Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mangalia si Navodari au viitorul asigurat cu primari PD-L

ro

16 May, 2008 00:00 1104 Marime text
1210882256.jpg

Primari in functie, democrat-liberalii Zanfir Iorgus si Tudorel Calapod, au facut o prezentare succinta a principalelor proiecte pe care le propun mangaliotilor si navodarenilor pentru perioada 2008-2012.

Aflat inaintea obtinerii celui de-al patrulea mandat de primar al Mangaliei, Zanfir Iorgus se poate mandri ca administreaza unul dintre primele municipii care a atras fonduri europene pentru prima etapa a proiectului "Port turistic" (4,5 milioane euro) si pentru reabilitarea cordonului Saturn-Venus (4,6 milioane euro). In acest context si avand infrastructura finalizata, edilul are ca prioritate continuarea unor proiecte ample cu finantare europeana, dezvoltarea turismului si derularea unor programe cu caracter social. "Avem documentatia pentru cel de-al treilea proiect cu finantare pe programe structurale (4,8 milioane euro), ce vizeaza reabilitarea lacurilor de la Neptun, iar pe planseta de lucru a proiectantilor se afla si alte proiecte tot legate de turism: reabilitarea falezelor, a trotuarelor, parcarilor, sistemelor de irigatii si a iluminatului public din statiuni", a mentionat Iorgus. In programul electoral elaborat pentru mandatul 2008-2012, el a inclus 10 proiecte dedicate turismului, unele facilitand realizarea unor legaturi intre litoralul bulgar si cel din sudul litoralului. Astfel, in perioada urmatoare, Zanfir Iorgus are in vedere dezvoltarea in oglinda a unor proiecte de turism in zona Balcic si pe litoralul romanesc, organizarea de croaziere intre Balcic si Mangalia si, din aceasta luna, va da startul unor regate de iahturi pe aceeasi ruta. "Este etapa premergatoare pentru un proiect finantat de UE ce vizeaza dezvoltarea croazierelor permanente intre Albena si Mangalia, cu posibilitatea extinderii lor in zona Deltei si vizitarea a 15 trasee turistice dobrogene", a adaugat edilul. Alte doua proiecte, la care Iorgus tine foarte mult, se refera la constructia de locuinte ieftine pentru tineri si realizarea de baze sportive pentru scoli si cartiere.

Un oras in plina reconstructie

In ipostaza de primar in functie al orasului Navodari, Tudorel Calapod se axeaza pe proiectele demarate ce trebuie finalizate in perioada urmatoare. Din spusele sale, acestea se refera la patru domenii importante: infrastructura, constructii civile de utilitate publica, transport public de stat si turism. In acest context, programele de asfaltare a tuturor strazilor si de reabilitarea a iluminatului public vor continua in paralel cu extinderea retelei de gaze. "Asfaltarea se face doar pe strazile unde toate retelele pentru asigurarea utilitatilor au fost reparate sau inlocuite. Referitor la reteaua de canalizare in zona Ciocarliei, locuitorii celor 1500 de case care sunt beneficiari trebuie sa afle ca licitatia va avea loc in august pentru ca atunci a fost programat Navodariul", a tinut sa specifice Tudorel Calapod. La capitolul constructii civile de utilitate publica, edilul a amintit: finalizarea, in iunie, a Pietei Centrale ce va cuprinde 33 de spatii comerciale, 100 de tarabe si alte spatii pentru vanzarea produselor lactate, a celor congelate si a pestelui, demararea lucrarilor la o sala de sport la standarde europene, construirea noii scoli generale si, nu in ultimul rand, a 26 de apartamente ANL cu credit ipotecar ce vor fi finalizate in primavara anului viitor. Un alt program denumit "Casa ta" va oferi tinerilor 1000 de locuinte in cinci zone ale Navodariului unde infrastructura a fost rezolvata. "Dobanda acestor credite va fi acoperita 100% din bugetul local, administratia avand pregatite 200 miliarde lei", a declarat Calapod. Pentru a solutiona doua aspecte importante pentru urbe, edilul are in vedere acordarea a 190 loturi de teren pentru tineri pana in 35 de ani pe care sa-si ridice case P+1 cu conditia ca la parter sa desfasoare activitati turistice. "Loturile sunt in zona turistica Trup Mamaia Nord, in prezent lucrandu-se la realizarea infrastructurii in sensul trasarii strazilor, reteaua de gaze fiind deja instalata", a completat Tudorel Calapod. Ambii edili au pledat pentru descentralizarea administratiei publice locale "CJC urmand sa nu mai fie un regulator grosolan al finantarilor in judet".

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii