Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:14 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta.ro Ce demersuri a făcut prinţul Paul al României ca să pună mâna pe via Staţiunii de Cercetare Murfatlar

ro

22 Oct, 2014 00:00 14759 Marime text
Prinţul Paul al României – implicat în dosarul penal al retrocedărilor în care a fost pus sub acuzare chiar deputatul PSD Viorel Hrebenciuc – a fost şi la Constanţa să ceară pământ şi... vie. În anul 2007, nepotul regelui Carol al II-lea s-a înfiinţat la Primăria oraşului Murfatlar, pentru a depune o notificare de retrocedare a unei suprafeţe de 72 de hectare de vie, aflată atunci în administrarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie. Potrivit legislaţiei care se aplica în acel moment, terenurile notificate spre retocedare aflate în administrarea staţiunilor de cercetare agricolă urmau să fie transferate comisiilor locale de fond funciar în vederea restituirii lor către proprietarii deposedaţi în mod abuziv sub regimul comunist. Însă via revendicată de Paul al României nu figura în nicio evidenţă ulterioară anului 1945, ca imobil naţionalizat.

„În 2007, eram viceprimar şi făceam parte din comisia locală de fond funciar. Ştiu că prinţul Paul de România a venit la noi la Primărie, unde a purtat o discuţie cu domnul Crivineanu, primarul de atunci, legat de o revendicare imobiliară. Cererea sa a ajuns şi în comisie, însă eu am lipsit de la acea şedinţă. Cred că eram în concediu, nu îmi amintesc exact”, ne-a declarat George Cojocaru, viceprimar în mandatul 2004-2008 şi apoi primar în mandatul 2008-2012.

Interesul viu al prinţului pentru via de cercetare

La rândul său, Nicolae Crivineanu confirmă informaţia. „Cred că era anul 2007. Şi-a anunţat în prealabil sosirea la Primărie şi a venit însoţit de un avocat. Eu m-am comportat protocolar, l-am primit bine, i-am vorbit frumos. Ba chiar am fost cu el şi la Staţiunea de Cercetare să vadă via, dar la urmă a plecat aşa cum a venit. Nu i-am dat niciun metru de pământ, pentru că nu ar fi fost legal să-i dau. A făcut contestaţie, dar nu am avut niciun fel de presiuni de la el sau de la altcineva să îi soluţionez favorabil cererea”, declară Nicolae Crivineanu, fost primar al localităţii, actualmente consilier al primarului în exerciţiu. Expertul agricol al Primăriei Murfatlar, Ghiţă Agapie, susţine că cererea de retrocedare formulată de Paul al României nu putea fi soluţionată de comisia locală de fond funciar Murfatlar, deoarece această structură avea abilitatea legală să decidă doar în privința terenurilor confiscate după anul 1945. Or, potrivit lui Agapie, Paul al României prezentase un document care atesta că terenul notificat de el fusese confisat de stat în anul 1941, la scurt timp după abdicarea regelui Carol al II-lea (al cărui moştenitor este Paul al României). Directoarea SCDVV Murfaltar, Aurora Ranca, spune că prinţul a fost în vizită de mai multe ori la Staţiunea de Cercetare, dovedind un viu interes pentru a intra în posesia unei suprafeţe însemnate de vie. Deşi suprafaţa SCDVV a fost diminuată, de-a lungul ultimilor ani, de la 688 de hectare la 188 de hectare în vederea soluţionării unor cereri de retrocedare, Aurora Ranca afirmă că printre beneficiari nu se găseşte prinţul Paul. „A încercat să obţină teren la noi, dar vă spun că nu a luat niciun metru pătrat”, mai spune directoarea SCDVV Murfatlar.

Paul vrea să-şi completeze averea cu alte două terenuri la Năvodari

Pe lângă cele 72 de hectare de vie de la Murfatlar, prinţul Paul al României mai revendică în judeţul Constanţa încă două terenuri la Năvodari, de 2.000 mp, respectiv 2,66 hectare. În total, moştenitorul regelui Carol al II-lea solicită restituirea a 50 de imobile, printre care podgoriile de la Tohani şi Cotnari, mai multe moşii, castele şi case de patrimoniu, terenuri agricole, împădurite şi intravilane. Dosarul Retrocedărilor a luat fiinţă ca urmare a probelor strânse de procurorii DNA, cu privire la retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de terenuri agricole şi împădurite, aceasta fiind una dintre cele mai complexe cauze, cu implicaţii politice la cel mai înalt nivel, instrumentate în România ultimilor 25 de ani.

Articol preluat integral de pe constanta.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 14 Jul, 2016 00:55 viile de la murfatlar au apartinut familiei BANU
  • Gabi 22 Oct, 2014 08:41 Si noi care credeam ca doar dragostea de tara l-a manat pe plaiurile noastre...