Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:39 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul CNSAS dezvăluie vrute şi nevrute Să cunoaştem Direcţia Generală a Securităţii Poporului! (12)

ro

24 Feb, 2014 00:00 2664 Marime text
După prezentarea listei ofiţerilor şi subofiţerilor de Securitate care s-au născut, au activat ori au avut domiciliul pe teritoriul judeţului nostru, ZIUA de Constanţa demarează un proiect similar. Cu ajutorul datelor puse la dispoziţie de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), vom face cunoscută structura Direcţiei Generale a Securităţii Poporului (perioada 1948 - 1952).
 
Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), trupele de pază trec de la MAI la CSS prin HCM 1143/ 10.09.1971. Astfel, MAI va avea o nouă structură prin HCM 1443/ 09.10.1971, formată din: Inspectoratul general al Miliţiei, Direcţia Generală a Penitenciarelor, Direcţia Generală a Arhivelor Statului, Comandamentul pompierilor, Direcţia personal şi învăţământ, Direcţia serviciilor şi înzestrărilor, Direcţia financiară, Corpul de consilieri şi inspectori, Secretariatul MAI, Serviciul organizare-mobilizare, Serviciul de control financiar intern, Serviciul central de planificare, Serviciul sanitar, Oficiul juridic, Oficiul pentru primirea, evidenţa şi urmărirea rezolvării reclamaţiilor, sesizărilor şi propunerilor cetăţenilor. Din documentele CNSAS, din 28.02.1972, prin Decretul 55, în CSS s-a prevăzut funcţia de şef al departamentului şi de prim-adjunct al şefului departamentului, cu rang de prim-adjunct al ministrului, şi, respectiv, de secretar general. În structura CSS s-a prevăzut că intră Departamentul care era condus de un consiliu. Prin Decretul 130/ 19.04.1972, se în fiinţează Ministerul de Interne, prin fuziunea CSS cu MAI.

Structura organizatorică a M.I. s-a stabilit prin HCM 457/ 26.04.1972 astfel:
Direcţia generală de informaţii interne - Direcţia I (activităţi de prevenire, descoperire şi lichidare a acţiunilor de subminare a puterii de stat, a activităţilor complotiste şi de propagandă împotriva orânduirii socialiste), Direcţia a II-a (activitate contrainformativă de prevenire, descoperire şi lichidare a actelor de sabotaj, diversiune şi subminare a economiei naţionale);
Direcţia generală de contraspionaj - Direcţia a III-a (activitate de prevenire, descoperire şi lichidare a acţiunilor serviciilor de spionaj împotriva RSR), Direcţia a IV-a (activitate de contrainformaţii militare în unităţile MFA şi MI); Direcţia generală tehnico-operativă - Direcţia a V-a (activitatea de instalare, exploatare şi întreţinere a mijloacelor tehnico-operative), Direcţia a VI-a (activitatea de depistare a scrierilor ascunse, efectuarea expertizelor grafice), Direcţia a VII-a (ICPTS, activitatea de cercetare şi proiectare privind crearea de aparatură specifică muncii). În cadrul acestei direcţii funcţiona Unitatea militară de producţie specială pentru construcţia şi întreţinerea mijloacelor speciale, Serviciul „A” (activitatea de contrainformaţii radio pe teritoriul RSR), Serviciul „B” (organizarea, exploatarea, întreţinerea principalelor mijloace de
transmisiuni cu fir şi fără fir pentru reţelele guvernamentale şi ale MI pe teritoriul RSR, asigurarea legăturilor de transmisiuni interguvernamentale stabilite prin convenţii bilaterale).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii