Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:07 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanţaEsteBine 18 februarie 2023 Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet Cartea momentului. James Clear – Atomic habits – schimbări mici, rezultate remarcabile

ro

19 Feb, 2023 08:21 1123 Marime text
Pagina 150
Capitolul 14
Cum să faci obiceiurile pozitive inevitabile, iar pe cele negative imposibile
”În vara anului 1830, Victor Hugo se afla în fața unui termen imposibil de onorat. Cu un an înainte, scriitorul francez îi promisese editorului o carte nouă. În tot acest timp, el avusese alte proiecte, primise tot felul de vizite, amânând astfel să scrie. Frustrat, editorul i-a fixat lui Hugo un nou termen, peste mai puțin de șase luni. Cartea trebuia să fie terminată în februarie 1831.

Hugo a conceput un plan neobișnuit pentru a scăpa de obiceiul amânării. Și-a adunat toate hainele, cerându-i secretarului său să le încuie într-un cufăr voluminos. Nu a păstrat nimic, în afara unui șal larg. Neavând nicio ținută adecvată pentru a ieși din casă, a rămas la birou și a scris cu fervoare în toamna și iarna anului 1830. Cocoșatul de la Notre Dame a fost publicat în 14 ianuarie 1831, cu două săptămâni înainte de termenul stabilit.

Uneori succesul nu depinde de facilitarea obiceiurilor bune, ci de restricționarea celor rele. Aceasta este reciproca Celei de-a Treia Legi a Schimbării comportamentale: acțiunea trebuie să fie dificilă. Dacă îți dai seama că planul tău este dificil de urmat, atunci aplică metoda lui Victor Hugo și pune obstacole în calea obiceiurilor rele, creându-ți ceea ce psihologii numesc mecanism de angajament.

Un mecanism de angajament este o alegere din prezent care îți controlează acțiunile în viitor. Este o modalitate prin care îți determini un comportament ulterior, îți menții obiceiurile pozitive și le restricționezi pe cele negative. Când Victor Hugo și-a încuiat garderoba ca să se poată concentra asupra scrisului, el și-a creat un mecanism de angajament.
Există multe metode prin care îți poți crea mecanisme de angajament. Poți reduce excesul alimentar cumpărând alimente în cantități mici, nu în pachete mari, promoționale. Poți cere să-ți fie restricționat accesul în cazino sau pe site-urile jucătorilor de poker, pentru a preveni pierderi financiare majore. Cunosc cazurile unor sportivi care, fiind nevoiți să-și mențină o ”anumită greutate”, își lăsau portofelele acasă, pentru a nu fi tentați să intre în restaurantele fast-food.

Un alt exemplu, prietenul și colegul meu de breaslă, specialistul în psihologia obiceiurilor Nir Eyal, a cumpărat un cronometru, un adaptor montat între router-ul de internet și sursa de electricitate. La orele 22.00, în fiecare seară, cronometrul deconectează router-ul de la rețea. Când conexiunea la internet se oprește, toată familia știe că e momentul să meargă la culcare”.
Ce mecanisme de angajament putem să descoperim și să imaginăm pentru fiecare dintre noi, ca să ne atingem performanțele dorite?


Cum reușim să oprim distragerile inutile și amânările ce survin de-a lungul zilei?
Să medităm cu toții asupra acestor idei atât de utile.
Vă doresc tuturor un week-end cât mai liniștit și echilibrat
Cu iubire

Articol şi foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii