Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:44 02 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 2 februarie 2025. Zi de odihnă și contemplare

ro

02 Feb, 2025 14:11 152 Marime text


2 februarie 2025

Zi de odihnă și contemplare.
O zi exceptional de bună să putem observa ”exagerările”.
Unul dintre mecanismele minții, ce se poate observa cu ușurință atât la noi înșine, cât și la ceilalți, este mecanismul ”exagerării”.

Intensificăm deliberat trăiri, povești și senzații, pentru a obține emoții și reacții.

Vă rog să observați întreaga zi cum vă lăsați în mod automat posedați de mecanismul exagerării. Sau și mai bine, să-i observați pe cei apropiați, mai ales pe copii. La ei se vede cel mai bine.

Un copil se străduie să facă o temă la română sau matematică. Pune tot efortul de care este capabil și toată strădania. Și nu-i iese. Scrie urât, murdărește pagina sau confundă cifrele. Este natural să greșești când înveți să folosești concepte complicate.
Ce face copilul?
Rupe foaie, aruncă pe jos caietul, plânge, țipă sau vociferează: ”urăsc matematica (sau româna, gramatica etc)”, ”este o prostie că trebuie să fac temele astea”, ”de ce trebuie să stau la birou să fac asta, mamă și tată?”, ”vă urăsc și pe voi că mă puneți să fac asta”.


O activitate naturală și normală (procesul de învățare prin greșeli) s-a transformat într-o dramă, în care au fost prinși inclusiv părinții (făcuți să se simtă vinovați de neplăcerea prin care trece micul lui prinț sau mica prințesă).
Replica naturală a părinților adulți ar fi:
”Te simți nemulțumit și iritat (furios) pentru că nu a ieșit tema așa cum ți-ai fi dorit? Ai nevoie de o pauză sau să faci altceva, să bei apă sau țopăi pe trambulină, ca să eliberezi corpul de încordare și agitație? Și mie, când nu-mi iese ceva, mi se întâmplă să exagerez emoțiile pe care le am, dar știu că exagerarea înseamnă că este timpul să fac altceva și să iau o pauză. Ce simți să faci acum, să ușurezi starea pe care o ai?”

Replica automată a părinților care se simt depășiți de situație este: ”trebuie să-ți faci temele, altfel vei ajunge măturător de stradă”. O astfel de replica nu se adresează stărilor din acel moment (nemulțumirea, tensiunea, încordarea, neputința), ci se adresează rezultatelor pe termen lung (care nu sunt relevante nici pentru copil, nici pentru adulți). Copilul exagerează, părintele exagerează. Rezultatul? Pierderea de energie din partea tuturor.

Ce se întâmplă, însă, este că exagerarea nu este observată, nu este adresată și lăsată de capul ei, devine normalul adultului.
Când ceva nu merge la serviciu, se derulează povestea cu ”urăsc serviciul, este o tortură să merg zilnic acolo, nu-l suport pe șef, să nu-i mai văd pe colegii mei bla bla”.


Exagerarea se întâmplă și în familie și se vede în replici precum ”m-am săturat să spăl rufe, vase și să fac ordine după voi”, ”nu mai am chef să fiu servitoarea voastră” etc.

Exagerarea se întâmplă în propriul corp și în minte – ”sunt sătulă de kilogramele astea în plus”, ”nu mai vreau să mă doară, să nu pot să mă mișc, să sufăr în fiecare zi”.

Exagerarea se întâmplă atât în plus, cât și în minus.
Când este pe minus, este o minimizare a unei situații dificile:
”Nu este așa rău cu soțul meu, îmi mai dă o palmă, mă înjură, mă tratează fără respect, dar este un tată bun și ne aduce bani acasă.”
”Am mâncat și eu puțină pâiniță și niște ciocolată. Nici măcar n-a fost mult.”
”Am stat doar câteva ore pe social media, m-am uitat în gol la toate cele de acolo. N-am făcut mare lucru, dar astăzi sunt epuizată”.

Astăzi este cea mai bună zi de observat exagerările și minimizările.
Acestea sunt mecanismele mentale de accentuat, în plus sau în minus, situația reală.
Cu alte cuvinte, ieșirea din real și statul în povestea minții.

Newsletter-ul mediccuexperienta.substack.com de astăzi vă invită să contemplați această idee, dintr-un unghi diferit – să descoperiți cum ajungem să gândim cu mintea altuia.

Ieșirea din mecanismele mentale se face prin întoarcerea în conexiune cu corpul fizic, în special cu inima.
Webinarul de pe 14 februarie vă invită să lucrăm împreună pe reconectarea cu acea parte din corpul fizic ce menține ritmul vieții și produce la fiecare bătaie vibrația iubirii. Ce înseamnă și cum se exprimă în viața zilnică, vă invit să descoperim împreună.
https://alexaevent.ro/.../sfaturi-vindecatoare-inima.../

Dacă doriți să lucrați serios pentru a depăși mecanismele limitatoare ale minții, vă aștept la Școala Sănătate 5D, care acceptă încă înscrieri, până la final de februarie.
https://www.vassormi.ro/programe-de.../scoala-sanatate5d/
Să avem astăzi o zi de duminică cu atenția pe mecanismele mentale.
Și dacă nu putem face altceva, să râdem de ele și să ne amuzăm.
Dacă le luați în serios, v-ați prins în dramă și ați rămas fără energie.
Nu știți cum să o faceți?
Vă aștept la întâlnirile noastre, să descoperim împreună
Cu iubire, tuturor



Sursă: Facebook/Sorina Soescu 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii