat pe locul al şaselea şi nivelul de încredere în această profesie chiar a crescut cu un punct procentual faţă de anul anterior. Cu toate acestea, există variaţii mari între diferite ţări: poliţia este văzută cu încredere de 89% din populaţia Suediei, înregistrându-se valori ridicate şi în Italia (86%) şi Germania (85%). În schimb, forţele de poliţie din Columbia au o reputaţie foarte proastă; doar 36% dintre columbieni au încredere în autorităţile responsabile de aplicarea legii. Nici România nu stă foarte bine la acest capitol, doar 55% dintre cetăţenii români declarându-şi încrederea în poliţişti.
Judecătorii şi-au îmbunătăţit în mod semnificativ reputaţia pe plan internaţional până la 66%, ceea ce înseamnă cu patru puncte procentuale mai mult decât în 2010. Totuşi, au apărut diferenţe semnificative între diferite ţări implicate în sondaj: cel mai ridicat grad de încredere este în Suedia (82%). Judecătorii sunt, de asemenea, foarte preţuiţi în Germania şi Olanda (ambele cu 79%). De departe, cea mai mică valoare a fost înregistrată în Bulgaria, unde numai 34% consideră că judecătorii sunt de încredere.
În urma unui declin semnificativ în 2010, poziţia clerului s-a
stabilizat între timp la 58%, iar cercetătorii de piaţă sunt consideraţi
de încredere de 54% dintre respondenţi.
Politicienii şi bancheri la coadă
Mai
mult de jumătate dintre respondenţi şi-au exprimat o părere critică
faţă de avocaţi, sindicate, jurnalişti, bancheri, manageri, specialişti
în marketing, specialişti în publicitate şi politicieni.
Criza financiară a intrat acum într-o nouă fază şi reputaţia bancherilor s-a îmbunătăţit uşor în comparaţie cu anul anterior, ajungând la 43% în primăvara anului 2011. Explicaţia ar putea fi aceea că evoluţia crizei financiare este acum către o criză a monedei euro şi a nivelului datoriei, în care bancherii nu mai sunt miezul problemei. Cu toate acestea, există diferenţe majore de la o ţară la alta. Indienii prezintă, de departe, cel mai mare nivel de încredere în bancherii lor (80%), în timp ce aproape aceeaşi proporţie, dar de neîncredere, este manifestată de italieni faţă de acest grup profesional (78%). Trei sferturi dintre români spun că nu au încredere în lucrătorii bancari. Aceştia au o imagine la fel de proastă în Marea Britanie, unde doar 27% din populaţie consideră această profesie demnă de încredere.
Deşi politicienii au fost capabili să-şi îmbunătăţească oarecum
imaginea pe parcursul ultimului an, ei rămân în partea de jos a
clasamentului, cu un grad de încredere, per ansamblu, de 17%. Stima
pentru politicieni este cea mai crescută în Suedia (39%), în vreme ce în
Cehia şi România (8% în fiecare caz), precum şi în Germania şi Italia
(9%), politicienii au o problemă de imagine serioasă.
Nivelul de încredere în grupurile profesionale individuale, la nivel internaţional
Sursa: Capital.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- vadim 07 Aug, 2011 21:45 niste hoti- ce averi au pe seama noastra-au dat credite cu acte false-brd-ivascu caratas niculescu-diicot ,dna tac