#ConstanțaEsteBine 24 aprilie 2024. Bine v-am regăsit pe toți într-o frumoasă zi de primăvară
#ConstanțaEsteBine: 24 aprilie 2024. Bine v-am regăsit pe toți într-o frumoasă zi de primăvară
24 Apr, 2023 12:47
ZIUA de Constanta
1239
Marime text
Vă propun să facem temporar pauză de la comunicarea cu Pisica lui Dalai Lama (nu vă temeți, revenim la seria de cărți, pentru că sunt real frumoase și inspiratoare), pentru a vă prezenta o mică provocare, chiar înainte de petrecerile de 1 mai.
În acest week-end am primit o carte interesantă și aș dori să împărtășesc cu voi atât conținutul cărții, cât și o mică provocare:
Cartea se cheamă Revoluția glucozei și este scrisă de Jessie Inchauspe, o jurnalistă și specialistă IT, deținătoarea unui cont de instagram foarte popular numit @glucosegoddess
În această carte, Jessie discută despre modul în care echilibrarea glicemiei îți poate schimba viața, prin oprirea poftei de dulce, recăpătarea energiei și pierderea în greutate fără efort. Pentru că Jessie nu este medic, ea reușește să descrie foarte simplu și pe înțelesul fiecăruia ce se întâmplă cu glucoza în corp, odată ce consumăm orice sursă de carbohidrați. Nu doar explică în mod clar ”vârfurile de glicemie”, adică ce se întâmplă la 20-30 minute după o masă cu amidoane sau zaharuri (de orice fel), dar oferă și soluții extrem de practice.
Vă invit ca în următoarele 7-8 zile, adică exact înainte de perioada de 1 mai, să lecturăm și rezumăm cartea împreună, și să punem în practică cele câteva sugestii atât de utile.
Înainte de toate, astăzi vom trece în revistă simptomele și problemele ce apar datorită ”vârfurilor de glicemie” (poate vă recunoașteți acolo), precum și prima metodă propusă, să începem împreună experimentarea
Atăzi vă prezint efectele pe termen scurt ale vârfurilor de glicemie (pagina 102), urmând ca mâine să discutăm despre cele pe termen îndelungat:
1) Foamea permanentă – senzația de foame la puțin timp după ce mâncăm, are de-a face cu vârfurile de glicemie și cu nivelele ridicate de insulină (ce apar datorită vârfurilor de glicemie). Cu cât punem pe noi mai multe kilograme (datorită insulinei) cu atât ne este mai foame. Soluția rezolvării problemei este aplatizarea vârfurilor de glicemie și diminuarea nivelelor de insulină – și NU cu ajutorul medicamentelor – ci mâncând într-o anumită ordine.
2) Poftele imperioase sau ”dorințe compulsive”, când ne dorim intens să mâncăm ceva (adeseori, ceva dulce) apar când glicemia scade cu 20 sau 30 mg/dl (după un vârf de glicemie). Cu cât vârful este mai mare, cu atât scăderea este mai bruscă și poftele mai intense. Aplatizarea curbei glicemiei duce la mai puține pofte
3) Oboseala cronică – apare pentru că celulele noastre muncesc prea mult, au prea multă glucoză de procesat și își dau demisia – iar noi suntem obosiți. Când mâncăm ceva dulce, probabil ne gândim că ajută corpul să se simtă energizat, dar este numai o impresie, provocată de descărcarea bruscă de dopamină din creierul nostru, care ne face să ne simțim în extaz. Cu fiecare vârf glicemic, noi afectăm capacitatea pe termen lung a mitocondriilor (uzinelor celulare) de a-și îndeplini rolul.
4) Probleme cu somnul – un simptom frecvent al dereglării glucozei este să te trezești brusc în timpul nopții, fără niciun motiv aparent, simțind că-ți bate inima de să-ți sară din piept. În multe cazuri, este rezultatul unei căderi de glucoză pe parcursul nopții. Mersul la culcare cu un nivel ridicat al glucozei sau imediat după un vârf glicemic de nivel ridicat este de asemenea asociat cu insomnia. Dacă vrei să dormi bine toată noaptea, aplatizează-ți curba glucozei!
5) Răceli și complicații după infectarea cu coronvirus – după un vârf glicemic, sistemul tău imunitar este temporar defectuos. Dacă nivelurile glicemiei sunt cronic ridicate, vei fi mai susceptibil la infectare, iar acest lucru devine deosebit de clar în cazul coronavirusului. Oamenii cu niveluri ridicate ale glicemiei s-a demonstrat că se infectează mai ușor, suferă în mai mare măsură de complicații și au un risc de peste două ori mai ridicat să moară din cauza îmbolnăvirii cu acest virus, decât oamenii cu niveluri normale ale glicemiei (41% față de 16%).
6) Diabetul gestațional este mai greu ținut sub control. La toate femeile, nivelurile de insulină cresc pe durata sarcinii din cauză că insulina este responsabilă pentru stimularea creșterii – a fătului din burtă și a țesutului din sânii mamei, care să pregătească alăptarea. La femeile cu probleme de glicemie apare o problemă numită diabet gestațional, greu de control, mai ales către finalul sarcinii
7) Bufeuri și transpirații nocturne – mai ales în timpul menopauzei – datorită glicemiei mari sau instabile și nivelurilor ridicate ale insulinei.
8) Migrena – studiile arată că femeile cu nivele crescută de insulină (și rezistență la insulină) sunt de două ori mai susceptibile să sufere de dureri periodice de cap de tip migrenă, decât cele care nu au această problemă
9) Probleme cu memoria și funcția cognitivă – dacă te pregătești să dai un examen să completezi o declarație fiscală sau să începi o discuție în contradictoriu în care vrei să ieși învingător, ai mare grijă ce mănânci înainte! E foarte ușor să te întinzi după ceva dulce, când vrei un plus de energie, dar această alegere poate să-ți afecteze capacitatea cerebrală. S-a dovedit că vârfurile glicemice de nivel ridicat pot să afecteze memoria și funcția cognitivă.
Nu știu despre voi, dar eu m-am recunoscut în multe dintre circumstanțele de mai sus, chiar dacă sunt o consumatoare preponderent de fructe și legume. Totuși fructele moderne, hibridizate, din supermarket, au o cantitate mare de fructoză, care produce vârfuri glicemice asemănătoare cu cele de la zahăr sau amidoane, atunci când se consumă pe stomacul gol. Am simțit asta și căutam de mult soluții.
Cartea aceasta îmi aduce niște posibile tehnici și vă invit să testăm împreună o săptămână (eu o fac deja, de trei zile, de când am găsit cartea, și real se simte diferența!).
Experimentarea directă este cheia învățării.
Așadar, vă invit să citim împreună Metoda 1 – Mănâncă tipurile de alimente în ordinea corectă
Care este ordinea potrivită?
Mai întâi fibra, apoi proteinele și grăsimea, și la sfârșit amidonul și zahărul.
Nu faceți nicio schimbare în mesele voastre obișnuite.
Dar modificați ordinea în care le introduceti in corp.
Începeți cu salata/legumele/garnitura.
După ce o terminați, urmează carnea/ ouăle / peștele
Și apoi orezul, cartofii, pâinea.
Se întâmplă ceva in corp, nu prea plăcut, mâncând carbohidrații mai întâi. Vârfurile de glicemie ce apar sunt foarte intense. De aceea, ordinea optimă ar fi - carbohidratii la coadă.
Dacă nu aveți legume (este doar carne cu cartofi), mâncați întâi carnea și apoi cartofii.
Dacă vă plac amestecurile, începeți DOAR cu legume, sau DOAR cu carne / pește / ou, măcar o jumătate de porție, și apoi mâncați ca de obicei, amestecat, cum vă place.
Important este CU CE ÎNCEPEȚI, și este foarte important pentru vârfurile de glicemie să NU Începeți cu dulce, cu cartofi, cu orez, cu pâine, cu batoane de ciocolată, napolitane, covrigi etc. Începeți fie cu legume (morcovi, castraveți, frunze verzi, o salată de varză, brocolli opărit, tije de țelină), sau cu murături ori alte alimente care conțin fibre – năut, linte, mazăre, fasole, soia – toate au fibre) și APOI cu carbohidrații.
Sunt și alte posibilități, dar asta este Metoda 1: ordinea alimentației.
Dacă vă simțiți inspirați, testați. Eu am decis să consum înainte de fructe câțiva morcovi sau castraveți mici. A fost o reală diferență în energia de după.
Vă doresc o zi inspirată, cu testări și aha-uri, și o curbă de glicemie cât mai blândă (nu ascuțită).
Cu iubire, tuturor
Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii