Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine - Centenar în pandemie 100 de ani de învățământ economic constănțean, sărbătoriți cu gândul, cu sufletul și cu inima (galerie foto)

ro

09 May, 2020 00:00 5406 Marime text

Pentru comunitatea locală constănțeană, pentru învățământul de la malul mării, ziua de 10 mai ar fi trebuit să constituie prilej de bucurie, de aducere-aminte și de întâlnire a generațiilor marcate de anii de liceu petrecuți la centenarul „Carol I”.



Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, Silviu Miron, patronul lanțului de cofetării Silvian, sunt doar câteva din numele pe care directorul prof. Adriana Dima le avea pe lista invitaților la marele eveniment ce trebuia să marcheze 100 de ani de învățământ economic constănțean. Eram cu pregătirile în faza distribuirii invitațiilor. Gândisem o expoziție de artă fotografică, dezvelirea unei plăci memoriale, expoziție culinară, un mic spectacol la sala Centrului «Jean Constantin», urmat de un cocktail.
Totuși, în toamnă, sperăm să organizăm o festivitate mai restrânsă, cu foști și actuali elevi, foști și actuali directori care se vor revedea în aula colegiului, prilej pentru a lansa revista dedicată centenarului, dezvelirea unei plăci memoriale, dar și plantarea unui copac-simbol, mesaj peste timp”, a declarat pentru ZIUA de Constanța prof. Adriana Dima.

Istoricul unei deveniri centenare

La început de secol XX, dezvoltarea economică a județului Constanța, generează nevoia creării unei școli capabile să asigure pregătirea celor ce urmau să lucreze în domeniu. Ia naștere, astfel, în 1903, o secție comercială ce funcționează pe lângă gimnaziul „Mircea cel Bătrân”, moment ce marchează începuturile învățământului economic constănțean.
În 1920, George I. Georgescu, președintele Camerei de Comerț, reînființează această secție, cu un statut independent, sub denumirea de Școală Superioară de Comerț. Din inițiativa aceluiași George I. Georgescu, iau ființă și alte școli comerciale, care între timp vor fuziona. Astfel, atât înainte cât și după război, existau în Constanța două licee comerciale: Liceul „Regina Maria” și Liceul Comercial de băieți „Carol I”.

După război, aceste școli se transformă în Gimnaziu Unic cu profil de comerț, apoi Școala Medie Financiară și Mixtă, Școala Tehnică de Administrație Economică pentru Fete, pentru ca în 1948 până în 1959 să se despartă iar, transformându-se în conformitate cu politica timpului, în licee teoretice.

În 1959 se revine la situația normală și se reînființează învățământul economic. Astfel, la 1 septembrie ia naștere Grupul Școlar Comercial cu sediul în strada Decebal nr. 15, ce avea în componență Școala Profesională Comercială, calificarea vânzători și Școala Tehnică Comercială, domeniul contabilitate, la care în 1972, se adaugă și liceu domeniul alimentație publică.
În 1966, ia naștere Liceul Economic, care în scurt timp devine unul din cele mai dotate și bine organizate licee din oraș. Activitatea celor două școli continuă în paralel până în 1982 când, prin decizia Ministerului Educației și Ministerului Comerțului Interior, se reunesc sub denumirea de Grup Școlar Economic Constanța, actualul Colegiu Comercial „Carol I”.
După 1989 urmează o perioada de adaptare la noile vremuri. Timp de mai bine de 5 ani se cristalizează direcțiile prin care unitatea noastră școlară își confirmă prestigiul dobândit de-a lungul timpului. Eforturile par a fi răsplătite: în 1995 devine unitate pilot în programul Phare TVET RO 9405 de reformă a învățământului profesional și tehnic. Se pune accent pe dotarea școlii, considerată azi de excepție, pe formarea profesională a cadrelor didactice, motivarea elevilor pentru învățare.


În data de 10 mai 2000, conform Ordinului Ministerului Educației Naționale se acordă titulatura de Colegiul Comercial „Carol I”.
Din anul 2006, Colegiul Comercial „Carol I” devine Centru de rețea de interasistență pentru asigurarea calității la nivelul județului CONSTANȚA, având arondate cinci unități de învățământ profesional și tehnic.


La mulți ani, la centenar, caroliștilor!”

Cuprinsul revistei gândite să omagieze centenarul Colegiului „Carol I” se deschide cu mesajul prof. Adriana Dima, actualul director al Colegiului Comercial „Carol I”: „Colegiul Comercial «Carol I» ar fi trebuit să îmbrace haine de sărbătoare în acest an, pe 10 mai, când se împlinesc 100 de ani de învățământ economic constănțean, moment important atât pentru profesorii și personalul școlii, elevi și părinți, cât și pentru comunitatea locală. În consens cu valoarea momentului, doresc să subliniez importanța învățământului economic în Dobrogea, a rolului școlii noastre în peisajul învățământului din regiune, recunoscută ca un punct de sprijin pentru formarea elitei intelectuale din zonă, precum și a personalităților în domeniul antreprenorial. Ne mândrim cu faptul că avem o îndelungată tradiție în pregătirea de specialitate a generații întregi de elevi, actuali profesioniști în domenii cum ar fi: economic, comerț, turism și alimentație. Începuturile învățământului economic constănțean se regăsesc în anul 1920 sub denumirea de Școală Comercială Superioară de Comerț (de băieți și de fete), apoi Școală Elementară Comercială (din 1923), Grup Școlar Comercial (din 1959), Grup Școlar economic, administrativ și de servicii (din 1982), iar din 10.05.2000 – Colegiul Comercial Carol I.

Ziua școlii, a învățământului economic constănțean, reprezintă un bun prilej pentru mine, ca actual director, de a aduce mulțumiri foștilor directori și profesori care, cu înalt profesionalism, vocație, talent și dedicare, ne-au lăsat moștenire munca lor materializată în formarea destinelor, în formarea atâtor generații de tineri, mulți dintre ei având cariere de succes în domeniile antreprenorial, financiar, bancar, politic. Aș vrea să le mulțumesc totodată și actualilor mei colegi care, cu pasiune și perseverență, duc mai departe ceea ce au început predecesorii noștri, contribuind la educarea tinerilor, la pregătirea lor generală și de specialitate.

Deși situația actuală nu ne permite să sărbătorim școala și învățământul economic constănțean așa cum se cuvine și așa cum ne-am propus, cred că toți cei care suntem legați prin natura pregătirii, educației, profesiei, de această școală, toți cei care la acest moment suntem foști sau actuali directori, foști sau actuali profesori, foști sau actuali elevi vom fi, pe 10 mai, cu gândul, cu sufletul și cu inima, măcar și pentru o clipă, la acest lăcaș al educației care ne-a marcat existența.
La mulți ani, la centenar, caroliștilor, la mulți ani Colegiului Comercial Carol I Constanța!”.



Citește și:

Dublu eveniment la Colegiul Comercial „Carol I” 99 de ani de învățământ economic și Ziua Porților Deschise
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii