Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

19 februarie 2023. Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea momentului- James Clear – Atomic habits – schimbări mici, rezultate remarcabile

ro

20 Feb, 2023 08:42 1264 Marime text

Pagina 167

Cum folosești în avantajul tău înclinația spre gratificația imediată

Elementul vital în consolidarea unui obicei este acela de a simți că ai succes – fie el chiar și unul minor. Sentimentul conferit de succes semnalizează creierului faptul că o anumită acțiune a dat rezultate și că efortul a meritat.

Într-o lume ideală, recompensa unui obicei bun este obiceiul însuși. În lumea reală însă, există tendința ca un obicei bun să fie apreciat numai dacă ți-a oferit ceva. La început, el implică numai sacrificiu. Te-ai dus la sală de câteva ori, dar nu ești nici mai puternic, mai slab sau mai rapid, cel puțin nu într- măsură sesizabilă. Abia după luni de zile, după ce ai pierdut câteva kilograme sau după ce musculatura brațelor s-a definit puțin, începe să-ți placă să faci mișcare. La început ai nevoie de o motivație ca să nu abandonezi. De aceea recompensele imediate sunt esențiale. Îți mențin entuziasmul, iar recompensa îndepărtată se acumulează subtil.

Noi vorbim în acest caz – când ne referim la recompensele imediate – despre finalul unei acțiuni. Finalul unei experiențe este crucial, pentru că ți se întipărește mai bine în memorie, spre deosebire de fazele intermediare. Vrei ca finalul unei experiențe să fie satisfăcător. Cea mai bună abordare este să apelezi la ”ancore”, adică la atașarea unei recompense imediate, pentru a spori șansele de repetare a comportamentului.
.......
Ancorele pot fi foarte utile când încercăm să evităm ceva, de regulă un comportament nedorit. E greu să te abții să faci cumpărături inutile sau să nu consumi alcool luna aceasta, pentru că nu obții nicio gratificație dacă eviți orele de distracție sau eviți să cumperi o pereche de pantofi. Este greu să obții satisfacție dacă nu acționezi în niciun fel. Tot ce faci e să reziști tentației, iar asta nu oferă cine știe ce plăcere.

O soluție ar fi să inversezi situația. Să evidențiezi indiciul evitării. Deschide un cont de economii și oferă-i un scop – de exemplu, ”jacheta de piele”. Ori de câte ori te abții să cumperi un produs, alimentează contul cu suma de bani echivalentă prețului acestuia. Renunți să cumperi un caffe-latte? Depune în cont suma respectivă. Renunți la Netflix? Depune în cont 10 dolari. Este ca și cum ți-ai crea un program de fidelitate. Recompensa imediată – alimentarea contului pentru achiziționarea unei jachete de piele – e mai plăcută decât simpla privațiune de shopping. Lipsa acțiunii devine, astfel, satisfăcătoare.”


Am trecut cu bine și Ziua de lună nouă de astăzi.

Cu tot cu furtuni solare și cu radiații X în cantitate masivă, care ne-au încălzit atmosfera, dar și capetele și sistemul limfatic. Dacă ați avut dureri de cap, stări de confuzie, uituceală, amețeală și dacă au apărut fie sângerări din nas, fie zbateri de ochi, fie senzație de greutate a ochilor – să stați liniștiți că vor trece așa cum au apărut.

Câmpuri electromagnetice puternice ne încarcă corpurile fizice, la final de iarnă astronomică.

Continuăm să citim dintr-o carte foarte practică, despre cum să implementăm obiceiuri pozitive și ”ancore” motivaționale pentru a repeta acțiuni care să ne facă bine. Să ne oprim în a ne mai auto-sabota, cu susținerea largă a mass-media și industriei de retail (cumpărături).

Să ne apreciem că am terminat cu bine încă o săptămână din luna februarie și să ne pregătim de ultima săptămână întreagă a lunii.


Postările continuă și ne pregătim pentru alte surprize educaționale ce urmează în luna martie.

Cu iubire, tuturor


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii