Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine - Fotoreportaj de colecție Cazinoul scapă de intervențiile nefaste!

ro

10 Jun, 2020 09:20 4165 Marime text

De-a lungul timpului, Cazinoul din Constanța (început în 1903 și inaugurat în 1910) a suferit numeroase modificări, intervenții, distrugeri (în urma bombardamentelor din cele două războaie mondiale), reparații și consolidări. Și-a schimbat și destinația: cazinou, casă de cultură a sindicatelor, unitate de alimentație publică.
 
Chiar arhitectul Daniel Renard, autorul proiectului, a modificat (prin extindere și funcțiuni) Cazinoul. Înainte de 1910, la propunerile unui alt arhitect, Victor Ştephănescu, Cazinoul a suferit modificări benefice prin extinderea funcțiunilor de la parter, ocupând porticurile și terasa (amândouă acoperite) dinspre nord și est și la etaj, în spatele sălii de spectacole (Sala Oglinzilor). Modificări au fost făcute și la subsol, unde s-au adăugat mai multe funcțiuni. La etaj, sala de spectacole avea deschideri atât spre oraș, cât și spre mare (celebra fereastră în formă de scoică). În 1914, terasa de la etajul 1 se inchide și ea, dobândindu-se o a doua sală mai mare și alte spații adiacente. Dispare vizual, cu această ocazie, fereastra-scoică dinspre mare, prin zidirea ei. Toate aceste modificări s-au făcut respectând stilul arhitectural Art Nouveau. Primele reparații majore s-au efectuat în anul 1935, când a fost rechemat Daniel Renard să conducă lucrările (autorul avea pe atunci 63 de ani).
 
În perioada comunistă au avut loc mai multe reparații și intervenții, cele mai importante fiind cele din 1975, 1983 și 1987-1988. Astfel, în 1975, s-a executat prima extindere cu o cameră la parter pe colțul dinspre est pentru a deservi salonul din bucătărie. Această cameră a fost apoi extinsă și pe verticală, realizându-se aici o scară pentru deservirea saloanelor de la etaj. Scara a acoperit ornamentele din această zona a Cazinoului, nefiind nici pe departe armonizată cu restul Cazinoului.
 
Ornamentele Cazinoului au rămas captive în scara “de bloc”
 
Dacă la reparațiile capitale din 1987 (proiect IPJ Constanța nr. 7/87) extinderea dinspre nord-est a bucătăriei s-a făcut respectându-se arhitectura în stil Art Nouveau, extinderea camerei de la parter din colțul estic este o intervenție brutală în care atât stilul Art Nouveau, cât și completarea formelor, precum și volumetria Cazinoului nu se regăsesc. Scara realizată atunci seamănă cu o scară de bloc de confort IV!
                                              Cum arăta Cazinoul fără scara “de bloc” 
 

Iată că, acum, la restaurarea Cazinoului, era o ocazie unică de a se repara greșelile trecutului. Conform temei de proiectare care a stat la baza licitației realizate de C.N.I., prin proiectul actual se desființează această scară, redând Cazinoului forma originară. Scara din această zonă fiind necesară, prin proiect s-a propus un amplasament interior, fără să afecteze spațiile publice ale Cazinoului.

În prezent, primele lucrări exterioare privind restaurarea Cazinoului sunt tocmai cele de demolare a acestei scări.
 
Fotografii actuale privind demolarea scării:











 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicolae Sadrapeli 10 Jun, 2020 18:28 Felicitari! Felicitari! Felicitari! Cu adevarat o RESTAURARE! CU ARTA si Inginerie!Exact cu 50 de ani, in urma, am avut nunta, pe cand sef de restaurant era faimosul Nea Gogu! PS. Pe cand o restaurare si a stadionului "Ghearghe Hagi"?