Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:19 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta.ro Balamuc de proporţii în cartierul consilierilor

ro

03 Oct, 2013 06:49 10002 Marime text
O frumuseţe de bloc din cartierul consilierilor din Constanţa ar putea avea soarta turnului de birouri Cathedral Plazza din Bucureşti, care se află în pragul demolării datorită încălcării reglementărilor urbanistice. Dacă la Bucureşti demolarea a fost solicitată de Biserica Romano-Catolică, la Constanţa demersul a fost iniţiat de aproximativ 20 de familii care reclamă că proiectul rezidenţial le răpeşte soarele, umbrind ilegal apartamentele lor situate într-un imobil construit pe vremea comunismului. Mai multe expertize tehnice judiciare, administrate deja ca probe în procesul deschis de reclamanţi împotriva dezvoltatorului imobiliar, afirmă că proiectul este ilegal.

Ultimele petice de iarbă din „cartierul consilierilor”

Nu s-ar fi ajuns la acest balamuc de proporţii, dacă prin anii 70, autorităţile comuniste nu ar fi decis să câştige importante suprafeţe de uscat, basculând volume impresionante de pământ în mare, în zona Faleză Nord. Aceste terenuri apărute din neant au încetat să fie ale nimănui încă din 2000. Primarul de atunci, Gheorghe Mihăieşi, a decis să acorde două suprafeţe câştigate din mare în concesiune grupului italian Fincogero. O altă limbă de teren apărută în acelaşi fel, în zona Faleză Nord-Ion Raţiu, avea să fie concesionată de Radu Mazăre, la debutul primului său mandat de primar, către consilierii locali şi rudele lor numeroase. Aşa s-a născut „cartierul consilierilor”. Între acesta şi ultimele blocuri construite de comunişti rămăsese, pe atunci, o felie de domeniu public. Dar acest lucru nu se potrivea viziunii conducătorilor oraşului. În 2003, Primăria Constanţa a organizat o licitaţie, vânzând o parte din suprafaţa tampon către Secărea George, acţionar şi administrator la Comtext SA, firmă în care este acţionar, în momentul de faţă, chiar Radu Mazăre. 15 locatari ai blocurilor BM7, BM8 şi BM9 au cerut, la acel moment, în instanţă, desfiinţarea Contractului 819/2003, însă cererea lor a fost respinsă.

În 2006, o hotărâre de Consiliu Local (cu nr. 486), atesta că terenurile tampon dintre blocurile comuniste – BM7, BM8 şi BM9 – şi cartierul consilierilor au proprietari privaţi, în speţă pe George Secărea, Cameliu Babinciuc, Nicolae Piti şi Ion Marius Ruşa. După încă doi ani, acelaşi Consiliu Local adopta, prin HCLM 681/17.12.2008, reglementări urbanistice de tip PUZ pentru un teren de 1.200 de metri pătraţi din zona blocului BM9. Terenul reglementat aparţinea, de data aceasta, firmei Proconstruct Invest SRL, deţinută de două persoane juridice din Spania şi de cetăţeanul spaniol Mario Garcia Martinez. Spaniolii abia ce cumpăraseră terenul în 2008,  de la Horia-Dan Mihail, care la rândul său îl cumpărase de la Ştefania Gardef-Dragne şi alţi proprietari indivizi. Familia Gardef obţinuse terenul în baza unei dispoziţii de retrocedare semnate de primarul Radu Mazăre.

Articolul integral aici: Constanta.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii