#ConstanțaEsteBine – Ceea ce n-a reușit Ecaterina Andronescu a reușit COVID 19 După vacanță, toți elevii comunei Peștera se întâlnesc online cu profesorii lor
#ConstanțaEsteBine – Ceea ce n-a reușit Ecaterina Andronescu a reușit COVID 19: După vacanță, toți elevii
17 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3757
Marime text
Dincolo de ceea ce constatăm de la o zi la alta că se schimbă în cotidianul nostru, căinându-ne de izolare, această carantină a forțat lucrurile într-o direcție la care doar speram.
Spre exemplu, într-un scenariu ideal de învățământ online, toți elevii și profesorii ar trebui să aibă în casă dispozitive compatibile așa încât să nu existe discuții legate de posibilitățile sau imposibilitățile de conectare la cursuri. Lucru materializat săptămâna aceasta, în comuna Peștera, unde toți preșcolarii și elevii au primit tablete și sim-uri, așa încât din 21 aprilie nimeni nu mai are scuza că nu poate participa la cursurile online pentru că nu are cu ce.
„Pentru ca toți elevii să fie tratați egal din punct de vedere educațional”
Cum s-a ajuns la achiziționarea a 404 tablete cu sim-uri pentru elevi și la alte 32 pentru cadrele didactice ne-a povestit prof. Magdalena Boldașu, directorul Școlii gimnaziale din comuna Peștera: „Imediat cum s-au întrerupt cursurile, începând cu data de 11 martie, împreună cu echipa de la școala Peștera am încercat să vedem exact cum am putea să colaborăm cu părinții și cu elevii astfel încât să-i putem îndruma pe parcursul acestei perioade. Inițial, vă spun sincer, nu ne-am așteptat să fie atât de grav și speram ca, ușor-ușor, această stare de urgență să înceteze și să revenim la normal. Dar, în urma discuțiilor purtate atât cu colegii și administrația locală, după ce ne-am informat împreună cu domnul inspector general și am mai citit ceea ce solicita Ministerul Educației, am stabilit cam care ar fi elevii care să fie incluși în program. Astfel am descoperit că, la nivelul claselor, o mare parte dintre copii nu au acces la dispozitivele necesare desfășurării procesului educațional. Unii aveau calculatoare, dar nu aveau acces la internet, unii aveau telefoanele părinților și depindeau foarte mult de momentul în care aceștia erau acasă sau erau dispuși să le pună la dispoziție propriul telefon.
În urma centralizării acestor date am informat administrația locală, mai ales că am fost susținuți permanent în această colaborare. I-am informat că situațiile sunt diferite, fie că vorbim de lipsa accesului la internet, ori la dispozitive, cu o situație strict numai pentru cei care au nevoie.
Surpriza plăcută a venit în urma unei ședințe a Consiliului Local, prin care eram anunțați că vor fi puse la dispoziție tablete pentru toți elevii și preșcolarii, inclusiv cei din structurile de la Ivrinezu Mare, Izvoru Mare. Noi avem șase structuri pe lângă școala Peștera: Ivrinezu Mic, Ivrinezu Mare, Izvoru Mare cu grădinițe și școli primare. Pentru ca toți elevii să fie tratați egal din punct de vedere educațional s-a luat decizia să fie cumpărate cele 402 tablete pentru elevi cu sim-uri de date astfel încât toți elevii să participe la activitățile online propuse de cadrele didactice. De asemenea au fost cumpărate tablete și pentru cadrele didactice ale școlii Peștera, pentru a înlesni legătura cu elevii”, a afirmat prof. Boldașu.
Tabletele au fost distribuite elevilor de reprezentanții Poliției Comunitare, iar cele destinate profesorilor au fost înmânate de directorul școlii.
„Am considerat că toată lumea trebuie să folosească aceeași versiune!”
Cu o investiție de aproximativ 350.000 lei, prin anularea bugetelor alocate pentru Ziua comunei și Ziua Copilului, s-a reușit achiziționarea a 434 tablete cu sim-uri pentru Școala gimnazială Peștera. Cu condiția ca în decurs de trei ani posesorul să nu își schimbe calitatea de elev al acestei instituții. De ce și cadrelor didactice, a fost întrebarea adresată primarului Marius-Liviu Petre. „Tocmai pentru a elimina eventuale incompatibilități între dispozitive diferite. Era posibil ca un profesor să folosească un anumit dispozitiv, fie el tabletă sau laptop, și să nu fie compatibil software-ul respectiv cu cel de pe tableta primită de elev. Ne-am gândit că toată lumea este bine să folosească același model de dispozitiv, asupra căruia ne-am sfătuit și cu profesorul de informatică, dar și cu informaticianul școlii, tocmai pentru a ajunge la cea mai bună variantă”.
Cât despre tabletele oferite în urmă cu cinci ani, drept cadou de 1 iunie, pe de o parte mulți dintre elevi au părăsit școala din Peștera, iar pe de altă parte soft-ul de Android era depășit și nu mai rula programele din 2020, cum e cazul platformei Zoom pe care lucrează marea majoritate.
Citește și:
Mesaj de interes public Primarul comunei Peştera, Marius Liviu Petre – „Informaţi-vă doar din surse oficiale şi respectaţi recomandările autorităţilor“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii