Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 27.04.2023. Continuăm parcurgerea cății Revoluția glucozei, discutând despre alte trei metode de echilibrare a glicemiei

ro

27 Apr, 2023 09:37 1333 Marime text




Bună dimineața tuturor
Continuăm parcurgerea cății Revoluția glucozei, discutând despre alte trei metode de echilibrare a glicemiei

Metoda 5 – Poți alege orice tip de zahăr dorești, toate sunt la fel.

În această metodă nu sunt complet de acord cu autoarea, decât asupra impactului ”zahărului” asupra glicemiei. Mierea, siropul de arțar, fructele foarte dulci, siropul de agave sau zahărul alb din dulciuri – afectează vârfurile de glicemie. În moduri diferite, funcție de restul de măsuri luate, dar în mod cert, afectează. Doar că în afară de modificările glicemiei, ne uităm și la impactul asupra ficatului, sistemului limfatic și mai ales, asupra suprarenalelor / eliminărilor. În această situație, ”zaharurile” sunt diferite.
Este ușor să scoți ceva din context. Să prezinți doar trăsătura negativă sau pozitivă a cuiva și să pui etichete.
Asta ni se înâmplă și nouă, în copilărie. Părinții sau bunicii ne pun O ETICHETĂ (ești o zbânțuită, ești ciudată, ești agitată, ești greu de mulțumit, ești cuminte, ești bine-crescută etc) și ne chinuim să ne îmbrăcăm complet în acea etichetă.
În orice carte citim, vorbele oricui ascultăm, să fim atenți la ”sublinieri” și scoaterile din context.
Citim capitolul, vedem justificările autoarei, testăm pe corpul nostru (atât fructele, cât și cerealele, prăjiturile și dulciurile de orice fel declanșează creșteri glicemice) și observăm. La pagina 217 autoarea spune ”Atât cât îți stă în putere, alege fructele, când ți-e poftă de dulce”. Și la final, pagina 223 spune ”zahărul este OK cu moderație”.

Vă rog să experimentați și să observați efectele pe propriul corp. Să nu uitați:

- Hiperglicemie (adică creștere de glicemie) = agitație, iritabilitate, efervescență, agitație (copiii după ce mănâncă ciocolată sau înghețată)
- Hipoglicemie (la 20-30 min după vârful glicemic) = somnolență, lipsă de concentrare, atenție, slăbiciune corp, tremur, transpirație, stare de leșin
Observați corpul, chiar dacă manifestările sunt reduse.

Metoda 6 - Ceva dulce mai bine ca desert, decât ca gustare.

Pagina 229 ”Când ne abținem de la gustări între mese, ne menținem organismul mai mult timp în starea post-prandială. Asta înseamnă că îi dăm răgaz suficient pentru ”curățenie generală”. Iar dacă mâncăm dulcele după o masă principală, practic micșorăm vârful glicemic corespunzător pe care glucoza îl va provoca.”
Metoda 7 – Întinde-te după oțet, înainte să mănânci

Pagina 235 ”Rețeta este simplă, dar cu efect spectaculos! Un pahar mare de apă amestecată cu o lingură de oțet, băut cu câteva minute înainte să mănânci ceva dulce, va aplatiza vârfurile de glucoză și de insulină care urmează. Odată cu aplatizarea acestor curbe, nu mai simți o poftă nebună de dulce, senzația de foame se domolește și are loc o ardere mai intensă a grăsimii.”

Să avem o altă zi a săptămânii cât mai echilibrată, experimentată și mai ales, prezentă și atentă la tot ce este. Să observăm micile capcane din orice, folosind instrumentul performant numit minte. Și trăind în corp, minut de minut, simțindu-i reacțiile și observându-i senzațiile.

Cu iubire, tuturor


Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii