Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 24.01.2023 Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet Cartea ”în lucru”. Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson

ro

24 Jan, 2023 12:17 1276 Marime text
Pagina 95
Iată un exemplu tipic de ceartă cauzată de strategii:
Copilul: Nu vreau să mă culc acum
Părinte: Ba trebuie să te culci acum. Este ora ta de culcare.
Copil: Dar nu sunt obosit
Părinte: Dar vei fi mâine dimineață, dacă nu te culci acum.
Copil: Nu, n-o să fiu.
Părinte: Ba da, o să fii
Copil: Nu, n-o să fiu.

După astfel de certuri corpilul se simte frustrat și neînțeles. Părintelui nu îi este nici lui înțeleasă nevoia care ar fi satisfăcută prin respectarea orei de culcare a copilului. Fără a acorda înțelegere și respect nevoilor fiecăruia, conflictul, cel mai probabil, va persista.
Dacă, mai întâi de toate, părinții ar asculta, plini de respect, nevoile copilului, înainte de a-și exprima propriile nevoi, ca în exemplul următor, rezultatul ar fi adesea o mai mare apropiere sufletească, înțelegere și ocazii în plus de cooperare între părinte și copil.
Copilul: Nu vreau să mă culc acum.

Părintele (ghicind senzațiile și nevoile copilului): Te distrezi jucându-te și vrei să continui?

Copil: Da, și nu sunt obosit
Părinte: Ai vrea deci să mergi la culcare când te vei simți obosit?
Copil: Da.
Părinte: Mai este și altceva?
Copil: Nu
Părinte: Pot să-ți spun de ce mi-ar plăcea să te culci acum?
Copil: Da

Părinte: Mi-ar plăcea să fii odihnit și dornic să te trezești mâine dimineață când să te duci la școală. Am observat că atunci când rămâi treaz după ora nouă, în serile când a doua zi ai școală, în dimineața următoare ești obosit. Înțelegi ce nevoie am?

Copilul: Să fiu odihnit și să vreau să mă scol mâine dimineața.

Părintele: Da. Îți mulțumesc că ai înțeles așa.”
.....Oriunde priviți în jur, puteți vedea oameni care se străduiesc să-și împlinească una sau mai multe nevoi. Vă invităm să vă priviți propria viață din această perspectivă plină de respect și să vedeți dacă vă aduce noi înțelegeri despre voi înșivă.

Când sunați un prieten pentru a discuta despre ceva ce vă necăjește, de obicei vreți să vă împliniți nevoile de înțelegere și empatie.
Când partenerul dumneavoastră spune, la sfârșitul unei zile pline ”Azi nu mai vreau să discut sau să fac nimic” înțelegeți că are nevoie de odihnă.
Când vedeți copilul lucrând la un puzzle cu mare atenție, înțelegeți că își satisface nevoia de a învăța, poate și pe acelea de a se simți competent și de a se relaxa.
Când copilul vă spune o glumă, probabil că își împlinește nevoia de umor, de joc și de apropiere sufletească de voi.
Când spuneți unui copil de doi ani să lase deoparte jucăriile și el zice ”Nu!”, ce nevoie credeți că încearcă să-și împlinească?
Când fiica voastră de 12 ani spune că trebuie să aibă haine după cele mai noi tendințe în modă, ce nevoie încearcă să-și satisfacă?”
Să avem cu toții o altă zi eficientă, interesantă și mai ales cu atenția focalizată pe definirea propriilor nevoi, din spatele tuturor expresiilor sau vorbelor, a gândurilor sau senzațiilor?
CE NEVOIE AM ASTĂZI și cum pot să mi le împlinesc?
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii